Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 25.

Az EU Szolidaritási Alapja a jövőben gyorsabban és egyszerűbben nyújt támogatást a katasztrófákat követően

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos ma terjesztette elő az Európai Unió Szolidaritási Alapjának reformjára vonatkozó javaslatot. Az Európai Bizottság által ma elfogadott tervezet célkitűzése, hogy növelje a válaszadás gyorsaságát, egyszerűbbé tegye az alap alkalmazását, valamint egyértelműbb kritériumokat határozzon meg arra vonatkozóan, hogy kik jogosultak az alapból való támogatásra.

Az Unió a 2002-ben létrehozott Szolidaritási Alapból eddig egész Európában 52 katasztrófa – többek között földrengések, erdőtüzek, szárazság, viharok és áradások – kapcsán összesen több mint 3,2 milliárd eurót kitevő támogatást nyújtott 23 ország számára. Amennyiben az Európai Parlament és az uniós tagállamok jóváhagyják a ma előterjesztett javaslatot, a katasztrófa sújtotta országok és térségek jelentős javulásra számíthatnak az alap működését illetően.

Johannes Hahn így nyilatkozott: „A katasztrófákat követő újjáépítés és helyreállítás során rugalmasabbnak kell lennünk az országok támogatásában. Az Európai Bizottság javaslata egyértelműen kifejezi az Unió szolidaritását, hogy szükség esetén segítséget nyújtsunk az európai térségek és országok számára. Olyan módosításokról állapodtunk meg, amelyek gyorsabbá, egyértelműbbé és egyszerűbbé teszik a Szolidaritási Alap működését. A javaslat emellett arra ösztönzi az országokat, hogy fokozzák a katasztrófák megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseiket. Ezért arra buzdítom az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy hagyják jóvá a tervezetet, hogy mielőbb biztosíthassuk a Szolidaritási Alap hatékonyabb és eredményesebb működését.”

Az új jogalkotási javaslat egyszerűsíti a meglévő szabályokat, hogy a jelenleginél gyorsabban lehessen teljesíteni a támogatások kifizetését, emellett bevezeti az előlegfizetés lehetőségét. Pontosítja továbbá a jogosultak körét, különösen a regionális katasztrófák tekintetében. A reform ezenfelül arra ösztönzi a tagállamokat, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a katasztrófa-megelőzési és kockázatkezelési stratégiákra. Az alapelvek nem változnak: az alap finanszírozása továbbra is az uniós általános költségvetésen kívül történik.

Főbb reformok:

  • A Szolidaritási Alap hatályának pontosítása, korlátozva azt a természeti katasztrófákra és kiterjesztve a szárazságra.

  • A jogosultságra vonatkozó szabályok egyértelműbbé tétele regionális katasztrófa esetén: a károkra vonatkozó egységes támogatási küszöbérték bevezetése, amely a regionális bruttó nemzeti termék 1,5 %-a

  • Az előlegfizetés lehetőségének bevezetése: az előleg a várható támogatás 10%-a és legfeljebb 30 millió euró lehet

  • Az adminisztratív eljárás lerövidítése a jóváhagyási és végrehajtási szakasz egy megállapodásban való ötvözése révén

  • A katasztrófakockázat megelőzésének előmozdítására vonatkozó intézkedések bevezetése: jelentéstételi követelmények és a támogatásra vonatkozó lehetséges feltételek.

Háttér

Az Európai Unió Szolidaritási Alapját (EUSZA) a 2002-ben Közép-Európát sújtó áradásokat követően hozták létre annak érdekében, hogy jelentős természeti katasztrófák esetén pénzügyi támogatást nyújtsanak az uniós tagállamok és a csatlakozásra váró országok számára. Az EUSZA-ból nyújtott összes támogatás listája

Az alapból nyújtható támogatás elvben az állami hatóságok által végzett szükségintézkedések finanszírozására korlátozódik. A magánszemélyek által elszenvedett károkra és a jövedelemkiesésre az alap hatálya nem terjed ki.

A Bizottság 2011. október 6-án tette közzé Az Európai Unió Szolidaritási Alapjának jövője című közleményét. A Bizottság ma (július 25-én) terjesztette elő az Európai Unió Szolidaritási Alapjáról szóló rendelet módosítását, amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak továbbítanak elfogadásra.

További információk

MEMO/13/723

Az EU Szolidaritási Alapja

Twitter @EU_Regional @JHahnEU

Kapcsolattartók:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65) Mobil (+32 4607 66565)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10) Mobil (+32 4607 93310)


Side Bar