Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел/Барселона, 31 януари 2013 г.

Обявени са финалистите в конкурса за наградата на ЕС за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“ за 2013 г.

Европейската комисия и Фондация „Мис ван дер Рое“ обявиха петте творби — финалисти, които ще се конкурират за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“ за 2013 г. Номинирани за отличието бяха общо 335 творби от 37-те европейски страни, които участват в програма „Култура“ на ЕС. Жури от експерти състави окончателния списък на одобрените кандидати (за подробности вж. по-долу). Крайният победител, както и носителят на Специалната награда, която се присъжда на архитект в началото на кариерата му, ще бъдат обявени през май, а на 6 юни ще се състои церемония по връчването на наградите в павилиона на фондацията Мис ван дер Рое в Барселона, Испания.

„Поздравявам всички архитекти, които бяха номинирани, и най-вече финалистите. Имаме огромно богатство от таланти в европейската архитектура, и тя е блестящ пример на нашите динамични сектори на културата и творчеството. В същото време обаче осъзнаваме, че в резултат на икономическата криза архитектурният сектор е изправен пред големи предизвикателства. Европейската комисия и Фондация „Мис ван дер Рое“ се ангажират да подкрепят сектора, който не само допринася съществено за икономиката и създаването на работни места, но и създава красота и е фактор за сближаване за нашето общество. Ние ще продължим да подкрепяме архитектурата, включително и чрез тази награда, и в рамките на бъдещата програма „Творческа Европа“, заяви Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

До финала достигнаха следните пет творби:

Кметството на гр. Гент, Белгия
Архитекти: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Междукултурният градски парк Superkilen в гр Копенхаген, Дания
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpaконцертна зала и конферентен център в гр. Рейкявик, Исландия
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Дом за възрастни, гр. Алкасер ду Сал, Португалия
Aires Mateus Arquitectos

Културен и търговски център Metropol Parasol, гр. Севиля, Испания
J. Mayer H.

Следните снимки може да се използват свободно във връзка с наградата на ЕС за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“. Тук можете да изтеглите висококачествени версии на тези снимки.

Кметството на гр. Гент (снимка: Petra Decouttere)

Парк Superkilen, Копенхаген (снимка: Superflex)

Harpa — концертна зала и конферентен център в гр. Рейкявик (снимка: Nic Lehoux)

Дом за възрастни, гр. Алкасер ду Сал (снимка: FG+SG)

Център Metropol Parasol, гр. Севиля (снимка: David Franck)

Контекст

Архитектурата е сърцевината на динамичните сектори на културата и творчеството в Европа. В нея са пряко заети повече от половин милион души; а още над 12 милиона работят в строителството. Секторите на културата и творчеството като цяло допринасят до 4,5 % от БВП на ЕС.

Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“ подчертава приноса на европейските архитекти за развитието на нови идеи и технологии в съвременното градско благоустройство. Тя е най-престижната награда за европейска архитектура. Учредена е през 1987 г., възлиза на 60 000 евро и се съфинансира от програма „Култура“ на ЕС и от Фондация „Мис ван дер Рое“. Тя се присъжда на всеки две години за проект, реализиран в рамките на предходните две години. Тази година конкурсът се провежда за 13-ти път.

Номинираните за наградата творби се предлагат от независими експерти от цяла Европа, от асоциациите, които членуват в Съвета на архитектите в Европа, от съюзи на архитектите в отделните страни, както и Консултативния комитет за конкурса.

Членовете на журито, които избраха финалистите за 2013 г., са: Wiel Arets, председател на журито / Wiel Arets Architects, Маастрихт; Pedro Gadanho, куратор за съвременна архитектура, Музей на модерното изкуство (MoMA), Ню Йорк; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Мадрид; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Берлин; Kent Martinussen, главен изпълнителен директор, The Danish Architecture Center (DAC), Копенхаген; Frédéric Migaryou, директор, Architecture & Design, Център „Жорж Помпиду“, Париж; Ewa Porębska, главен редактор, Architektura-murator, Варшава и Giovanna Carnevali, секретар на журито и директор на Фондация „Мис ван дер Рое“, Барселона.

Наградата е на името на Лудвиг Мис ван дер Рое, който се счита за един от пионерите на съвременната архитектура на 20-ти век. Сред най-известните му проекти са германският павилион на Световното изложение в Барселона през 1929 г., вила „Тугендхат“ в Бърно, Чешка република, сградата на „Сийграм“ в Ню Йорк и Националната галерия в Берлин.

Пълният списък на 335-те проекта може да бъде изтеглен, като щракнете върху наименованията на държавите по-долу:

Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Чешка република, Дания, Естония, Финландия, бивша югославска република Македония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словашка република, Словения, Испания, Швеция, Нидерландия, Турция и Обединено кралство

Някои от предишните победители:

Музеят Нойес музеум (Берлин, Германия) от David Chipperfield/David Chipperfield Architects, в сътрудничество с Julian Harrap

Норвежката национална опера и балет (Осло, Норвегия) от SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Посолство на Нидерландия (Берлин, Германия) от /OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Център Kursaal (Сан Себастиан, Испания) от Rafael Moneo

Паркинг и крайна спирка Hoenheim Север (Страсбург, Франция) от Zaha Hadid/Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz (Дом на изкуството в Брегенц, Австрия) от Peter Zumtho

Bibliothèque nationale de France (Френска национална библиотека, Париж, Франция) от Dominique Perrault

Летище Станстед (Лондон, Обединено кралство) от Norman Foster / Norman Foster + Partners

Сградата на банка Banco Borges e Irmão (Vila do Conde, Португалия) от Álvaro Siza Vieira

За повече информация:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Социални медии:

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Фондация „Мис ван дер Рое“:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE на адрес: press@miesbcn.com ; +34 93 215 10 11


Side Bar