Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 6.8.2013

Vuoden 2014 parhaimpien EU:n aluepolitiikkahankkeiden RegioStars-palkintoehdokkaat valittu

Inspiroivimmille ja innovatiivisimmille eurooppalaisille aluehankkeille annettavien RegioStars-palkintojen vuoden 2014 finalistit julkistettiin tänään Brysselissä. RegioStars-palkintolautakunta valitsi yhteensä 80:stä EU:n aluekehitysvaroista tuetusta hankkeesta 19 finalistia neljän kriteerin perusteella: innovatiivisuus, vaikuttavuus, kestävyys ja kumppanuus.

"Palkintolautakunnan valitsemat 19 hanketta osoittavat, miten aluepolitiikka toimii käytännössä” aluepolitiikasta vastaava komissaari Johannes Hahn kommentoi valintaa. ”Ne todistavat erinomaisesta työstä kentällä ja ovat osoitus Euroopan alueiden kekseliäistä ja dynaamisista toimintamalleista niiden käyttäessä EU:n varoja kasvun aikaansaamiseksi ja työpaikkojen luomiseksi. Juuri tästä Eurooppa 2020 ‑kasvustrategiassa on kyse: uusien ratkaisujen löytämisestä sellaisiin yhteisiin haasteisiin kuin nuorisotyöttömyys, ympäristön saastuminen ja ilmastonmuutos, elämänlaatu kaupungeissa ja pienyritysten vaikeudet kasvaa ja menestyä. Olen syvästi vaikuttunut tämän vuoden palkintoehdokkaiden laadukkuudesta. Ne voivat toimia inspiraation lähteenä muille eri puolilla Eurooppaa. Loppujen lopuksihan aluepolitiikan ja siinä talouskehitykseen tehtävien investointien menestys riippuu viime kädessä juuri hankkeista.”

Finalistit tulevat seuraavien 17 jäsenvaltion alueilta ja kaupungeista: Belgia, Tšekki, Tanska, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Italia, Irlanti, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Portugali, Romania, Espanja, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Finalistit esittelevät hankkeitaan 8. lokakuuta järjestettävän sarjassaan 11. vuosittaisen Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon — Open Days 2013 — aikana palkintolautakunnalle, jonka puheenjohtajana toimii alueiden komitean entinen puheenjohtaja Luc Van den Brande. Voittajat valitaan Brysselissä 31. maaliskuuta 2014 komissaari Hahnin johdolla pidettävässä palkintotilaisuudessa.

Palkintosarjat, jotka perustuvat Eurooppa 2020 ‑kasvustrategian painopisteisiin, ovat seuraavat:

  • Älykäs kasvu — innovointi pk-yrityksissä: pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukyvyn ja kasvun tukeminen

  • Kestävä kasvu biotaloudella vihreään kasvuun ja työpaikkoihin: kestäviä investointeja biotaloussektorille

  • Osallistava kasvu — työpaikkoja nuorille: nuorisotyöttömyyden torjunta

  • CityStar — investointihankkeita kaupunkien kestävään julkiseen liikenteeseen: kehitysstrategioiden tukeminen liikenneongelmien ratkaisemiseksi

Vuoden 2013 RegioStars-palkinnot myönnettiin lippulaivahankkeille Portossa (Portugali), Luoteis-Englannissa (Yhdistynyt kuningaskunta), Warmińsko-Mazurskiessa (Puola), Berliinissä (Saksa) ja Liettuassa. Hankkeissa painottuivat tutkimus ja kehitys, luonnonvarojen käytön tehokkuus pk-yrityksissä, sosiaalinen innovointi, kestävä kaupunkikehitys ja videotekniikan käyttö EU:n aluepolitiikan edistämiseksi.

Taustaa

RegioStars-palkintojen tavoitteena on antaa tunnustusta hyville toimintatavoille aluekehityksen alalla ja tuoda esiin omaperäisiä ja inspiroivia hankkeita, jotka voisivat toimia mallina muille alueille.

Vuosittainen RegioStars-kilpailu on avoin kaikille EU:n alueille. Ne voivat ehdottaa kilpailuun hankkeita, joita on tuettu EU:n aluekehitysvaroin 1.1.2000 jälkeen. Kilpailun perustamisvuodesta 2008 lähtien eniten hakemuksia on saatu Itävallasta, Belgiasta, Baltian maista ja Walesista (Yhdistynyt kuningaskunta).

Brysselissä 7.—10. lokakuuta 2013 järjestettävä Open days 2013 ‑tapahtuma tarjoaa finalisteille tilaisuuden esitellä hankkeitaan. Open Days ‑tapahtuma kerää yhteen satoja poliittisten tahojen edustajia, asiantuntijoita ja muita alan toimijoita keskustelemaan aluepolitiikasta. Tämän vuoden tapahtuma osuu tärkeään ajankohtaan, sillä Euroopan alueet ja kaupungit ovat juuri viimeistelemässä EU:n uudistetun, vuosien 2014–2020 koheesiopolitiikkaan liittyviä valmisteluja.

Lisätietoja:

Yhteystiedot:

Shirin Wheeler (+32-2)296 6565, matkapuhelin (+32 4607 66565)

Annemarie Huber (+32-2)299 3310, matkapuhelin (+32 4607 66565)


Side Bar