Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 25 juli 2013

Uppkopplad kontinent? Tre fjärdedelar har inte tillgång till 4G!

Ny statistik visar att ytterst få av alla europér som söker sig till stranden eller bergen på sin semester kommer att ha tillgång till 4G på semesterorten. Tre av fyra som bor i EU har inte tillgång till 4G/LTE mobila anslutningar i sina hemstäder, och praktiskt taget inga landsbygdsområden har 4G-täckning. I USA över 90 % av befolkningen tillgång till 4G.

Kommissionens vice ordförande Neelie Kroes framhåller följande: – Jag står på medborgarnas, skattebetalarnas, väljarnas sida, som bara vill att deras telefoner och surfplattor ska fungera. Jag blir frustrerad när min telefonslutar att fungera i Bryssel eftersom vi bara har 3G-nät. Miljoner blir lika frustrerade varje dag –.

Visste du att

  1. tre EU-medlemsstater överhuvudtaget inte har någor 4G-nät.

  2. bara Tyskland, Estland och Sverige har kommit långt i utbyggnaden av 4G.

  3. det finns praktiskt taget ingen 4G-täckning på landsbygden någonstans i EU

  4. Europa har knappt 5 procent av alla 4G-anslutningar och prenumerationer i världen.

– Detta är inget bra sätt att driva en ekonomi på. Det innebär dessutom att européer på landsbydgen eller på semester behandlas som andra klassens medborgare –, säger kommissionens vice ordförande Neelie Kroes.

– Det ska inte spela någon roll var du befinner dig, du betalar för en utrustning och ett mobilabonnemang som bör fungera –, framhåller Neelie Kroes.

Problemet är på väg att förvärras

– EU står på gränsen till en nätverkskollaps. Den globala mobiltrafiken väntas växa med 66 % per år, smarta mobiler finns överallt och folk vill kunna se videoklipp på dessa telefoner. Om inte mer spektrum görs tillgängligt rasar alltihopa samman –, framhåller Neelie Kroes.

Skyll inte på EU

Väl medveten om att efterfrågan på datatrafik ökar explosionsartat har EU gjort mycket stora mängder radiospektrum tillgängliga för trådlöst höghastighetsbredband (se IP/12/929). Spektrum fördelas emellertid i realiteten på den nationella nivån. Problem på nationell nivå har orsakat förseningar i tillståndsförfaranden och tilldelning av licenser, samtidigt som auktionsförfaranden har ansträngt mobiloperatörernas finanser så att de har begränsade ekonomiska resurser för att bygga ut nätverken när de väl säkrat rätten att kunna göra det.

Följden blir att användare drabbas och EU släpar efter i den globala 4G–kapplöpningen.

Problem med ekonomiska resurser.

Priserna som företag betalar kan vara 50 gånger högre i ett EU-land än i ett annat. Detta är inte ett tecken på en sund marknad. I genomsnitt är spektrumrättigheter nästan fyra gånger dyrare än i Förenta staterna.

När länder pressar företag alltför mycket i spektrumauktioner skadar det ekonomin:

  1. Höga auktionspriser betyder även att företag har inte råd att investera de 27 miljarder euro som enligt en EU-undersökning krävs för uppgraderingar av nätet,

  2. Den försenade nätutbyggnaden (infrastrukturinvesteringar har minskat på senare år) bromsar upp ny ekonomisk aktivitet och offentliga inkomster från beskattning av sådan ny verksamhet flyter inte in.

  3. Företagen hamnar i en ekonomiskt svår situation (vissa har skulder som är tre gånger högre än börsvärdet).

Vad gör EU-kommissionen?

  1. Undersöker möjligheterna till mycket större samordning vid tilldelning av spektrumlicenser. Detta skulle ge marknadsaktörer stordriftsfördelar genom att de skulle kunna bygga ut 4G-nät i samma frekvensband i flera länder samtidigt, och leda till att konsumenter får ökad 4G-tillgång tidigare.

  2. Startar den preliminära genomförandefasen enligt artikel 6.2 i programmet för radiospektrumpolitik om godkännande av EU–harmoniserat spektrum som passar för 4G (870 MHz).

Länkar

Digitala agendan.

Neelie Kroes

Wireless-Europe on Digital Agenda Website

Radio Spectrum Policy Programme

#ConnectedContinent

Följ Neelie på Twitter

Kontaktpersoner:

E-post: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar