Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 6. avgusta 2013

Znani finalisti za nagrade RegioStars 2014

Komisija je danes v Bruslju predstavila finaliste za nagrade RegioStars 2014, namenjene najbolj domiselnim in inovativnim regionalnim projektom. Žirija je izmed 80 projektov, ki so prejeli podporo regionalnih skladov EU, izbrala 19 finalistov za nagrado. Ob tem je upoštevala štiri glavna merila: inovacije, vpliv, trajnost in partnerstva.

Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn je ob tem dejal: „Teh 19 izbranih projektov najbolje uresničuje regionalno politiko v praksi. Poudarjajo odlično delo v regijah in predstavljajo ustvarjalen in dinamičen pristop regij z vseh koncev Evrope pri uporabi evropskih sredstev za spodbujanje gospodarske rasti in novih delovnih mest. In to je v resnici bistvo agende za rast Evropa 2020: iskanje novih rešitev za skupne izzive, kot so brezposelnost mladih, onesnaževanje in podnebne spremembe, kakovost življenja v mestih ter pomanjkanje možnosti za rast in uspeh malih podjetij. Navdušen sem nad kakovostjo projektov letošnjih finalistov. Služijo lahko kot navdih za celotno Evropo. Uspeh regionalne politike in njenih naložb v gospodarski razvoj je nenazadnje odvisen od projektov.“

Finalisti prihajajo iz regij in mest 17 držav članic: Belgije, Češke, Danske, Francije, Grčije, Italije, Irske, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije, Španije, Švedske in Združenega kraljestva.

Finalisti bodo svoje projekte predstavili žiriji pod vodstvom nekdanjega predsednika Odbora regij Luca Van den Brandeja 8. oktobra 2013 v okviru letošnjega, že 11. evropskega tedna regij in mest. Zmagovalce bo razglasil komisar Johannes Hahn 31. marca 2014 na podelitvi nagrad v Bruslju.

Nagrade bodo podeljene v kategorijah, ki ustrezajo prednostnim nalogam agende za rast Evropa 2020:

  • Pametna rastinovativnost MSP: podpora konkurenčnosti in rasti malih in srednje velikih podjetij

  • Trajnostna rast - do zelene gospodarske rasti in delovnih mest z biogospodarstvom: trajnostne naložbe v biogospodarstvo

  • Vključujoča rast - nova delovna mesta za mlajšo generacijo: boj proti brezposelnosti mladih

  • CityStar - naložbe v trajnostni mestni javni prevoz: razvoj strategij za reševanje vprašanj javnega prevoza v naših mestih

Lani so nagrado RegioStars prejeli projekti iz Porta (Portugalska), severozahodne Anglije (Združeno kraljestvo), regije Warmińsko-Mazurskie (Poljska), Berlina (Nemčija) in Litve. Nagrade so bile podeljene v kategorijah, posvečenih raziskavam in razvoju, učinkoviti rabi virov v MSP, socialnim inovacijam, trajnostnemu razvoju mest in uporabi videoposnetkov za promocijo regionalne politike EU.

Osnovne informacije

Namen pobude RegioStars je nagraditi dobre prakse v regionalnem razvoju ter predstaviti izvirne in domiselne projekte, ki bi bili morda zanimivi tudi za druge regije.

Na natečaj za vsakoletne nagrade RegioStars lahko vse regije EU predložijo projekte, ki so od 1. januarja 2000 prejeli naložbe v okviru regionalne politike EU. Nagrade so prvič podelili leta 2008, največje število prijav prihaja iz Avstrije, Belgije, baltskih držav in britanskega Walesa.

Na evropskem tednu regij in mest (OPEN DAYS 2013) bodo finalisti lahko med 7. in 10. oktobrom 2013 v Bruslju razstavili in predstavili svoje projekte. Prireditev je namenjena političnim predstavnikom, strokovnjakom in vsem drugim, ki se ukvarjajo z regionalno politiko. Letošnja prireditev bo še posebej pomembna, saj evropske regije in mesta zaključujejo priprave na posodobljeno kohezijsko politiko EU 2014–2020.

Več informacij:

Kontakt:

Shirin Wheeler (+32 229 66565), mobilni telefon (+32 4607 66565)

Annemarie Huber (+32 229 93310), mobilni telefon (+32 4607 66565)


Side Bar