Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2013

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ συνομιλεί με πολίτες στη Σόφια

«Η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της, και οι πολίτες της έχουν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ εν όψει της συζήτησης που θα έχει αύριο (23 Ιουλίου) με περισσότερους από 250 πολίτες στη Σόφια (Βουλγαρία) με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Η αυριανή εκδήλωση είναι η 25η μιας σειράς διαλόγων με τους πολίτες που πραγματοποιούν οι Ευρωπαίοι επίτροποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με εκπροσώπους της εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε συζήτηση εστιάζει σε τρία βασικά θέματα: την οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης. Την έναρξη της συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 23 Ιουλίου, θα κηρύξει ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας κ. Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

«Χαίρομαι που θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ στη συζήτηση αυτή — για να ακούσουμε μαζί τους πολίτες της Βουλγαρίας και να μάθουμε τι προσδοκούν από εμάς τους πολιτικούς για το μέλλον τους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Ρέντινγκ, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. «Καθώς οι Βούλγαροι πολίτες προσπαθούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί μέσα από πορείες διαμαρτυρίας, η συζήτηση αυτή είναι επίκαιρη, αλλά και αναγκαία. Εκτιμώ ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα. Το μήνυμά μου θα είναι σαφές: η Επιτροπή επιθυμεί να δώσει χείρα βοηθείας στη Βουλγαρία για καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα. Τα μέτρα αυτά είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στη χώρα

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (23 Ιουλίου) από τις 10:00 έως τις 12:00 (ώρα Βουλγαρίας 9:00 και 11:00 CET) στη Στρατιωτική Λέσχη, 7 Tzar Osvoboditel Blvd., στη Σόφια. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Boyko Vassilev, γνωστός παρουσιαστής της σειράς πολιτικών συζητήσεων «Panorama» στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση.

Την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ζωντανά μέσω διαδικτυακής μετάδοσης και απευθείας μετάδοσης στο βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι BNT2. Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούν επίσης να συμμετάσχουν μέσω Twitter με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8, και να διατυπώσουν ερωτήσεις μέσω της επίσημης σελίδας στο Facebook της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι με τους πολίτες;

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους, θα πραγματοποιηθούν διάλογοι με τους πολίτες σε όλη την ΕΕ στο πλαίσιο των οποίων τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν με τους πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Η αντιπρόεδρος κα Ρέντινγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις στο Καντίζ (Ισπανία), στο Γκρατς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), στην Κουίμπρα (Πορτογαλία), στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) στο Esch-sur-Alzette (Λουξεμβούργο), στη Βαρσοβία (Πολωνία) και στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία). Πολλοί ακόμη διάλογοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 και τους πρώτες μήνες του 2014, στο πλαίσιο των οποίων πολιτικοί παράγοντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο θα συζητήσουν με πολίτες απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακολουθήστε όλους τους διαλόγους στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/european-debate.

Πολλά έχουν επιτευχθεί μέσα στα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ: όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της ΕΕ που θα δημοσιευτεί αύριο, το 62% των πολιτών αισθάνονται σήμερα «Ευρωπαίοι». Στη Βουλγαρία, το ποσοστό αυτό είναι 48 %. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν καθημερινά χρήση των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενήμεροι γι’ αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, περίπου έξι στους δέκα Βούλγαρους (57%) δηλώνουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κήρυξε το 2013 «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών». Οι διάλογοι με τους πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του έτους.

Γιατί η Επιτροπή αναλαμβάνει τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Επειδή σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη: πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πολιτική ένωση, σε ομοσπονδία εθνικών κρατών, ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα έχουν αποφασιστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης. Η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να διατυπώνουν άμεσα τις απόψεις τους στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων έχει, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη σημασία από ποτέ

.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων αυτών θα βοηθήσουν την Επιτροπή να χαράξει τα σχέδιά της για μια μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους κύριους στόχους αυτών των διαλόγων είναι επίσης η προετοιμασία του εδάφους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Στις 8 Μαΐου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες ((IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση αυτή είναι η απάντηση της Επιτροπής σε μια σημαντική ηλεκτρονική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461), καθώς και στα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ και το μέλλον τους.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο στη Σόφια:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/european-debate

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών:

http://europa.eu/citizens-2013

Οι Ευρωπαίοι έχουν τον λόγο: αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Αρχική ιστοσελίδα της αντιπροέδρου και επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ:

http://ec.europa.eu/reding

Ακολουθήστε την αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Facebook:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria και στο Twitter: @EC_in_Sofia and #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι Βούλγαροι δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι η πλέον κατάλληλη για να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά της κρίσης

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 — Μάιος 2013

2. Πέντε στους δέκα Βούλγαρους αισθάνονται πολίτες της ΕΕ, αλλά μόνον τέσσερις στους δέκα ξέρουν τι σημαίνει αυτό

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 — Μάιος 2013

3. Οι Βούλγαροι θεωρούν την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων, αγαθών και υπηρεσιών ως το πλέον θετικό αποτέλεσμα της ΕΕ

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 — Μάιος 2013


Side Bar