Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 22 iulie 2013

Dezbaterea privind viitorul Europei: doamna vicepreședinte Viviane Reding dialoghează cu cetățenii din Sofia

Bulgaria trebuie să continue să avanseze pe calea reformei, iar cetățenii săi sunt invitați să joace un rol determinant în acest proces”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Viviane Reding, înaintea unui dialog cu peste 250 de cetățeni, care va avea loc mâine (23 iulie), la Sofia (Bulgaria), pentru a discuta despre viitorul Europei.

Evenimentul de mâine este cel de al 25-lea eveniment de acest tip dintr-o serie de dialoguri cu cetățenii, pe care comisarii europeni le organizează în întreaga Uniune Europeană, alături de politicieni de la nivel național și local, precum și de membri ai Parlamentului European. Fiecare dezbatere este structurată în jurul a trei teme: criza economică, drepturile cetățenilor și viitorul Europei. Dezbaterea de la Sofia, care va avea loc la 23 iulie, va fi inaugurată de către președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev.

Mă bucur că președintele Plevneliev va participa alături de mine la această dezbatere, pe parcursul căreia cetățenii bulgari ne vor împărtăși așteptările pe care le au de la politicieni cu privire la viitorul lor”, a declarat vicepreședintele Reding, care este comisarul european responsabil pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Întrucât în momentul de față cetățenii bulgari ies în stradă pentru a-și face auzit glasul, această dezbatere este nu numai oportună, ci și necesară. Mă aștept la un dialog solicitant și stimulant. Mesajul meu va fi clar: Comisia dorește să sprijine Bulgaria în combaterea corupției și a criminalității organizate, precum și în ceea ce privește punerea în aplicare a reformelor judiciare. Aceste măsuri sunt fundamentale pentru a reclădi încrederea și stabilitatea în această țară.

Dezbaterea va avea loc marți (23 iulie), între orele 10:00 și 12:00 (ora Bulgariei; 9:00 și 11:00 CET) la Clubul militar, 7 Tzar Osvoboditel Blvd., Sofia. Aceasta va fi moderată de domnul Boyko Vassilev, celebrul prezentator al talk-show-ului politic „Panorama” al Televiziunii Naționale Bulgare.

Evenimentul poate fi urmărit în direct prin webstream și pe canalul bulgar BNT2. Cetățenii din întreaga Europă pot participa la dezbatere și prin Twitter, utilizând hash tagul #EUDeb8. De asemenea, se pot adresa întrebări pe pagina oficială de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe parcursul acestui an și al anului viitor, membrii Comisiei Europene, împreună cu politicienii de la nivel național și local și cu membrii Parlamentului European vor organiza dezbateri cu cetățenii pentru a cunoaște așteptările acestora cu privire la viitor în cadrul unor dialoguri cu cetățenii la nivelul întregii UE.

Vicepreședintele Reding a susținut deja dezbateri la Cádiz (Spania), la Graz (Austria), la Berlin (Germania), la Dublin (Irlanda), la Coimbra (Portugalia), la Salonic (Grecia), la Bruxelles (Belgia), la Esch-sur-Alzette (Luxemburg), la Varșovia (Polonia) și la Heidelberg (Germania). În cursul anului 2013 și în primele luni ale anului 2014 vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană numeroase alte dialoguri, în cadrul cărora politicieni de la nivel european, național și local vor purta dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale. Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate.

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE: potrivit celui mai recent sondaj realizat de UE, care va fi publicat mâine, în prezent 62 % din cetățeni se consideră „europeni”. În Bulgaria, această cifră este de 48 %. În întreaga UE, cetățenii își exercită zilnic drepturile, însă nu sunt întotdeauna conștienți că au aceste drepturi. De exemplu, în jur de șase din zece bulgari (57 %) afirmă că nu sunt bine informați cu privire la drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Toată lumea vorbește despre viitorul Europei, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea raport al său privind cetățenia UE, care prezintă 12 noi acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online care s-a desfășurat începând din mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind dreptul cetățenilor UE și viitorul lor.

Pentru informații suplimentare

Informații suplimentare privind dialogul de la Sofia:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm.

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/european-debate.

Anul european al cetățenilor:

http://europa.eu/citizens-2013.

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere - rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf.

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding.

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU.

Pentru a participa la dezbatere pe Facebook:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria și pe Twitter: @EC_in_Sofia and #EUdeb8.

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANEXĂ

1. Bulgarii spun că UE este cea mai în măsură să contracareze criza în mod eficace

Source: Eurobarometer Standard 79 - May 2013

2. Cinci din zece bulgari se consideră cetățeni ai UE, patru din zece știu ce presupune acest lucru

Source: Eurobarometer Standard 79 - May 2013

3. Bulgarii consideră că libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor este realizarea cea mai importantă a UE

Source: Eurobarometer Standard 79 - May 2013


Side Bar