Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 31.

A Bizottság az amfetaminhoz hasonló „4-MA” kábítószer Unió-szerte történő betiltását kéri

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett az amfetaminhoz hasonló fiziológiai hatásokat kiváltó „4-MA” nevű szintetikus anyag Unió szerte történő betiltására. A Bizottság felszólította az EU tagállamait, hogy ellenőrzési intézkedésekkel előzzék meg e kábítószer szabad terjedését Európában. A 4-metilamfetamint – azaz a 4-MA-t – már 10 uniós tagállamban betiltották (Ausztria, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Litvánia, Hollandia és az Egyesült Királyság). A 4-MA csak az uniós tagállamokban 21 halálesethez köthető 2010 és 2012 között.

Bűnbandák állítják elő és terjesztik a 4-metilamfetamint, amelyről tudjuk, hogy halált is okozhat”, nyilatkozta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülési biztosa. Az anyagot 15 uniós tagállamban észlelték, 10 tagállamban már be is tiltották. Az uniós szintű fellépés segít megállítani a terjedését, megóvva a fiatalokat szerte Európában.”

Idáig legalább 21 halálesetről számoltak be négy tagállamban (Belgium, Dánia, Hollandia és az Egyesült Királyság), amelyek esetében boncoláskor vett mintákban kimutatták a 4-metilamfetamint önmagában vagy más szerekkel, különösen amfetaminokkal kombinálva.

A Bizottság mai javaslata tiltaná a 4-MA előállítását és árusítását, és Európa-szerte büntetőjogi szankciókat vezetne be. Az EU-tagállamok kormányainak most minősített többséggel arról kell dönteniük a Tanácsban, hogy ezek az intézkedések hatályba lépjenek.

Előzmények

A 4-MA egy szintetikus stimuláló szer, amely az amfetaminhoz hasonló hatásokat vált ki. Főként por és krém formájában állítják elő, de előfordulhat tabletta és folyadék formájában is, gyakran amfetamint és koffeint tartalmazó keverékekben. A 4-metilamfetamint sokszor amfetaminként árulják, és sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy ezt a szert fogyasztja.

A lisszaboni székhelyű Kábítószerek és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja által végzett tudományos kockázatértékelés rámutatott arra, hogy a 4-metilamfetamin jelentősen káros hatásai közé tartozik a hipertemia, a magas vérnyomás, az anorexia, az émelygés, a fejfájás, az álmatlanság, a paranoia, a szorongás és a depresszió. A 4-metilamfetaminnak nincs elismert gyógyászati értéke vagy másmilyen rendeltetésszerű felhasználása. A 4-metilamfetamin a következő 10 EU-tagállamban ellenőrzés alatt álló anyag: Ausztria, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Litvánia, Hollandia és az Egyesült Királyság.

A Bizottság ezt a javaslatot a 2005. május 10-i tanácsi határozattal 2005/387/JHA létrehozott, az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó kockázatértékelési és ellenőrzési eljárás szerint nyújtotta be. A Tanács az említett kockázatértékelést 2012. szeptember 24-én kérte.

2010-ben a Bizottság javasolta az ecstasy kábítószerhez hasonló mefedron Unió-szerte történő betiltását, ami meg is történt (lásd MEMO/10/646). 2011. október 25-én az Európai Bizottság bejelentette, hogy felülvizsgálják az illegális kábítószerek elleni küzdelemre vonatkozó EU-szabályozást, különösen azokra az egyre nagyobb problémát jelentő új pszichoaktív anyagokra vonatkozóan, amelyek hatása olyan veszélyes kábítószerekéhez hasonlít, mint az ecstasy vagy a kokain (IP/11/1236). A jogalkotási javaslat 2013 folyamán várható.

Az EU rekord számú, azaz 73 ilyen anyagot azonosított 2012-ben, míg ez a szám 2009-ben csak 24 volt. Ezek a kábítószerek egyre inkább elérhetőek az interneten, és gyors tempóban terjednek számos, az értékesítés megakadályozását illetően nehézségekbe ütköző tagállamban.

Az Eurobarométer 2011-es felmérése szerint egyre népszerűbbek az illegális drogok hatásait imitáló új szerek: az európai fiatalok 5%-a állította azt, hogy használt már ilyeneket. A legnagyobb arányban az ír (16%), lengyel (9%), lett (9%), brit (8%) és luxemburgi (7%) fiatalok próbálkoztak velük. Az Eurobarométer felméréséből kiderült, hogy a 27 tagállamban élő 15–24 éves fiatalok nagy többsége betiltaná ezeket a szereket.

További információk

Európai Bizottság – Kábítószer-ellenőrzési politika:

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/index_hu.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja: http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar