Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 6 август 2013 г.

774 % разлика в цените на телефонните обаждания в отделните страни на ЕС

Потребителите на мобилни телефони в Европейския съюз са изправени пред огромни разлики в цените на едни и същи услуги в отделните страни. Най-голяма е разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа – разлика в размер на 774 % между Литва, страната с най-евтини обаждания, и Нидерландия, страната с най-скъпи разговори. Тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: „Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар. От съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент.“

Средна цена на минута (в евро центове) за мобилните комуникации

При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Така например литър мляко струва между 0,69 евро и 0,99 евро навсякъде в ЕС – разлика в цената от 43 %. При покупката на iPad например, разликата в цената е едва 11 % между отделните страни.

ЕС е единен пазар. Защо тогава цените на обажданията се различават толкова много?

Примери на цени на международните обаждания за различни мобилни оператори (на минута)

През септември заместник-председателят Нели Крус ще представи нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията.

Полезни връзки

Програма в областта на цифровите технологии

Нели Крус: Следвайте Нели в Twitter

За контакти:

Ел. адрес: comm-kroes@ec.europa.eu Тел.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar