Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 31.

A Bizottság kivizsgálja a biztosítások határon átnyúló kereskedelmének jogi akadályait

Az Európai Bizottság egy szakértői pályázati felhívás mai közzétételével megkezdte a biztosítási termékek határon átnyúló kereskedelmét gátló, az uniós tagállamok szerződési jogának eltéréseiből eredő akadályok vizsgálatát. A szakértői csoport feladata annak felmérése lesz, hogy a szerződési jog eltérései milyen mértékben korlátozzák a biztosítások határon átnyúló forgalmazását, illetve európai vállalkozások és fogyasztók általi felhasználását. Például előfordulhat, hogy a munkavégzés céljából másik uniós tagállamba költöző állampolgároknak új gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötniük, vagy esetleg nehézségekkel szembesülnek, ha az előző tagállam magánnyugdíj-rendszerében szerzett jogaikat szeretnék elismertetni. Előfordulhat továbbá, hogy a több EU-tagállamban is fiókteleppel rendelkező vállalkozásoknak egyetlen, mindent lefedő vagyonbiztosítás helyett minden érintett tagállamban egyedi biztosítást kell kötniük, különböző feltételek mellett. A szakértői csoport 2013 végén nyújtja be jelentését, a Bizottság pedig ezt követően döntést hoz az esetleges további intézkedésekről.

„Idén már 20 éves az egységes piac, amely a határon átnyúló kereskedelem alappillérét képezi. Sok még azonban a tennivaló, például a biztosítási szektorban, ahol a biztosítási termékekkel való határon átnyúló kereskedelem mértéke továbbra is rendkívül alacsony: a gépjármű-biztosítási díjak csupán 0,6%-a és a vagyonbiztosítási díjak csupán 2,8%-a származik az EU-n belüli határokon átnyúló kereskedelemből,” nyilatkozta Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos. „A szerződési jog különbségei hátráltathatják a kis- és középvállalkozásokat a határon átnyúló kereskedelemben, valamint a fogyasztókat a határon átnyúló vásárlásban, és egyes biztosítótársaságokat is. Mivel ez rendkívül összetett terület, szakértőket kérünk fel arra, hogy vizsgálják meg a helyzetet és jelentsék észrevételeiket, mielőtt döntést hozunk az esetleges következő lépéseket illetően.”

A biztosítási szerződésekre vonatkozó joggal foglalkozó szakértői csoport egybegyűjti az érintett feleket, beleértve a biztosítókat, a fogyasztói és vállalati felhasználók képviselőit, valamint a tudomány és a jog szakembereit. A szakértői csoport segíteni fogja a Bizottságot annak kivizsgálásában, hogy a szerződési jog különbségei hátráltatják-e a biztosítási termékek határon átnyúló forgalmazását, valamint a vállalatok és fogyasztók általi felhasználását. Ha valóban ez a helyzet áll fenn, a szakértői csoport meg fogja jelölni a leginkább érintett biztosítástípusokat. A csoport valószínűleg a gazdasági szempontból jelentősebb biztosítási termékekre összpontosít majd, mint például:

  • a gépjármű- és az utazási biztosításokra, mivel a fogyasztók és a vállalkozások a legnagyobb valószínűséggel ilyen biztosításokat vásárolnak vagy használnak határon átnyúló alapon;

  • az olyan életbiztosításokra, melyek magánnyugdíjként szolgálhatnak az állampolgárok számára. Ez az elemzés a megfelelő, biztonságos és fenntartható európai nyugdíjak menetrendjének részét képezi, amelyet a Bizottság 2012-ben jelentett be.

A szakértői csoport havi rendszerességgel ülésezik, majd 2013 végén jelentést nyújt be megállapításairól. E jelentés alapján a Bizottság eldönti, hogy szükséges-e további elemzés ezen a területen.

Előzmények

On 11 October 2011 the European Commission proposed an optional Common European Sales Law to boost trade and expand consumer choice in areas outside financial services (IP/11/1175, MEMO/11/680). 2011. szeptember 21-én Viviane Reding alelnök európai biztosítótársaságok vezetőivel találkozott, hogy párbeszédet kezdeményezzen a biztosítási szektor képviselőivel egy választható, európai biztosítási szerződésjog lehetséges előnyeiről (MEMO/11/624).

A szakértői csoport megalapítására e találkozó után, a „fogyasztók és a vállalkozások javára szolgáló európai szerződési jog felé történő előrehaladás szakpolitikai választási lehetőségeiről szóló zöld könyvvel” kapcsolatos, a javaslatot megelőző konzultáció során az érintett felek által megfogalmazott aggodalmak figyelembevételével került sor (IP/10/872). A biztosítók képviselői különösen azt hangsúlyozták, hogy az egységes biztosítási termékek kínálata az EU egészében egy egységes európai jogi keretrendszer alapján jelenleg nem lehetséges. Megjegyezték, hogy a szerződési jog különbségei többletköltségeket és jogbizonytalanságot okoznak a biztosítási termékekkel való határon átnyúló kereskedelemben.

Az Európai Parlament ezt követően felkérte a Bizottságot, hogy részletesebben vizsgálja meg a biztosítási szektorban uralkodó helyzetet (2011/2013/(INI) sz. EP-állásfoglalás).

A szakértői csoport tagjai a Bizottság által a mai napon elindított versenyalapú kiválasztási eljárás keretében kerülnek kiválasztásra.

További információk

Európai Bizottság – szerződési jog:

http://ec.europa.eu/justice/contract/index_hu.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

A Jogérvényesülési Főigazgatóság híroldala:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar