Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. augusztus 6.

Kiválasztották az EU regionális politikája terén legkiválóbb teljesítményt felmutatók elismerésére szolgáló RegioStars-díj 2014. évi döntőseit

Ma Brüsszelben közzétették a leginkább ösztönző hatású és innovatív európai regionális projekteket kitüntető RegioStars-díj 2014-es döntőseit. A RegioStars-díj döntőbizottsága négy fő kritérium – innováció, hatás, fenntarthatóság és partnerség – alapján az EU regionális alapjai által támogatott 80 projekt közül 19-et juttatott tovább a döntőbe.

Johannes Hahn, regionális politikáért felelős európai biztos a következőképpen nyilatkozott a kiválasztott projektekről: „A döntőbizottság által kiválasztott 19 projektből jól láthatjuk, hogyan működik a regionális politika. Jól szemléltetik a folyamatban lévő kiváló gyakorlati munkát, illetve azt, hogy milyen kreatív és dinamikus megközelítéseket alkalmaznak Európa egyes régióiban annak érdekében, hogy forrásainkat a növekedés és a munkahelyteremtés szolgálatába állítsák. A növekedést célzó Európa 2020 stratégiának pont ez a lényege: új megoldások felmutatása, amelyekkel választ adhatunk közös kihívásainkra – az ifjúsági munkanélküliségre, a környezetszennyezésre és az éghajlatváltozásra, a városokban tapasztalható életminőségre, valamint a kisvállalkozások növekedéséhez és sikeres működéséhez szükséges lehetőségek hiányára. Lenyűgöz, hogy milyen kiváló projektek kerültek idén a döntőbe. Ösztönzést meríthetnek belőlük sokan Európa-szerte. Hiszen a regionális politika és ennek keretében a gazdasági fejlődés érdekében tett beruházások sikere végső soron a tényleges projekteken múlik.”

A döntőbe került projektek a következő 17 tagállam régióiban és városaiban valósultak meg: Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország.

A projektgazdák október 8-án, a régiók és városok évente – idén 11. alkalommal – sorra kerülő európai hete folyamán, a 2013-as NYÍLT NAPOK keretében mutatják be projektjeiket a döntőbizottságnak, amelynek elnöke Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának volt elnöke. A győztesek kiválasztására a 2014. március 31-i, brüsszeli díjkiosztó gálán kerül sor, a díjakat Hahn biztos adja át.

A díjat a növekedést célzó Európa 2020 stratégia prioritásait tükröző kategóriákban hirdetik meg, amelyek a következők:

  • Intelligens növekedés – a kkv-k innovációja: a kis- és középvállalkozások versenyképességének és növekedésének támogatása

  • Fenntartható fejlődés – környezetbarát növekedés és munkahelyteremtés a biogazdaság révén: fenntartható beruházások a biogazdaság ágazatában

  • Inkluzív növekedés – munkahelyteremtés a fiatalabb nemzedék számára: az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem

  • CityStar – a fenntartható városi tömegközlekedés területére irányuló beruházási projektek: a városaink közlekedési problémáinak megoldására szolgáló stratégiák kialakításának támogatása

Az előző, 2013-as RegioStars-díj nyertes projektjeinek helyszíne Porto (Portugália), Északkelet-Anglia (Egyesült Királyság), Warmińsko-Mazurskie (Lengyelország), Berlin (Németország) és Litvánia volt. A kategóriák a kutatást és fejlesztést, a kkv-k erőforrás-hatékonyságát, a szociális innovációt, a fenntartható városfejlesztést, valamint az EU regionális politikáját népszerűsítő videók alkalmazását helyezték előtérbe.

Előzmények

A RegioStars-díj célja a regionális fejlesztés bevált módszereinek elismerése, valamint a figyelem felhívása a más régiók számára példa értékű, eredeti és inspiráló projektekre.

Az éves RegioStars díjra minden uniós régióból pályázni lehet olyan projektekkel, amelyek az EU regionális politikája révén 2000. január 1-je óta beruházási támogatásban részesültek. 2008-as létrehozása óta Ausztriából, Belgiumból, a balti államokból és Walesből (Egyesült Királyság) érkezett rá a legtöbb pályázat.

A 2013. október 7. és 10. között megrendezésre kerülő 2013-as NYÍLT NAPOK keretében lehetőség nyílik a döntőbe jutott projektek bemutatására és ismertetésére. A NYÍLT NAPOK rendezvénysorozat során több száz politikai képviselő, elméleti és gyakorlati szakember gyűlik össze, hogy megvitassák a regionális politikát. Az idei eseményre különlegesen fontos időszakban kerül sor, mivel az európai régiók és városok ekkor véglegesítik majd a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, újonnan megreformált uniós kohéziós politikával kapcsolatos előkészületeiket.

További információk:

Kapcsolattartók:

Shirin Wheeler (+32 229 66565), Mob (+32 4607 66565)

Annemarie Huber (+32 229 93310), Mob (+32 4607 66565)


Side Bar