Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 23. srpnja 2013.

Europa u problemima jer većina država članica kasni s omogućivanjem širokopojasnog pristupa mobilnim mrežama 4G

Države članice pružile su dodatne dokaze o tome zašto je potrebno poboljšati koordinaciju dodjele radiofrekvencijskog spektra diljem Europske unije. Polovina država članica zatražila je odgodu uporabe frekvencijskog pojasa od 800 MHz za bežični širokopojasni pristup zbog iznimnih razloga, čime su propustile prvotno dogovoreni rok 1. siječnja 2013. (vidi IP/10/540). Komisija je danas nerado odobrila 9 od ukupno 14 zahtjeva.

Otvaranje frekvencijskog pojasa od 800 MHz neophodno je za širenje uporabe popularnih usluga bežičnog širokopojasnog pristupa (vidi IP/12/929).

„Dogovorili smo se da ćemo za 9 zemalja dopustiti privremena i ograničena odstupanja u pogledu otvaranja frekvencijskog pojasa od 800 MHz. Riječ je o pragmatičnoj koncesiji, koja će ujedno biti i posljednja. Svaka odgoda oslobađanja frekvencijskog spektra šteti našem gospodarstvu i loše se odražava na građane. Zbog toga će u rujnu reforma u području frekvencijskog spektra biti središnja tema prijedloga Komisije o jedinstvenom tržištu u području telekomunikacija”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes.

Jedna od posljedica koje proizlaze iz odgoda odobrenima državama članicama činjenica je da telefoni, koje građani smatraju nužnim uređajima, nisu potpuno funkcionalni u Europi. Proizvođači telefona (uključujući društvo Apple) izostavljaju odgovarajuće radijske čipove potrebne za povezivanje u Europi jer je nedovoljan broj zemalja istodobno licenciralo isti frekvencijski spektar.

Komisija je odgodu odobrila Španjolskoj, Cipru, Litvi, Mađarskoj, Malti, Austriji, Poljskoj, Rumunjskoj i Finskoj, a odbila zahtjev za odstupanje Slovačke i Slovenije jer u te dvije države razlog odgode nisu iznimne okolnosti koje sprječavaju dostupnost frekvencijskog pojasa, već je odgoda posljedica organizacije postupka odobravanja.

U vezi sa zahtjevima Grčke, Latvije i Češke potrebno je provesti dodatno ocjenjivanje. Belgija i Estonija kasnile su te nisu podnijele zahtjev za odstupanje, a Bugarska je objavila da će nastaviti s uporabom tog frekvencijskog pojasa za potrebe javne sigurnosti i obrane.

Pozadina

Frekvencijski pojas od 800 MHz sastavni je dio „digitalne dividende” tj. spektra koji se oslobodio prijelazom s analogne televizijske tehnologije na digitalnu. Konkretno, taj frekvencijski pojas potencijalno može podržati bežični širokopojasni pristup diljem jedne cijele zemlje, uključujući udaljena i ruralna područja. Dosad je samo jedanaest država članica objavilo da su stvarno dopustili uporabu frekvencijskog pojasa od 800 MHz za komunikacije bežičnim širokopojasnim pristupom (vidi tablicu u prilogu). To su učinile na temelju tehničkih uvjeta za uporabu objavljenih 2010. u Odluci Europske komisije o usklađivanju frekvencijskog pojasa od 800 MHz.

Tijekom ocjenjivanja zahtjeva za odstupanje uzeti su u obzir sljedeći aspekti: poteškoće u neposrednom oslobađanju frekvencijskog pojasa od 800 MHz od usluga radijskog i televizijskog emitiranja te problemi u prekograničnom usklađivanju frekvencija (osobito s trećim zemljama) koji otežavaju oslobađanje frekvencijskog pojasa.

Tijekom dopuštenog odstupanja države članice dužne su osigurati da privremeni nastavak uporabe frekvencijskog pojasa od 800 MHz (npr. za potrebe radijskog i televizijskog emitiranja) ne sprječava razvoj bežičnog širokopojasnog pristupa u tom frekvencijskom pojasu u susjednim državama članicama.

Tim se odgodama dokazuje da je potrebno osigurati pravovremenu dostupnost usklađenog spektra diljem EU-a, uključujući vremenski usklađenu dodjelu i trajanje prava na uporabu spektra za komunikacije bežičnim širokopojasnim pristupom, dok je svaka država članica i dalje odgovorna za određivanje uvjeta i postupka odobravanja spektra. Europska komisija rješavat će ta i ostala pitanja koordinacije upravljanja spektrom i njegova dodjeljivanja za mobilne i bežične usluge početkom jeseni (vidi SPEECH/13/622).

Stanje ili zahtjev za odstupanje do

Zainteresirane zemlje

Broj

Provedba izvršena u skladu s obavijesti države članice:

DK, DE, IE, FR, HR, IT, LU, NL, PT, SE, UK

11

sredine 2013.

LT

1

kraja 2013.

ES, AT, SK (odstupanje nije odobreno), FI, CZ, HU (+ BE, EE – odstupanje nije zatraženo)

8

sredine 2014.

RO, SI (odstupanje nije odobreno) i PL (860 – 862 MHz za vojnu uporabu, prijavljeno u skladu s čl. 1.3.)

3

listopada 2014.

EL (sastavni dio frekvencijskog pojasa za vojnu uporabu, prijavljeno u skladu s čl. 1.3.)

1

kraja 2014.

MT

1

srpnja 2015.

LV

1

kraja 2015.

CY

1

2017., potrebno utvrditi

BG: za vojnu uporabu, prijavljeno u skladu s čl. 1.3. Programa za politiku radiofrekvencijskog spektra (RSPP)

1

Korisne poveznice

Tekst odstupanja dostupan je s pomoću sljedeće poveznice

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/texts-derogations

Bežična Europa na web-mjestu Digitalnog programa

Program za politiku radiofrekvencijskog spektra

Podaci za kontakt

Adresa e-pošte: comm-kroes@ec.europa.eu Telefon: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar