Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 6. kolovoza 2013.

Cijene telefonskih poziva diljem EU-a razlikuju se do 774 %

Korisnici mobilnih usluga diljem Europske unije suočavaju se s ogromnim razlikama u cijeni za istu uslugu. Najveća je razlika u cijeni poziva prema domaćim mobilnim mrežama – razlika od 774 % između najjeftinijih poziva u Litvi i najskupljih poziva u Nizozemskoj. Te se cjenovne razlike ne mogu objasniti razlikama u kvaliteti, troškovima potrebnim za pružanje usluge ili različitom kupovnom moći potrošača u različitim zemljama.

Kao što ovi podatci jasno pokazuju, 28 nacionalnih tržišta telekomunikacijskih usluga u današnjoj Europi ne koristi potrošačima kao što bi to bio slučaj s jedinstvenim tržištem. Brzo je djelovanje u izgradnji stvarnog jedinstvenog tržišta od ključne važnosti za cijeli EU,izjavila je potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes

Prosječni prihod po minuti (in eurocentima) u mobilnim telekomunikacijama

Na europskom su jedinstvenom tržištu razlike u ostalim kategorijama osnovnih potrepština i usluga znatno manje. Primjerice, litra mlijeka bilo gdje u EU-u stoji od 0,69 EUR do 0,99 ER, što je cjenovna razlika od 43 %. Razlika u cijeni za proizvode koji se kupuju povremeno, poput iPada, za cijelu Uniju iznosi samo 11 %.

EU je jedinstveno tržište. Zašto se onda cijene telefonskih poziva toliko razlikuju?

Primjeri cijena poziva prema međunarodnim mobilnim mrežama raznih operatora (po minuti)

Potpredsjednica Neelie Kroes u rujnu će predstaviti novi paket namijenjen jačanju jedinstvenog tržišta telekomunikacija.

Korisne poveznice

Digitalni program

Neelie Kroes: Pratite Neelie na Twitteru

Podaci za kontakt

Adresa e-pošte: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar