Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 31.

Az európai tudományos élet gerincét képező internetes infrastruktúra megerősödik: 100 Gb/s sebességű internet a kutatók számára

A nagysebességű páneurópai kutatói hálózat, a GÉANT – amely hozzájárult a Higgs-bozon felfedezéséhez – a mai napon bejelentette, hogy egy jelentős hálózati fejlesztésnek köszönhetően a jövőben másodpercenként akár 2 terabit sebességet tud majd elérni. A mai naptól a gerinchálózat akár 500 Gb/s kapacitást is képes kínálni. Ez azt jelenti, hogy az egyéni felhasználók – akik 32 000 egyetem, továbbá felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, iskolák, könyvtárak, múzeumok, nemzeti archívumok, kórházak hálózatán keresztül férnek a rendszerhez – akár 100 Gb/s sebességgel tudnak majd adatokat továbbítani.

Neelie Kroes ,az Európai Bizottság alelnöke a következőket nyilatkozta: „A nagy sebesség és kapacitás a globális kutatási versenyben való helytállásunkhoz szükséges. A kutatások adatforgalmi oldala napjainkban csaknem olyan fontossá vált, mint a kutatás maga. A most megvalósult fejlesztéssel a GÉANT bizonyította vezető szerepét a kutatási hálózatok terén.”

Ez a sebesség gyorsabb együttműködést tesz lehetővé kritikus fontosságú projektek esetében, és megfelel az adattovábbítási kapacitással szemben támasztott, mindinkább növekvő igényeknek is. Egyre több kutatási adat jön létre, melyek megosztása is exponenciálisan fokozódik, ez pedig – különösen a kutatási hálózatok esetében – nyomást gyakorol az ikt-infrastruktúrákra A globális szintű partnerségekkel járó jelentős projektek hatalmas adatmennyiséget generálnak. Ezeket az adatokat továbbítani, elemezni és tárolni kell, emellett pedig biztosítani kell hozzáférhetőségüket is.

A mai naptól elérhető sebességnek köszönhetően a GÉANT képes lesz alapszinten kapacitást biztosítani valamennyi tudományág számára: a nagyenergiás fizikától kezdve az űrkutatáson át az olyan társadalmi kihívások kezelésére irányuló kutatásig, mint például a népességelöregedés, a betegségek diagnosztizálása és az éghajlatváltozás.

A GÉANT célja, hogy a hálózati hibák gyors azonosítása és elhárítása, valamint a rosszindulatú támadásokat kiszűrni és megelőzni képes hatékony biztonsági elemek révén 99,999%-os elérhetőséget biztosítson.

Az Európai Bizottság jelenleg 41,8 millió euró értékben nyújt finanszírozást a GÉANT számára.

Háttér-információk

A GÉANT társfinanszírozását az Európai Unió (EU) és az Európában működő nemzeti kutatási és oktatási hálózatok (NREN) biztosítják. A GÉANT a tudományos adatok és ismeretek szabad áramlásának előmozdítása érdekében Európán belül, valamint a világ más régióira is kiterjedően ösztönzi a kapcsolatok kiépítését a kutatási és oktatási közösségek között, ezen túlmenően pedig törekszik e közösségek szerepének erősítésére.

A 2 Tb/s a gerinchálózat két pontja közötti maximális átviteli kapacitás.

A korszerűsített nagysebességű hálózat új szakasza „GN3plus” néven ismert. A GÉANT hálózata 43 országból 38 NREN-partnert köt össze. A hálózat 10 000 egyetem, felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, könyvár, múzeum, nemzeti archívum, kórház stb. mintegy 50 millió felhasználóját, emellett pedig további 22 000 általános és középiskolát szolgál ki. A hálózatot a 41 partnert összefogó projektkonzorcium vezetője, az egyesült királyságbeli DANTE üzemelteti.

Mivel mára csaknem valamennyi tudományágban egyre nagyobb adatmennyiség válik szükségessé a kutatás számára (ún. „adatáradat”), koncentráltabb erőfeszítések szükségesek az európai társadalom egészének javát szolgáló feltételek fenntartása és biztosítása érdekében. A különféle területeken (fizika, csillagászat, biológia stb.) megvalósuló világszintű tudományos együttműködések új eszközökön alapulnak. Az így keletkező hatalmas adatmennyiséghez hozzáférést kell biztosítani, illetve az adatokat elemezni kell, méghozzá adott esetben más helyszíneken működő számítástechnikai eszközökkel.

Napjainkban a tudományos, a kutatási és egyre inkább az oktatási tevékenységek is globális virtuális környezetben zajlanak. A GÉANT-nak ezért az égisze alatt működő közösségek számára nem csupán páneurópai, hanem globális elérést kell nyújtania. A GÉANT Európán kívül 65 országgal biztosít összeköttetést. Valamennyi kontinenst eléri a következő hálózatok segítségével: TEIN (Ázsia, Csendes-óceán, Dél-Ázsia), EUMEDCONNECT (mediterrán térség), RedCLARA (Latin-Amerika), CAREN (Közép-Ázsia), C@ribnet (Karib-térség), UbuntuNet (Dél- és Kelet-Afrika), továbbá az észak-amerikai, a kínai, valamint a japán hálózatok.

Hasznos linkek

Európai digitális menetrend

Neelie Kroes

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

IP/10/1448

A GEANT honlapja

DANTE

Kapcsolattartók:

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar