Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles/Barcelona, den 31. januar 2013

EU's pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe-prisen 2013: Her er finalisterne

Europa-Kommissionen og Mies van der Rohe-stiftelsen har løftet sløret for de fem finalister, der skal konkurrere om EU's pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe-prisen 2013. I alt blev 335 værker fra 37 europæiske lande, der deltager i EU's kulturprogram, indstillet til prisen. De fem finalister (se nedenfor) blev udvalgt af et ekspertpanel. Den endelige vinder og modtageren af særprisen for den bedste nye arkitekt vil blive bekendtgjort i maj, og priserne bliver uddelt ved en prisoverrækkelse den 6. juni i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona i Spanien.

"Jeg vil gerne lykønske alle de nominerede arkitekter og finalisterne i særdeleshed. Vi har en stor rigdom af talenter inden for europæisk arkitektur, som er et godt eksempel på vores dynamiske kulturelle og kreative sektor. Samtidig må vi ikke glemme, at arkitekturbranchen står over for store udfordringer som følge af den økonomiske afmatning. Europa-Kommissionen og Mies van der Rohe-stiftelsen er fast besluttede på at støtte denne sektor, som skaber vækst og job, samtidig med at den forskønner samfundet og styrker det sociale sammenhold. Vi vil fortsat støtte arkitekturen, bl.a. i form af denne pris, under det nye program for Et Kreativt Europa", siger Androulla Vassiliou, EU's kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom.

De fem finalister er:

Rådhuset, Gent, Belgien
Arkitekter: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Superkilen (interkulturel bypark), København, Danmark
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpa – Reykjaviks koncerthus og konferencecenter, Reykjavik, Island
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Alderdomshjem, Alcácer do Sal, Portugal
Aires Mateus Arquitectos

Metropol Parasol (kultur- og markedscenter), Sevilla, Spanien
J. Mayer H.

Billederne her kan benyttes frit i forbindelse med EU's pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe-prisen. Du finder billederne i høj opløsning her.

Rådhuset, Gent (fotograf: Petra Decouttere)

Superkilen, København (fotograf: Superflex)

Harpa – Reykjaviks koncerthus og konferencecenter (fotograf: Nic Lehoux)

Alderdomshjem, Alcácer do Sal (fotograf: FG+SG)

Metropol Parasol, Sevilla (fotograf: Fernando Alda)

Baggrund

Arkitektursektoren er helt central for Europas dynamiske kulturelle og kreative sektor. Den beskæftiger over en halv million mennesker, og dertil kommer de over 12 millioner, der er ansat i byggesektoren. I alt står den kulturelle og kreative sektor for op mod 4,5 % af EU's BNP.

EU's pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe-prisen – sætter fokus på de europæiske arkitekters bidrag til nye idéer og teknologier i den moderne byudvikling. Den blev uddelt første gang i 1987 og finansieres af EU's kulturprogram i samarbejde med Mies van der Rohe-stiftelsen. Prisen på 60 000 euro er den mest prestigefyldte pris inden for europæisk arkitektur. Den uddeles hvert andet år til et værk, der er udført inden for de foregående to år. Dette års prisuddeling er den 13. i rækken.

Værkerne indstilles til prisen af uafhængige eksperter fra hele Europa, medlemsorganisationerne i Den Europæiske Arkitektforening og det rådgivende udvalg for prisen.

Medlemmerne af juryen i 2013 er: Wiel Arets, juryformand/Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, kurator for moderne arkitektur, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlin; Kent Martinussen, administrerende direktør i Dansk Arkitekturcenter (DAC), København; Frédéric Migaryou, ansvarlig for arkitektur og design, Centre Pompidou, Paris; Ewa Porębska, chefredaktør for Architektura-murator, Warszawa, og Giovanna Carnevali, jurysekretær og direktør for Fundació Mies van der Rohe, Barcelona.

Prisen er opkaldt efter Ludwig Mies van der Rohe, der betragtes som en af pionererne inden for det 20. århundredes moderne arkitektur. Blandt hans mest kendte værker er den tyske pavillon fra verdensudstillingen i Barcelona i 1929, Villa Tugendhat i Brno i Tjekkiet, Seagrambygningen i New York samt Neue Nationalgalerie i Berlin.

Du kan se hele listen med de 335 indstillede værker ved at klikke på landene nedenfor:

Albanien, Østrig, Belgien, Bosnien og Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Island, Irland, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Serbien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Nederlandene, Tyrkiet og Storbritannien.

Tidligere vindere:

Neues Museum, Berlin, Tyskland, David Chipperfield/David Chipperfield Architects i samarbejde med Julian Harrap

Den Norske Opera og Ballett, Oslo, Norge, SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundeall, Craig Dykers

Den nederlandske ambassade i Berlin, Tyskland, OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Centro Kursaal, San Sebastián, Spanien, Rafael Moneo

Bilparkering og terminal Hoenheim Nord, Strasbourg, Frankrig, Zaha Hadid/Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz, Østrig, Peter Zumthor

Bibliothèque nationale de France, Paris, Frankrig, Dominique Perrault

Stansted Airport, London, Storbritannien, Norman Foster / Norman Foster & Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde, Portugal, Álvaro Siza Vieira

Yderligere oplysninger

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Sociale medier:

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE: press@miesbcn.com ; +34 93 215 10 11


Side Bar