Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES IT SV PT RO

Ευρωπαϊκη Επιτροπη

Δελτιο Τυπου

Βρυξέλλες, 6 Αυγούστου 2013

Τα προγράμματα MEDIA και Δημιουργική Ευρώπη στο επίκεντρο του φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο

Εννέα ταινίες που έλαβαν υποστήριξη από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προβληθούν στο 66ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία (7-17 Αυγούστου). Πέντε από αυτές συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος και τέσσερις θα προβληθούν στην Piazza Grande, η οποία με τις 8 000 θέσεις της είναι μια από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αίθουσες του κόσμου. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το πρόγραμμα MEDIA, θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ αυτό το Σαββατοκύριακο. Στα κυριότερα γεγονότα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνεται η παρουσία των Κρίστοφερ Λι, Φέι Νταναγουέι, Άννα Καρίνα, Βέρνερ Χέρτσογκ, Σέρτζιο Καστελίτο, Όταρ Ιοσελιάνι και Ζακλίν Μπισέ, που θα βραβευθούν για τη συνολική τους προσφορά.

«Το πρόγραμμα MEDIA βρίσκεται γι άλλη μια φορά στο επίκεντρο του φεστιβάλ του Λοκάρνο, το οποίο υπήρξε πάντοτε μια εξαιρετική πλατφόρμα για ευρωπαϊκές ταινίες», δήλωσε η επίτροπος κ. Βασιλείου, συμπληρώνοντας ότι: «το πρόγραμμα MEDIA αντιπροσωπεύει μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου και την πολιτιστική πολυμορφία. Χαίρομαι που το MEDIA θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες μας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», από το νέο έτος.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ αναμένονται στο Λοκάρνο περίπου 150 000 θεατές, 3 000 επαγγελματίες από τον χώρο του κινηματογράφου και περίπου 1 000 δημοσιογράφοι.

Εκτός από τη συγκεκριμένη υποστήριξη των ταινιών στο φεστιβάλ (βλ. κατάλογο παρακάτω), το πρόγραμμα MEDIA παρέχει επίσης χρηματοδότηση για τις εκδηλώσεις «Industry Days» (10-11 Αυγούστου) και «Step In» του φεστιβάλ, που προσφέρουν μια πλατφόρμα δικτύωσης για παραγωγούς, πράκτορες και διανομείς που εξειδικεύονται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και σε καλλιτεχνικές ταινίες.

Το Λοκάρνο θα φιλοξενήσει επίσης το νέο εργαστήριο της σειράς «PUENTES», στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, εμπειρογνώμονες, πιθανοί χρηματοδότες, πράκτορες πώλησης και διανομείς και από τις δύο ηπείρους. Το σύστημα PUENTES υποστηρίζεται από το MEDIA Mundus, τη διεθνή εκδοχή του προγράμματος MEDIA. Στα έργα που αποτελούν δημιουργίες προηγούμενων εργαστηρίων PUENTES σε φεστιβάλ περιλαμβάνεται το Gloria, το νέο δράμα σε χιλιανο-ισπανική συνεργασία του Sebastian Lelio, το οποίο κέρδισε την αργυρή άρκτο καλύτερου γυναικείου ρόλου (Paulina García) στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ιστορικό

Από το 1991 που ξεκίνησε, το πρόγραμμα MEDIA (αρκτικόλεξο για τον όρο «Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle» — Μέτρα για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας) έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, διανομή, κατάρτιση και καινοτομία του κινηματογράφου με στόχο την αύξηση της πολυμορφίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Στο πρόγραμμα MEDIA συμμετέχουν σήμερα 33 χώρες: τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία και, πιο πρόσφατα (από τον Ιούλιο), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το MEDIA έχει διαθέσει 755 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Περίπου το μισό ποσό διατέθηκε για την υποστήριξη της διανομής ξένων ταινιών στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ το 20% διατέθηκε σε παραγωγούς και σκηνοθέτες που δημιούργησαν νέα κινηματογραφικά έργα. Με το υπόλοιπο ποσό υποστηρίχθηκε η εμπορία και η κατάρτιση για επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Κατά μέσο όρο, οι κινηματογραφικές εταιρείες που επιλέγονται για χρηματοδότηση από το MEDIA λαμβάνουν επιχορήγηση 50 000 ευρώ.

Από το 2008 και μετά, το MEDIA Mundus υποστηρίζει τη συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαίους επαγγελματίες του κινηματογράφου και ομολόγους τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Διαθέτει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013.

Δημιουργική Ευρώπη – το μέλλον του προγράμματος MEDIA

Το 2014 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το MEDIA και το MEDIA Mundus, ως μέρη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Το νέο πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης του κινηματογράφου, της κατάρτισης και της διανομής, καθώς και για την εκκίνηση ενός νέου ταμείου εγγύησης δανείων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα. Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αναμένεται να έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 9% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα προγράμματα MEDIA και «Πολιτισμός». Το νέο πρόγραμμα θα υποβληθεί για τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ αυτό το φθινόπωρο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: MEDIA

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Ταινίες με την υποστήριξη του MEDIA στο Λοκάρνο

Τίτλος, σκηνοθέτης και χώρα παραγωγής. Τα αριθμητικά στοιχεία είναι το ποσό της έως τώρα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του MEDIA.

Concorso international

  1. Gare du Nord της Claire Simon (Γαλλία/Καναδάς)

Υποστήριξη MEDIA: 35 000 ευρώ

  1. L'Etrange Couleur des Larmes de Ton Corps των Hélène Cattet και Bruno Forzani (Βέλγιο/Γαλλία/Λουξεμβούργο)

Υποστήριξη MEDIA: 33 063 ευρώ

  1. Mary, Queen of Scots του Thomas Imbach (Ελβετία/Γαλλία)

Υποστήριξη MEDIA: 83 500 ευρώ

  1. When evening falls on Bucharest or metabolism του Corneliu Porumboiu (Ρουμανία/Γαλλία)

Υποστήριξη MEDIA: 24 000 ευρώ

Concorso Cineasti del presente

  1. The Special Need του Carlo Zoratti (Γερμανία/Ιταλία)

Υποστήριξη MEDIA: 23 000 ευρώ

Hors compétition Piazza Grande

  1. Vijay and I του Sam Garbarski (Βέλγιο/Λουξεμβούργο/Γερμανία)

Υποστήριξη MEDIA: 50 000 ευρώ

  1. Kvinden I Buret (Keeper of Lost Causes) του Mikkel Norgaard (Δανία/Γερμανία/Σουηδία)

Υποστήριξη MEDIA: 68 000 ευρώ

  1. Les Grandes Ondes (à l'ouest) του Lionel Baier (Ελβετία/Γαλλία/Πορτογαλία)

Υποστήριξη MEDIA: 66 000 ευρώ

  1. Mr Morgan's Last love της Sandra Nettelbeck (Γερμανία/Βέλγιο/ΗΠΑ/Γαλλία)

Υποστήριξη MEDIA: 50 000 ευρώ.


Side Bar