Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 25.

Behálózott kontinens? A lakosság háromnegyedének nincs 4G-hozzáférése!

Az európaiak tömegével indulnak nyári szabadságra, ám a legújabb statisztikák arra engednek következtetni, hogy az üdülőhelyen elenyésző hányaduknak lesz csak hozzáférése a 4G-mobilhálózathoz. Az EU-ban mindössze minden negyedik lakosnak van a lakóhelyén hozzáférése a 4G/LTE alapú mobilinternethez – a vidéki területeken a lefedettség szinte nulla. Az Egyesült Államokban ezzel szemben a lakosság 90%-a fér hozzá a 4G-hálózathoz.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az európai adófizetők és szavazópolgárok joggal várják el, hogy mobiltelefonjukat és táblagépüket akadály nélkül használhassák. Számomra is frusztráló érzés, amikor a telefonom csődöt mond, mert Brüsszelben csak a 3G-s hálózat működik. Nap mint nap millióan éreznek ugyanígy.”

Tudta-e?

  1. Három EU-országban egyáltalán nincs 4G-s mobilhálózat.

  2. Mindezidáig csak Németország, Észtország és Svédország tette a területe nagy részén elérhetővé a 4G-hálózatot.

  3. EU-szerte jószerivel sehol sincs a vidéki területeken 4G-lefedettség.

  4. Világviszonylatban a 4G-hálózatra való kapcsolódások és a 4G-előfizetések tekintetében Európa részesedése alig éri el az 5%-ot.

„Így nem lehet működtetni a gazdaságot. A jelenlegi helyzet a vidéki területen élők és a nyaralók másodosztályú polgárként történő kezelésével ér fel.” – jegyezte meg Neelie Kroes.

„Mindegy, hogy hol van az ember: miután megvette a készüléket és előfizetett a mobilszolgáltatásra, joggal várja el, hogy minden zökkenőmentesen működjön” – tette hozzá a Bizottság digitális politikáért felelős alelnöke.

A probléma egyre terebélyesebb

Mint Neelie Kroes megjegyezte, „az EU a hálózat összeesésének szélén van. Előrejelzések szerint a mobil adatátvitel forgalma évente 66%-kal fog nőni világszinten. Egyre több okoskészülék van használatban, és az emberek szabadon szeretnének internetezni, illetve videofilmeket nézni ezeken a készülékeken. Ha nem áll rendelkezésre elegendő frekvenciasáv ezekre a szolgáltatásokra, az egész rendszer össze fog omlani.”

Nem az EU a hibás

Tudván, hogy az adatforgalom iránti kereslet robbanásszerűen nőni fog, az EU jelentős nagyságú spektrumot bocsátott a nagy sebességű szélessávú mobilszolgáltatások rendelkezésére (lásd: IP/12/929). A frekvenciasávok kiosztása azonban nemzeti hatáskörbe tartozik. A tagállamokban jelentkező problémák miatt késedelmet szenvedtek a frekvenciaelosztási és az engedélyezési eljárások, az árverezési procedúra és a szükséges engedélyek beszerzése után pedig a mobilszolgáltatóknak nem sok tőkéjük maradt a hálózatok kiépítésére. Ha hozzávesszük ehhez a 28 nemzeti piac miatti széttagoltságot, akkor megállapítható, hogy a mobilszolgáltatóknak nincs tényleges lehetőségük arra, hogy az egész Unióra kiterjedő üzleti stratégiát dolgozzanak ki.

Ennek a helyzetnek a fő vesztesei a fogyasztók, és persze az EU, amely le fog maradni a 4G-szolgáltatások piacán zajló globális versenyben.

Pénzügyi problémák

A cégek által fizetendő árak országonként változóak: az egyik országban fizetendő összeg akár 50-szerese is lehet annak, amit egy másik országban kell fizetni. Ez annak a jele, hogy a piac nem működik megfelelően. Átlagban a frekvenciasáv-használati jogok csaknem négyszer annyiba kerülnek, mint az Egyesült Államokban.

Ha az országok túl sok pénzt csikarnak ki a cégektől a frekvenciasávok használati jogait kiosztó árveréseken, az árt a gazdaságnak, mert:

  1. a magas árverési árak miatt a cégek nem engedhetik meg magunknak, hogy beruházzanak 27 milliárd eurót a hálózat fejlesztésébe (amennyit egy uniós tanulmány szerint szükséges lenne);

  2. a hálózatépítés lassabban halad a vártnál (az infrastrukturális beruházások visszaestek az utóbbi időben), ami akadályozza új gazdasági tevékenységek kifejlődését, és így a kormányok elesnek a meg nem valósult tevékenységekből származó adóbevételtől;

  3. a cégek ingatag pénzügyi helyzetbe kerülnek (egyes cégek adóssága háromszorosa a tőzsdei értéküknek).

Mit tesz az ügyben a Bizottság?

  1. Górcső alá vette a frekvenciaengedélyezés sokkal nagyobb mértékű összehangolásának lehetőségét. A jobban összehangolt kiosztási eljárások lehetővé tennék, hogy a szolgáltatók ugyanabban a frekvenciasávban egyszerre több országban építsék ki 4G-rendszerüket, ezáltal pedig éljenek a méretgazdaságosság előnyeivel. Ez a fogyasztóknak is kedvezne, mert hamarabb hozzáférést kapnának a 4G-szolgáltatáshoz.

  2. A rádióspektrum-politikai program 6. cikkének (2) bekezdése értelmében elindítja a végrehajtás előkészítő szakaszát a 4G-technológiára alkalmas (870 MHz-es) uniós harmonizált frekvenciasáv engedélyezésének ügyében.

Hasznos linkek

Digitális menetrend

Neelie Kroes honlapja

Digitális menetrend: Vezeték nélküli Európa

Rádióspektrum-politikai program

#ConnectedContinent

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

Kapcsolat:

Email: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar