Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 31 ianuarie 2013

Comisia solicită interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a drogului „4-MA”, similar amfetaminei

Comisia Europeană a propus astăzi interzicerea în întreaga UE a drogului „4-MA”, o substanță de sinteză cu efecte fizice similare celor provocate de amfetamină. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia. 4-metilamfetamina, sau 4-MA, este deja ilegală în 10 țări din UE (Austria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Țările de Jos și Ungaria), fiind asociată unui număr de 21 de decese în patru țări ale UE în perioada 2010-2012.

4-MA este produsă și distribuită de către grupările infracționale și se cunoaște faptul că poate provoca moartea”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție al UE. A fost detectată în 15 state membre ale UE și este deja interzisă în 10 state. O acțiune la nivelul întregii UE va contribui la împiedicarea răspândirii drogului și a efectelor sale nocive asupra tinerilor din întreaga Europă.”

Până în prezent, s-au raportat cel puțin 21 de decese în patru state membre (Belgia, Danemarca, Regatul Unit și Țările de Jos) în care, în eșantioanele post-mortem, a fost depistată 4-MA fie în mod exclusiv, fie în combinație cu alte substanțe, în special amfetamine.

Propunerea prezentată astăzi de Comisie ar interzice producerea și comercializarea 4-MA, prevăzând sancțiuni penale pentru aceste fapte în întreaga Europă. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

Context

4-MA este un stimulant de sinteză, ale cărui efecte sunt comparabile cu cele produse de amfetamină. Substanța este produsă, în principal, sub formă de pulbere sau de pastă, însă a fost semnalată și sub formă de tablete și sub formă lichidă, adesea în amestecuri care conțin amfetamină și cafeină. 4-MA este de obicei vândută ca amfetamină și, prin urmare, majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți de faptul că folosesc această substanță.

O evaluare științifică a riscurilor efectuată de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) din Lisabona a indicat că 4-MA poate avea efecte adverse semnificative, precum hipotermia, hipertensiunea, anorexia, greața, cefaleea, insomnia, paranoia, anxietatea și depresia. 4-MA nu are nicio valoare medicală demonstrată și nicio utilizare legitimă cunoscută. Se numără printre substanțele controlate în 10 țări ale UE: Austria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Țările de Jos și Ungaria.

Propunerea Comisiei urmează unei proceduri de evaluare a riscurilor și de control al noilor substanțe psihoactive prevăzută de Decizia Consiliului 2005/387/JAI. Consiliul a solicitat această evaluare a riscurilor la 24 septembrie 2012.

În 2010, Comisia a propus și a obținut interzicerea la nivelul UE a mefedronei, un drog similar cu ecstasy (a se vedea MEMO/10/646). La 25 octombrie 2011, Comisia Europeană a anunțat o revizuire generală a normelor UE de combatere a drogurilor ilegale, în special a noilor substanțe psihoactive care imită efectele unor droguri periculoase, precum ecstasy sau cocaina, și care constituie o problemă din ce în ce mai gravă (IP/11/1236). Este așteptată o propunere legislativă în cursul anului 2013.

În 2012, UE a identificat un număr record de 73 de astfel de substanțe, față de 24 în 2009. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet și s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăți în prevenirea vânzării lor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2011, noile substanțe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5 % dintre tinerii europeni declarând că au consumat asemenea substanțe. Cele mai mari procente se înregistrează în Irlanda (16 %), urmată de Polonia (9 %), Letonia (9 %), Regatul Unit (8 %) și Luxemburg (7 %). Sondajul Eurobarometru a arătat că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substanțe.

Pentru informații suplimentare

Comisia Europeană - Politica de combatere a drogurilor:

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/index_ro.htm

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție: http://ec.europa.eu/reding

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar