Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 22.

Vita Európa jövőjéről: Viviane Reding alelnök Szófiában folytat eszmecserét a polgárokkal

„Bulgáriának tovább kell haladnia a reformok által kijelölt pályán – polgárai kulcsfontosságú szerepet játszanak e folyamatban” – nyilatkozta Viviane Reding alelnök a bolgár fővárosban, Szófiában holnap (július 23-án) tartandó párbeszéd kapcsán. Az eseményen több mint 250 polgár vesz részt, a vita témája Európa jövője.

A holnapi rendezvény lesz a 25. azon civil párbeszédek sorában, amelyeket az európai biztosok a nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt tartanak szerte az Európai Unióban. A párbeszédek három téma, a gazdasági válság, a polgárok jogai és Európa jövője köré szerveződnek. A Szófiában július 23-án megrendezésre kerülő párbeszédet a Bolgár Köztársaság elnöke, Roszen Plevneliev nyitja meg.

„Örömmel tölt el, hogy Plevneliev elnök is részt vesz ezen a párbeszéden, hogy meghallgassa, mit várnak a bolgár állampolgárok tőlünk, politikusoktól a jövőjüket illetően” – mondta a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős Reding alelnök. „Tekintve, hogy Bulgária állampolgárai az utcára vonulva adnak hangot véleményüknek, ez a párbeszéd nemcsak felettébb időszerű, hanem szükséges is. Biztos vagyok benne, hogy a holnapi vita kihívás elé állít majd, de az üzenet, amit a polgárokhoz el kívánok juttatni, egyértelmű: a Bizottság segítő kezet kíván nyújtani Bulgáriának a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben és az igazságügyi reformok végrehajtásában. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy helyre lehessen állítani az országban a bizalmat és a stabilitást.”

A párbeszédre július 23-án, kedden, helyi idő szerint 10:00 és 12:00 óra között (közép-európai idő szerint 9:00 és 11:00 óra között) kerül sor a Tiszti Klubban (Central Military Club, 7 Tzar Osvoboditel Blvd., Szófia). A rendezvény moderátora a bolgár állami televízió Panoráma című politikai talk-show-jának házigazdája, a közismert Boyko Vassilev lesz.

A párbeszéd élőben nyomon követhető internetes közvetítésen és a bolgár BNT2 televíziós csatorna élő adásán keresztül. A polgárok Európa bármely szegletéből bekapcsolódhatnak a vitába a Twitteren keresztül a #EUDeb8 hashtag segítségével. Kérdéseket az Európai Bizottság bulgáriai képviseletének hivatalos Facebook oldalán is fel lehet tenni.

Háttér-információk

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Az Európai Bizottság januárban elindította a polgárok európai évét (IP/13/2), amely különös figyelmet szentel a polgároknak és jogaiknak. Az idei és a jövő év során az Európai Bizottság tagjai az egész Európai Unióban számos párbeszéden vesznek részt nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt, és folytatnak vitát a polgárokkal a jövőre vonatkozó elképzeléseikről és elvárásaikról.

Reding alelnök Cádizban (Spanyolország), Grazban (Ausztria), Berlinben (Németország), Dublinban (Írország), Coimbrában (Portugália), Szalonikiben (Görögország), Brüsszelben (Belgium), továbbá Esch-sur-Alzette-ben (Luxemburg), Varsóban (Lengyelország) és Heidelbergben (Németország) folytatott ilyen vitát. 2013 folyamán és 2014 első hónapjaiban az egész Európai Unióban számos hasonló párbeszédre kerül sor, amelyek keretében európai, nemzeti és helyi politikusok folytatnak majd vitát a társadalom minden rétegét képviselő polgárokkal. A párbeszédek itt követhetők: http://ec.europa.eu/european-debate.

Az uniós polgárság bevezetése óta eltelt húsz évben sok mindent elértünk: a legfrissebb, holnap közzétételre kerülő uniós felmérés szerint immár a polgárok 69%-a érzi magát „európainak”. Bulgáriában ez az arány 48%. A polgárok szerte az Unióban napi szinten gyakorolják jogaikat. Nincs azonban mindenki tisztában e jogokkal. Például a bolgárok mintegy 57%-a úgy érzi, nem rendelkezik elég információval az őt uniós polgárként megillető jogokról.

Ez az oka annak, hogy 2013 a polgárok európai éve lett. A civil párbeszédek az év legfontosabb rendezvényei közé tartoznak.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a vitákat?

Azért, mert Európa fordulóponthoz érkezett. Már az utca embere is Európa jövőjét latolgatja – és gyakran hallani olyan hangokat, miszerint egyfajta politikai unió, nemzetállamok szövetsége vagy Európai Egyesült Államok felé kell elmozdulnunk. Az elkövetkezendő hónapok és évek döntő fontosságúak lesznek az Európai Unió jövőjére nézve. Az európai integráció elmélyítésének együtt kell járnia az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével. Éppen ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a polgárok e párbeszédek során közvetlenül is hangot adhassanak véleményüknek.

Mi lesz a párbeszédek eredménye?

A polgároktól a párbeszédek során érkező visszajelzések segítik a Bizottságot, hogy meghatározza, merre kell elindulni az EU jövőbeni reformjának megtervezésekor. A párbeszédek egyik fő célja az is, hogy előkészítsék a terepet a 2014-es európai választásokhoz.

2013. május 8-án az Európai Bizottság közzétette a második uniós polgárságról szóló jelentést, amely 12 új konkrét intézkedésre tesz javaslatot a polgárok által még mindig tapasztalt problémák megoldása érdekében (IP/13/410 és MEMO/13/409). Az említett jelentés tartalmazza a Bizottság válaszát a 2012 májusában tartott nagyszabású online konzultáció (IP/12/461) valamint a civil párbeszédek során felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre az uniós polgárok jogaival és jövőjükkel kapcsolatban.

További információk

További információk a szófiai párbeszédről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm

Viták a polgárokkal Európa jövőjéről:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_hu.htm

A polgárok európai éve:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

Az európaiak kinyilvánítják véleményüket: az uniós polgárok jogaival kapcsolatos konzultáció eredménye:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf

Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

A vitához hozzászólhat a Facebookon keresztül:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria és a Twitteren keresztül is: @EC_in_Sofia and #EUdeb8

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

MELLÉKLET

1. A bolgárok szerint az EU képes a leghatékonyabban fellépni a válsággal szemben

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

2. A bolgárok fele uniós polgárnak érzi magát, tízből négyen azt is tudják, mit jelent ez

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

3. A bolgárok szerint az EU legpozitívabb eredménye a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május


Side Bar