Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT SV PT EL RO

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 6. august 2013

Media-programmet og "Et kreativt Europa" i fokus på filmfestivalen i Locarno

Ni film, der har fået støtte fra Den Europæiske Unions Media-program for film, vil være at se på den 66. internationale filmfestival i Locarno i Schweiz (7.-17. august). Fem af filmene er udtaget til konkurrencen, og fire vil blive vist på Piazza Grande, en af verdens største friluftsbiografer med plads til 8 000 tilskuere. Androulla Vassiliou, EU-kommissær med ansvar for Media-programmet, deltager i festivalen i denne weekend. Blandt højdepunkterne på dette års festival kan nævnes, at Christopher Lee, Faye Dunaway, Anna Karina, Werner Herzog, Sergio Castellitto, Otar Iosseliani og Jacqueline Bisset vil være til stede. Sidstnævnte vil få overrakt en pris for sit livsværk.

"Media-programmet er endnu en gang i fokus i Locarno, der altid har været en fantastisk platform for europæiske film," udtalte kommissær Vassiliou. "Media søger at styrke den europæiske filmbranche og fremme kulturel mangfoldighed. Jeg er meget glad for, at Media fortsat vil støtte vores dygtigste filmskabere som led i det nye program "Et kreativt Europa" fra og med næste år," tilføjede hun.

Der ventes omkring 150 000 filmentusiaster i Locarno i løbet af festivalen samt 3 000 fagfolk fra filmverdenen og op mod 1 000 journalister.

Ud over målrettet støtte til filmene på festivalen (jf. nedenstående liste) støtter Media-programmet også festivalens "Industry Days" (10.-11. august) og "Step In"-initiativ, der giver producenter, agenter og distributører, som er specialiseret i uafhængige film og kunstfilm, en platform for netværksdannelse.

Locarno er også vært for den sidste i en række "PUENTES"-workshopper, hvor producenter fra Europa og Latinamerika mødes med eksperter, potentielle investorer, salgsagenter og distributører fra begge kontinenter. PUENTES-ordningen modtager støtte fra Media Mundus, den internationale udgave af Media-programmet. Blandt de projekter, der er realiseret i kølvandet på tidligere PUENTES-workshopper på festivaler, kan nævnes Gloria, den nye chilensk-spanske film instrueret af Sebastian Lelio, der vandt Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller (Paulina García) på dette års filmfestival i Berlin.

Baggrund

Gennem Media (forkortelse for "Mesures pour encourager le développement de l'industrie audiovisuelle" (handlingsprogram til fremme af udviklingen af den europæiske audiovisuelle industri)), der blev søsat i 1991, er der hidtil investeret 1,6 mia. EUR i udvikling af film, distribution, uddannelse og innovation. Formålet er at øge europæisk films og den audiovisuelle industris mangfoldighed og internationale konkurrenceevne.

33 lande deltager p.t. i Media-programmet: de 28 EU-lande samt Schweiz, Island, Liechtenstein, Norge og, som sidst tilkomne land (siden juli), Bosnien-Herzegovina.

I EU's budget for 2007-2013 er der afsat 755 mio. EUR til Media. Ca. halvdelen af dette beløb er gået til distribution af udenlandske film i de deltagende lande, og 20 % til producenter og instruktører, der udvikler nye filmprojekter. Det resterende beløb er gået til markedsføring og uddannelse af filmfolk.

Filmproduktionsselskaber, der udvælges til at modtage Media-støtte, får i gennemsnit et tilskud på 50 000 EUR.

Gennem Media Mundus er der siden 2008 blevet ydet støtte til samarbejde mellem europæiske og ikke-europæiske filmfolk. Programmet har et budget på 15 mio. EUR for 2011-2013.

Et kreativt Europa – fremtiden for Media-programmet

I 2014 begynder en ny fase for Media og Media Mundus som en del af programmet Et kreativt Europa. Det nye program vil fortsat yde tilskud til filmudvikling, filmuddannelse og filmdistribution, samtidig med at der lanceres en ny lånegarantifond, der skal gøre det nemmere for de kulturelle og kreative sektorer at opnå lån. Et kreativt Europa forventes at få et samlet budget på ca. 1,3 mia. EUR for 2014-2020, hvilket er en stigning på næsten 9 % sammenlignet med de nuværende programmer Media og Kultur. Det nye program skal godkendes endeligt af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union til efteråret.

Yderligere oplysninger

Europa-Kommissionen: MEDIA

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

BILAG 1: Film med Media-støtte på Locarno-festivalen

Titel, instruktør og produktionsland. Tallene er de hidtil modtagne beløb fra Media-programmet.

Concorso internazionale (den internationale konkurrence)

  1. Gare du Nord - Claire Simon (Frankrig/Canada)

Media-støtte: 35 000 EUR

  1. L'Etrange Couleur des Larmes de Ton Corps - Hélène Cattet og Bruno Forzani (Belgien/Frankrig/Luxembourg)

Media-støtte: 33 063 EUR

  1. Mary, Queen of Scots - Thomas Imbach (Schweiz/Frankrig)

Media-støtte: 83 500 EUR

  1. When evening falls on Bucharest or metabolism - Corneliu Porumboiu (Rumænien/Frankrig)

Media-støtte: 24 000 EUR

Concorso Cineasti del presente (konkurrencen om bedste debutantfilm)

  1. The Special Need - Carlo Zoratti (Tyskland/Italien)

Media-støtte: 23 000 EUR

Piazza Grande - uden for konkurrencen

  1. Vijay and I - Sam Garbarski (Belgien/Luxembourg/Tyskland)

Media-støtte: 50 000 EUR

  1. Kvinden I Buret (Keeper of Lost Causes) - Mikkel Nørgaard (Danmark/Tyskland/Sverige)

Media-støtte: 68 000 EUR

  1. Les Grandes Ondes (à l'ouest) - Lionel Baier (Schweiz/Frankrig/Portugal)

Media-støtte: 66 000 EUR

  1. Mr Morgan's Last love - Sandra Nettelbeck (Tyskland/Belgien/USA/Frankrig)

Media-støtte: 50 000 EUR


Side Bar