Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες/ Βαρκελώνη, 31 Ιανουαρίου 2013

Βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2013 - βραβείο Mies van der Rohe: ανακοινώθηκαν οι επικρατέστερες υποψηφιότητες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe ανακοίνωσαν τις πέντε επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2013 - βραβείο Mies van der Rohe. Συνολικά, προτάθηκαν 335 έργα σε 37 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ. Μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατάρτισε τον κατάλογο της τελικής επιλογής υποψηφιοτήτων (λεπτομερή στοιχεία παρακάτω). Ο νικητής του βραβείου και ο νικητής της «ειδικής διάκρισης» για τον καλύτερο νέο αρχιτέκτονα θα ανακοινωθούν τον Μάιο. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στο περίπτερο Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη (Ισπανία).

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αρχιτέκτονες που προτάθηκαν και ειδικά εκείνους των οποίων η υποψηφιότητα είναι επικρατέστερη. Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο ταλέντων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της δυναμικότητας του πολιτιστικού και δημιουργικού μας τομέα. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ο κλάδος της αρχιτεκτονικής αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που οφείλονται στην οικονομική ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον τομέα αυτόν που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και, εκτός αυτού, δημιουργεί αρχιτεκτονικό περιβάλλον που ικανοποιεί τις αισθητικές απαιτήσεις και ενισχύει τη συνοχή της κοινωνίας μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αρχιτεκτονική, μεταξύ άλλων μέσω αυτού του βραβείου και μέσω του μελλοντικού προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη«, δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολυγλωσσίας και νεολαίας.

Οι πέντε επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι:

City Hall (Δημαρχείο), Γάνδη (Βέλγιο)
Αρχιτέκτονες: Robbrecht en Daem architecten· Marie-José Van Hee architecten

Superkilen (διαπολιτισμικό αστικό πάρκο), Κοπεγχάγ (Δανία)
BIG Bjarke Ingels Group· Topotek1· Superflex

Harpa - Reykjavik Concert Hall & Conference Centre, Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Batteríid Architects· Henning Larsen Architects· Studio Olafur Eliasson

House for Elderly People, Alcácer do Sal, Πορτογαλία
Aires Mateus Arquitectos

Metropol Parasol (πολιτιστικός και εμπορικός χώρος), Σεβίλη (Ισπανία)
J. Mayer H.

Οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα σε ό,τι αφορά το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ - βραβείο Mies van der Rohe. Οι εικόνες αυτές με υψηλή ευκρίνεια βρίσκονται εδώ.

City Hall, Γάνδη (φωτογραφία:) Petra Decouttere)

Superkilen, Κοπεγχάγη, Δανία (φωτογραφία: Superflex)

Harpa - Reykjavik Concert Hall & Conference Centre (φωτογραφία: Nic Lehoux)

House for Elderly People, Alcácer do Sal, (φωτογραφία: FG+SG)

Metropol Parasol, Σεβίλη (φωτογραφία: David Franck)

Ιστορικό

Η αρχιτεκτονική βρίσκεται στο επίκεντρο των δυναμικών κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη. Απασχολεί άμεσα πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια επιπλέον απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα. Συνολικά, οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας, συμβάλλουν σε ποσοστό έως 4,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ.

Με το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - βραβείο Mies van der Rohe τονίζεται η συμβολή των ευρωπαίων αρχιτεκτόνων στην ανάπτυξη νέων ιδεών και τεχνολογιών στη σύγχρονη αστική ανάπτυξη. Το βραβείο υπάρχει από το 1987 και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ και από το Ίδρυμα Mies van der Rohe. Το ποσό του βραβείου ανέρχεται σε 60 000 ευρώ και είναι το πιο σημαντικό βραβείο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο για έργο που ολοκληρώθηκε στα προηγούμενα δύο χρόνια. Η φετινή απονομή είναι η 13η από την καθιέρωση του βραβείου.

Οι προτάσεις για τα βραβεία γίνονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη, από τις ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, από συλλόγους αρχιτεκτόνων των κρατών μελών και από τη συμβουλευτική επιτροπή για το βραβείο.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τους τελικούς υποψηφίους για το 2013 είναι τα εξής: Wiel Arets, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής/Wiel Arets Architects, Maastricht· Pedro Gadanho, Curator of Contemporary Architecture, Museum of Modern Art (MoMA), Νέα Υόρκη· Antón García-Abril, Ensamble Studio, Μαδρίτη· Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Βερολίνο· Kent Martinussen, CEO, The Danish Architecture Center (DAC), Κοπεγχάγη· Frédéric Migaryou, Director, Architecture & Design, Centre Pompidou, Παρίσι· Ewa Porębska, Editor-in-Chief, Architektura-murator, Βαρσοβία· και Giovanna Carnevali, γραμματέας της κριτικής επιτροπής/διευθυντής, Ίδρυμα Mies van der Rohe, Βαρκελώνη.

Το βραβείο έχει το όνομα του Ludwig Mies van der Rohe, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος σύγχρονος αρχιτέκτονας του 20ού αιώνα. Στα πιο ονομαστά έργα του περιλαμβάνονται το περίπτερο της Γερμανίας στην έκθεση της Βαρκελώνης το 1929, η έπαυλη Τούγκενχατ στο Μπρνο (Τσεχική Δημοκρατία), το κτίριο Seagram στη Νέα Υόρκη και η Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο.

Πλήρης κατάλογος των 335 έργων μπορεί να τηλεφορτωθεί με ένα κλικ στις παρακάτω χώρες:

Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονταν τα ακόλουθα:

Neues Museum, Βερολίνο (Γερμανία), David Chipperfiel/David Chipperfield αρχιτέκτονες, σε συνεργασία με τον Julian Harrap

Norwegian National Opera & Ballet, Όσλο (Νορβηγία), SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Netherlands Embassy Berlin, Γερμανία, OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Kursaal Centre, San Sebastián (Ισπανία), Rafael Moneo

Car Park and Terminus Hoenheim North, Στρασβούργο (Γαλλία), Zaha Hadid/ Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz, Αυστρία, Peter Zumthor

Bibliothèque nationale de France, Παρίσι (Γαλλία), Dominique Perrault

Stansted Airport, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde (Πορτογαλία), Álvaro Siza Vieira

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: https://twitter.com/

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE at press@miesbcn.com ; +34 93 215 10 11


Side Bar