Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES IT PT EL RO

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 6 augusti 2013

EU-finansierade filmer i strålkastarljuset på Locarno filmfestival

Nio filmer som har fått stöd från EU:s filmprogram Media visas på den 66:e internationella filmfestivalen i Locarno i Schweiz den 7-17 augusti. Fem av filmerna deltar i tävlingen och fyra kommer att visas på det torget Piazza Grande, en av världens största utomhusbiografer med plats för 8 000 åskådare. Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för Mediaprogrammet besöker festivalen i helgen. Andra kändisar som kommer är Christopher Lee, Faye Dunaway, Anna Karina, Werner Herzog, Sergio Castellitto, Otar Iosseliani och Jacqueline Bisset, som kommer att få ta emot ett pris för sin livsgärning.

– Mediaprogrammet är återigen i strålkastarljuset i Locarno, som alltid har varit en fantastisk plattform för europeiska filmer, säger Androulla Vassiliou. Mediaprogrammet står för en stark europeisk filmindustri och kulturell mångfald. Jag är glad att EU kan fortsätta att stödja våra mest begåvade filmskapare genom det nya programmet Kreativa Europa som startar nästa år.

Locarnofestivalen väntas locka omkring 150 000 biobesökare, 3 000 personer från filmbranschen och nästan 1 000 journalister.

Mediaprogrammet stöder inte bara filmer som visas på festivalen (se bilagan), utan också festivalens branschdagar den 10–11 augusti och initiativet ”Step in”, som är en nätverksplattform för producenter, ombud och distributörer som är specialiserade på oberoende och ”smala” filmer.

Locarno är också värd för den senaste i en rad workshoppar inom projektet Puentes, där europeiska och latinamerikanska producenter sammanförs med experter, potentiella finansiärer, försäljningsombud och distributörer från båda världsdelarna. Puentesprojektet får stöd från Media Mundus som är Mediaprogrammets internationella del. En film som tillkommit tack vare tidigare workshoppar är ”Gloria”, Sebastian Lelios nya chilensk-spanska drama som vann en Silverbjörn för bästa kvinnliga skådespelare (Paulina García) vid årets filmfestival i Berlin.

Bakgrund

Sedan 1991 har EU genom Mediaprogrammet satsat 1,6 miljarder euro på utveckling, distribution, utbildning och innovation för att öka den europeiska filmens och den audiovisuella industrins mångfald och internationella konkurrenskraft.

För närvarande deltar 33 länder i programmet: De 28 EU-länderna samt Schweiz, Island, Liechtenstein, Norge och, sedan juli 2013, Bosnien och Hercegovina.

Under 2007–2013 har Mediaprogrammet anslagit 755 miljoner euro i stöd. Omkring hälften har gått till distribution av utländska filmer i de deltagande länderna och en femtedel till producenter och regissörer för nya filmprojekt. Den återstående delen ska stödja marknadsföring och utbildning.

De produktionsföretag som beviljas stöd från programmet får i genomsnitt 50 000 euro.

Media Mundus har främjat samarbete mellan europeiska och utomeuropeiska filmskapare sedan 2008. Programmet har en budget på 15 miljoner euro för 2011–2013.

Kreativa Europa – Mediaprogrammets framtid

År 2014 startar en ny fas för programmen Media och Media Mundus, när de blir en del av programmet Kreativa Europa. Det nya programmet kommer att fortsätta att stödja utveckling, utbildning och distribution inom filmbranschen. Man inrättar också en ny lånegarantifond som ska göra det lättare för de kulturella och kreativa näringarna att låna pengar. Kreativa Europa väntas få en total budget på omkring 1,3 miljarder euro under 2014–2020, vilket är nästan 9 procent mer än de nuvarande programmen Media och Kultur har haft. Innan programmet kan starta måste det godkännas av Europaparlamentet och rådet i höst.

Mer information

EU-kommissionen: Mediaprogrammet

Androulla Vassilious webbplats

Följ Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

BILAGA I: Filmer i Locarno som fått stöd från Mediaprogrammet

Filmens titel, regissör och produktionsland. Siffrorna är det stödbelopp som filmen fått hittills.

Internationella tävlingen

  1. Gare du Nord av Claire Simon (Frankrike/Kanada)

Mediastöd: 35 000 euro

  1. L'Etrange Couleur des Larmes de Ton Corps (Den märkliga färgen på din kropps tårar) av Hélène Cattet och Bruno Forzani (Belgien/Frankrike/Luxemburg)

Mediastöd: 33 063 euro

  1. Mary, Queen of Scots av Thomas Imbach (Schweiz/Frankrike)

Mediastöd: 83 500 euro

  1. Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism (När kvällen faller över Bukarest eller metabolism) av Corneliu Porumboiu (Rumänien/Frankrike)

Mediastöd: 24 000 euro

Nya filmskapare – Cineasti del presente

  1. The Special Need av Carlo Zoratti (Tyskland/Italien)

Mediastöd: 23 000 euro

Utom tävlan – Piazza Grande

  1. Vijay and I av Sam Garbarski (Belgien/Luxemburg/Tyskland)

Mediastöd: 50 000 euro

  1. Kvinden i buret av Mikkel Norgaard (Danmark/Sverige/Tyskland)

Mediastöd: 68 000 euro

  1. Les Grandes Ondes (à l'ouest) (Det stora vågorna i väst) av Lionel Baier (Schweiz/Frankrike/Portugal)

Mediastöd: 66 000 euro

  1. Mr Morgan's Last love av Sandra Nettelbeck (Tyskland/Belgien/USA/Frankrike)

Mediastöd: 50 000 euro


Side Bar