Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 22. srpnja 2013.

Rasprava o budućnosti Europe: potpredsjednica Vivivane Reding na raspravi s građanima u Sofiji

„Bugarska mora nastaviti sa svojim reformama, a njeni građani imaju ključnu ulogu u tom postupku”, izjavila je potpredsjednica Komisije Viviane Reding prije početka dijaloga s više od 250 građana u Sofiji (Bugarska) koji će se održati sutra (23. srpnja) gdje će raspravljati o budućnosti Europe.

Današnji je događaj 25. u nizu dijaloga s građanima koje povjerenici Komisije održavaju diljem Europske unije zajedno s nacionalnim i lokalnim političarima te članovima Europskog parlamenta. Svaka je rasprava usredotočena na tri teme: gospodarsku krizu, prava građana i budućnost Europe. Raspravu u Sofiji koja će se održati 23. srpnja otvorit će predsjednik Republike Bugarske g. Rosen Plevneliev.

„Drago mi je što će mi se predsjednik Plevneliev pridružiti na ovoj raspravi, kako bi poslušao građane Bugarske i saznao što oni očekuju od nas političara da učinimo za njihovu budućnost”, izjavila je potpredsjednica Reding, koja je zadužena za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo. „U vrijeme kada građani Bugarske glasno izražavaju svoje stavove prosvjedujući na ulicama, ova se rasprava održava u pravome trenutku i prijeko je potrebna. Očekujem izazovan dijalog. Moja će poruka biti jasna: Komisija želi pomoći Bugarskoj u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te pomoći u njezinoj provedbi pravosudnih reformi. Ti su koraci nužni za ponovnu izgradnju povjerenja i stabilnosti u zemlji.”

Rasprava će se održati u utorak (23. srpnja) između 10:00 i 12:00 (bugarsko vrijeme; 9:00 i 11:00 CET) u Vojnom klubu, ul. Car Osvoboditel 7, Sofija. Raspravu će voditi g. Bojko Vasilev, poznati domaćin političkog talk-showa „Panorama” nacionalne televizije Bugarske.

Događaj se može pratiti uživo putem interneta i prijenosom uživo na bugarskom TV kanalu BNT2. Građani iz cijele Europe mogu sudjelovati i putem Twittera s pomoću oznake #EUDeb8. Također mogu postaviti pitanja putem službene Facebook stranice Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj.

Pozadina

O čemu je riječ u dijalozima s građanima?

Europska je komisija u siječnju otvorila Europsku godinu građana (IP/13/2), posvećenu građanima i njihovim pravima. Tijekom ove i sljedeće godine, u dijalozima s građanima će diljem EU-a članovi Europske komisije zajedno s nacionalnim i lokalnim političarima te članovima Europskog parlamenta voditi dijaloge s građanima o njihovim očekivanjima u pogledu budućnosti Europe.

Potpredsjednica Reding već je održala dijaloge u Cádizu (Španjolska), Grazu (Austrija), Berlinu (Njemačka), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugal), Solunu (Grčka), Bruxellesu (Belgija), Esch-sur-Alzettu (Luksemburg), Varšavi (Poljska) i Heidelbergu (Njemačka). Tijekom 2013. i prvih nekoliko mjeseci u 2014. održat će se još mnogo dijaloga po cijeloj Europskoj uniji u kojima će se europski, nacionalni i lokalni političari uključiti u raspravu s građanima iz svih društvenih slojeva. Pratite sve dijaloge ovdje: http://ec.europa.eu/european-debate.

Od uvođenja koncepta europskog građanstva prije dvadeset godina postiglo se mnogo: posljednje istraživanje EU-a pokazuje da se danas 62 % građana smatra Europljanima. U Bugarskoj je ta brojka 48 %. U cijelom EU-u, građani se svakodnevno koriste svojim pravima. Međutim, nisu ih uvijek svjesni. Primjerice, otprilike šest od deset Bugara (57 %) kaže da nisu dobro informirani o pravima koja imaju kao građani Europske unije.

Upravo je zato Komisija 2013. godinu proglasila europskom godinom građana. Dijalozi s građanima u samom su središtu te godine.

Zašto Komisija to čini upravo sada?

Zato što je Europa trenutačno na raskrižju. Svi govore o budućnosti Europe. Puno se govori o političkoj uniji, federaciji nacionalnih država ili sjedinjenim europskim državama. Predstojeći mjeseci i godine bit će presudni za budući razvoj Europske unije. Daljnja europska integracija mora ići ruku pod ruku s jačanjem demokratskog legitimiteta Unije. Stoga je davanje građanima prilike da izravno sudjeluju u raspravi važnije nego ikada.

Kakve će rezultate polučiti dijalozi?

Povratne informacije iz dijaloga s građanima poslužit će Komisiji kao pokazatelj prilikom sastavljanja planova za buduće reforme EU-a. Jedan od osnovnih ciljeva dijaloga bit će i pripreme za europske izbore 2014.

Europska komisija je 8. svibnja 2013. objavila drugo Izvješće o građanstvu EU-a, u kojemu se predstavlja 12 novih konkretnih mjera za rješavanje problema s kojima se građani još uvijek susreću (IP/13/410 i MEMO/13/409). Izvješće o građanstvu Komisijin je odgovor na opsežno savjetovanje održano putem interneta u svibnju 2012. (IP/12/461) i na pitanja i preporuke iz dijaloga s građanima o pravima građana EU-a i njihovoj budućnosti.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o dijalogu u Sofiji:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm

Rasprave s građanima o budućnosti Europe:

http://ec.europa.eu/european-debate

Europska godina građana:

http://europa.eu/citizens-2013

Europljani preuzimaju riječ: rezultati javnog savjetovanja o pravima građana u EU-u:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Internetska stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Uključite se u raspravu na Facebooku:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria i Twitteru: @EC_in_Sofia i #EUdeb8

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

PRILOG

1. Bugari su izjavili da EU ima najbolje mogućnosti kako se uspješno boriti protiv krize

Izvor: Eurobarometer Standard 79. – svibanj 2013.

2. Pet od deset Bugara smatra se građanima EU-a, a četiri od deset ne zna što to znači

Izvor: Eurobarometer Standard 79. – svibanj 2013.

3. Bugari smatraju da su slobodno kretanje ljudi, roba i usluga najpozitivniji rezultat EU-a

Izvor: Eurobarometer Standard 79. – svibanj 2013.


Side Bar