Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PT LT LV PL

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 24 juli 2013

De Europese Commissie parafeert een vierjarig protocol bij de visserijpartnerschapsovereenkomst met Marokko

Europees Commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, Maria Damanaki, heeft vandaag samen met de Marokkaanse minister voor Landbouw en Zeevisserij, de heer Aziz Akhannouch, een vierjarig protocol bij de visserijpartnerschapsovereenkomst (VPO) geparafeerd.

Het protocol is in overeenstemming met de hervorming van de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU doordat het sterk de nadruk legt op wetenschappelijk advies, economische rentabiliteit, goed beheer en de eerbiediging van het internationaal recht. Door de activiteit in alle visserijen tot overschotbestanden te beperken, wordt duurzaamheid gewaarborgd.

Commissaris Damanaki: "Dit is een belangrijk moment voor de visserijsector van de EU en van Marokko. Deze overeenkomst garandeert een duurzame toekomst voor de sector ter plaatse en heeft een goede kosten-batenverhouding. Het nieuwe protocol sluit aan bij de beginselen van de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU door voor een verantwoordelijk bestuur van de internationale visserij te zorgen."

Een groot aantal lidstaten (Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Letland, Nederland, Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk) heeft belang bij de visserijpartnerschapsovereenkomst met Marokko, die zes visserijcategorieën omvat, waarin zowel industriële als kleinschalige vlootsegmenten actief zijn. De totale financiële enveloppe voor Marokko wordt geraamd op 40 miljoen euro per jaar. Aan de EU kost het nieuwe protocol jaarlijks 30 miljoen euro, waarvan 16 miljoen euro naar Marokko gaat als vergoeding voor de toegang tot de bestanden. Met de overige 14 miljoen wordt de Marokkaanse visserijsector ondersteund en de bijdrage van de scheepseigenaren wordt op 10 miljoen euro geschat.

Contact:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar