Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 22 juli 2013

Debat over de toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding houdt burgerdialoog in Sofia

"Bulgarije moet hervormingen blijven doorvoeren en daarbij spelen de inwoners een belangrijke rol." Dat zegt Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in de aanloop naar de burgerdialoog over de toekomst van Europa die morgen (23 juli) plaatsvindt in Sofia. Er nemen ruim 250 burgers aan deel.

Het is al de 25ste burgerdialoog. Ze worden over de hele Europese Unie gehouden door EU-commissarissen, leden van het Europees Parlement en nationale en lokale politici. Tijdens elk debat komen drie thema’s aan bod: de economische crisis, de rechten van burgers en de toekomst van Europa. Het debat in Sofia vindt plaats op 23 juli en wordt geopend door de president van Bulgarije, Rosen Plevneliev.

"Ik ben blij dat ik dit debat samen met president Plevneliev kan voeren. Wij zullen luisteren naar wat de Bulgaarse burgers van ons, politici, verwachten voor hun toekomst", aldus Reding, vicevoorzitter bevoegd voor Justitie, grondrechten en burgerschap. "De Bulgaren komen op straat om te protesteren. Dit debat komt dus precies op tijd en is ook noodzakelijk. Het gesprek wordt ongetwijfeld een uitdaging. Mijn boodschap is duidelijk: de Commissie wil Bulgarije helpen in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad en bij de uitvoering van justitiële hervormingen. Dit zijn essentiële stappen om het vertrouwen en de stabiliteit in het land te herstellen."

Het debat vindt plaats op dinsdag 23 juli van 10 tot 12 uur plaatselijke tijd (van 9 tot 11 uur Brusselse tijd) in de Military Club, Tzar Osvoboditel Boulevard 7 in Sofia. Moderator is Boyko Vassilev, de bekende gastheer van "Panorama", een politieke talkshow op de Bulgaarse openbare televisie.

Het evenement kan rechtstreeks worden gevolgd via webstream en op de Bulgaarse zender BNT2. Burgers uit heel Europa kunnen ook deelnemen via Twitter door hashtag #EUDeb8 te gebruiken. Vragen kunnen ook worden gesteld op de Facebookpagina van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Bulgarije.

Achtergrond

Wat houden de burgerdialogen in?

In januari luidde de Europese Commissie het Europees Jaar van de burger in (IP/13/2), gewijd aan de burgers en hun rechten. Dit jaar en volgend jaar gaan leden van de Europese Commissie, samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement, in de hele Europese Unie in debat met burgers over hun verwachtingen voor de toekomst.

Vicevoorzitter Reding heeft al debatten gehouden in Cádiz (Spanje), Graz (Oostenrijk), Berlijn (Duitsland), Dublin (Ierland), Coimbra (Portugal), Thessaloniki (Griekenland), Brussel (België), Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Warschau (Polen) en Heidelberg (Duitsland). In 2013 en de eerste maanden van 2014 zullen in de hele EU nog meer dialogen plaatsvinden waarbij Europese, nationale en lokale politici zullen debatteren met burgers uit alle lagen van de bevolking. U kunt de dialogen volgen op: http://ec.europa.eu/european-debate.

Sinds het EU-burgerschap twintig jaar geleden werd ingevoerd, is er veel bereikt. Uit de recentste EU-enquête, die morgen wordt gepubliceerd, blijkt dat 62 % van de burgers zich "Europeaan" voelt. In Bulgarije is dat 48 %. In de hele EU oefenen burgers dagelijks hun rechten uit. Mensen zijn zich echter niet altijd bewust van deze rechten. Zo zeggen ongeveer zes op de tien Bulgaren (57 %) dat zij niet goed geïnformeerd zijn over hun rechten als EU-burgers.

Daarom heeft de Commissie 2013 uitgeroepen tot Europees Jaar van de burger. De burgerdialogen vormen daarin een kernactiviteit.

Waarom doet de Commissie dit juist nu?

Omdat Europa zich op een kruispunt bevindt. De toekomst van Europa is het gesprek van de dag. Velen hebben het over de stap naar een politieke unie, een federatie van natiestaten of een Verenigde Staten van Europa. De komende maanden en jaren worden beslissend voor de richting die de Europese Unie zal uitgaan. Verdere Europese integratie moet samengaan met een versterking van de democratische legitimiteit van de Unie. Het is belangrijker dan ooit om de burgers een eigen stem te geven in dit debat.

Wat zal het resultaat van de dialogen zijn?

De feedback die burgers tijdens de dialogen geven, zal mee als leidraad voor de Commissie dienen bij de voorbereiding van de toekomstige hervorming van de EU. Een van de belangrijkste doelstellingen is ook de Europese verkiezingen van 2014 voor te bereiden.

Op 8 mei 2013 publiceerde de Europese Commissie haar tweede verslag over het EU-burgerschap, waarin twaalf nieuwe, concrete maatregelen zijn opgenomen om de problemen op te lossen waarmee burgers nog altijd worden geconfronteerd (IP/13/410 en MEMO/13/409). Het verslag over het burgerschap is het antwoord van de Commissie op een grote online raadpleging in mei 2012 (IP/12/461) en op de vragen en suggesties die aan bod kwamen tijdens de dialogen over de rechten en de toekomst van EU-burgers.

Meer informatie:

Over de burgerdialoog in Sofia:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm

Over de debatten met burgers over de toekomst van Europa:

http://ec.europa.eu/european-debate

Over het Europees Jaar van de burger:

http://europa.eu/citizens-2013/nl/home

Europeanen laten hun stem horen: resultaten van de raadpleging over de rechten van EU-burgers:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_nl.pdf

Homepage van vicevoorzitter Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie:

http://ec.europa.eu/reding

Volg de vicevoorzitter op Twitter: @VivianeRedingEU

Om deel te nemen aan het debat op Facebook:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria en op Twitter: @EC_in_Sofia en #EUDeb8

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

BIJLAGE

1. Bulgaren zeggen dat de EU het beste in staat is om doeltreffend tegen de crisis op te treden

Bron: Eurobarometer Standard 79 — mei 2013

2. Vijf op de 10 Bulgaren voelen zich EU-burger, vier op de tien weten wat dat inhoudt:

Bron: Eurobarometer Standard 79 — mei 2013

3. Bulgaren beschouwen het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten als het positiefste effect van de EU

Bron: Eurobarometer Standard 79 — mei 2013


Side Bar