Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel/Barcelona 31. tammikuuta 2013

EU:n Mies van der Rohe –nykyarkkitehtuuripalkinto 2013: finalistit valittu

Euroopan komissio ja Fundació Mies van der Rohe ovat ilmoittaneet ne viisi loppukilpailuun valittua ehdokasta, jotka kilpailevat Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnosta eli vuoden 2013 Mies van der Rohe –palkinnosta. Palkintokilpailuun ilmoitettiin yhteensä 335 teosta EU:n Kulttuuri-ohjelmaan osallistuvista 37 Euroopan maasta. Asiantuntijoista koostuva palkintolautakunta valitsi parhaat loppukilpailuun (ks. tarkemmin jäljempänä). Pääpalkinnon voittaja ja nuoren arkkitehdin erityismaininnan saaja julistetaan toukokuussa, ja palkinnot jaetaan 6. kesäkuuta Barcelonassa Mies van der Rohe ‑paviljongissa järjestettävässä tilaisuudessa.

”Haluan onnitella kaikkia kilpailuun nimettyjä arkkitehteja ja erityisesti loppukilpailuun päässeitä. Meillä on Euroopassa valtava määrä arkkitehtilahjakkuutta, joka on loistava esimerkki kulttuuri- ja luovan alan dynaamisesta voimasta. Samalla on kuitenkin myönnettävä, että arkkitehtuuriala kohtaa suuria haasteita talouden hidastumisen vuoksi. Euroopan komissio ja Mies van der Rohe –säätiö ovat sitoutuneet tukemaan alaa, joka antaa huomattavan panoksen talouteen ja uusien työpaikkojen syntymiseen, minkä lisäksi se luo myös kauneutta ja on koko yhteiskuntaa kokoava voima. Arkkitehtuurin tukemista tämän palkinnon avulla jatketaan uudessa Luova Eurooppa ohjelmassa,” totesi Androulla Vassiliou, koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava Euroopan komission jäsen.

Loppukilpailuun valittiin seuraavat viisi työtä:

Kaupungintalo, Gent, Belgia
Arkkitehdit: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Superkilen (urbaani kulttuurien puisto), Kööpenhamina, Tanska
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpa Reykjavikin konserttisali ja konferenssikeskus, Reykjavik, Islanti
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Vanhusten asuntoja, Alcácer do Sal, Portugali
Aires Mateus Arquitectos

Metropol Parasol (kulttuuri- ja kauppatila), Sevilla, Espanja
J. Mayer H.

Nämä kuvat ovat vapaasti käytettävissä EU:n Mies van der Rohe ‑nykyarkkitehtuuripalkinnon yhteydessä. Suuremman resoluution versiot näistä kuvista voi ladata täältä.

Kaupungintalo, Gent (kuva: Petra Decouttere)

Superkilen, Kööpenhamina (kuva: Superflex)

Harpa – Reykjavikin konserttisali ja konferenssikeskus (kuva: Nic Lehoux)

Vanhusten asuntoja, Alcácer do Sal (kuva: FG+SG)

Metropol Parasol, Sevilla (kuva: David Franck)

Taustaa

Arkkitehtuuri on Euroopan elinvoimaisen kulttuuri- ja luovan alan ytimessä. Ala työllistää yli puoli miljoonaa henkeä; rakennusalalla on lisäksi yli 12 miljoonaa työpaikkaa. Kulttuuri- ja luova ala muodostavat kokonaisuudessaan 4,5 prosenttia EU:n BKT:stä.

Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnolla eli Mies van der Rohe –palkinnolla tuodaan esille Euroopan arkkitehtien panosta uusien ideoiden ja uuden teknologian kehittämisessä nykyaikaisen kaupunkisuunnittelun yhteydessä. Palkinto perustettiin vuonna 1987, ja sen rahoittavat yhdessä EU:n Kulttuuri-ohjelma ja Fundació Mies van der Rohe. Pääpalkinto on arvoltaan 60 000 euroa ja sitä pidetään arvostetuimpana Euroopan arkkitehtuuripalkintona. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi kahden edellisen vuoden aikana valmistuneille teoksille. Tämän vuoden palkintojenjakotilaisuus on järjestyksessä kolmastoista.

Palkintoehdokkaat ovat eri puolilla Eurooppaa toimivien riippumattomien asiantuntijoiden nimeämiä. Ehdotuksia tekevät myös Euroopan arkkitehtineuvoston (Architects’ Council of Europe) jäsenyhdistykset, muut kansalliset arkkitehtiyhdistykset sekä palkinnon neuvoa-antava komitea.

Vuoden 2013 loppukilpailijat valitsi palkintolautakunta, jonka jäsenet ovat Wiel Arets, palkintolautakunnan puheenjohtaja / Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, nykyarkkitehtuurin intendentti, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berliini; Kent Martinussen, toimitusjohtaja, The Danish Architecture Center (DAC), Kööpenhamina; Frédéric Migaryou, johtaja, Architecture & Design, Centre Pompidou, Pariisi; Ewa Porębska, päätoimittaja, Architektura-murator, Varsova sekä Giovanna Carnevali, palkintolautakunnan sihteeri / johtaja, Fundació Mies van der Rohe, Barcelona.

Kilpailu on saanut nimensä Ludwig Mies van der Rohelta, jota pidetään yhtenä 1900-luvun modernin arkkitehtuurin edelläkävijöistä. Hänen kuuluisimpia töitään ovat Saksan paviljonki Barcelonan maailmannäyttelyssä vuonna 1929, Villa Tugendhat Tšekin Brnossa, Seagram Building New Yorkissa ja Neue Nationalgalerie Berliinissä.

Luettelon kaikista kilpailuun osallistuneista 335 työstä voi ladata klikkaamalla seuraavia maiden nimiä:

Albania, Alankomaat, Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Turkki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Aiempia voittajia ovat

Neues Museum, Berliini, Saksa; David Chipperfield / David Chipperfield Architects yhteistyössä Julian Harrapin kanssa

Operahuset, Den Norske Opera & Ballett, Oslo, Norja; SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Alankomaiden suurlähetystö, Berliini, Saksa; OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Palacio de Congresos Kursaal, San Sebastián, Espanja; Rafael Moneo

Pysäköintitalo ja pääteasema Hoenheim Nord, Strasbourg, Ranska; Zaha Hadid / Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz, Itävalta; Peter Zumthor

Bibliothèque nationale de France, Pariisi, Ranska; Dominique Perrault

Stanstedin lentoasema, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta; Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde, Portugali; Álvaro Siza Vieira

Lisätietoja

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Sosiaalinen media

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE press@miesbcn.com ; +34 93 215 10 11


Side Bar