Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 6 augustus 2013

774% prijsverschillen voor mobiel bellen binnen de EU

Mobiele bellers in de Europese Unie betalen voor dezelfde diensten sterk uiteenlopende prijzen. Het grootste prijsverschil zien we bij mobiele binnenlandse gesprekken: 774% verschil tussen Litouwen (het goedkoopste land) en Nederland (het duurste). Deze prijsverschillen zijn niet te verklaren door verschillen in kwaliteit, kosten van dienstverlening of koopkracht van de consument.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes: “Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden. Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen.”

Gemiddelde kosten van één minuut mobiel bellen (in eurocenten)

Voor andere categorieën basisgoederen en ‑diensten zien we op de Europese eengemaakte markt veel kleinere prijsverschillen. Een liter melk kost bijvoorbeeld overal in de EU tussen € 0,69 en € 0,99, een prijsverschil van 43%. Voor incidentele aankopen, bijvoorbeeld een iPad, is het prijsverschil maar 11%.

De EU is één markt. Waarom verschillen beltarieven dan zoveel?

Voorbeelden van de prijs van internationale mobiele gesprekken bij verschillende aanbieders (per minuut)

In september presenteert vicevoorzitter Kroes een nieuw pakket om de eengemaakte markt voor telecommunicatie te versterken.

Nuttige links

Digitale agenda

Neelie Kroes: Volg Neelie op Twitter

Contact:

Email: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar