Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 22. juli 2013

Debat om Europas fremtid: Næstformand Viviane Reding mødes med borgere i Sofia

"Bulgarien skal fortsætte med sine reformer, og landets borgere spiller en vigtig rolle i processen", udtalte Europa-Kommissionens næstformand, Viviane Reding, forud for en dialog med over 250 borgere i Sofia i Bulgarien, som afholdes i morgen (den 23. juli) for at drøfte Europas fremtid.

Morgendagens arrangement er det 25. i en række af borgerdialoger, som EU-kommissærerne afholder rundt om i EU sammen med nationale og lokale politikere og medlemmer af Europa-Palamentet. Hver debat er centreret omkring tre emner: den økonomiske krise, borgerrettigheder og Europas fremtid. Debatten i Sofia, som finder sted den 23. juli, åbnes af Bulgariens præsident, Rosen Plevneliev.

"Det glæder mig, at præsident Rosen Plevneliev ledsager mig i denne debat – for at lytte til de bulgarske borgere og høre, hvad de forventer for deres fremtid af os politikere ", sagde næstformand Viviane Reding, som er ansvarlig for retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab. "Bulgariens borgere gør deres røst hørt gennem protester i gaderne, og det er derfor både nødvendigt og på tide med denne debat. Jeg forventer mig en udfordrende dialog. Mit budskab vil være klart: Kommissionen ønsker at hjælpe Bulgarien med at bekæmpe korruption og organiseret kriminalitet samt bidrage til gennemførelsen af retlige reformer. Det er afgørende skridt til at genopbygge tilliden og stabiliteten i landet."

Debatten finder sted på tirsdag (den 23. juli) fra kl. 10.00 til 12.00 bulgarsk tid (9.00-11.00 dansk tid) i Military Club, 7 Tzar Osvoboditel Blvd., Sofia. Ordstyrer for debatten er Boyko Vassilev – kendt tv-vært på Bulgariens nationale tv-selskabs politiske talkshow "Panorama".

Arrangementet kan følges live via webstream og sendes direkte på den bulgarske tv-kanal BNT2. Borgere fra hele Europa kan deltage via Twitter ved at bruge hashtag #EUDeb8. Der kan også stilles spørgsmål via den officielle Facebook-side for Europa-Kommissionens repræsentation i Bulgarien.

Baggrund

Hvad er borgerdialoger?

I januar kickstartede Europa-Kommissionen Borgernes Europaår (IP/13/2) – et år, der er tilegnet de europæiske borgere og deres rettigheder. I løbet af dette og næste år vil medlemmer af Europa-Kommissionen sammen med nationale og lokale politikere og medlemmer af Europa-Parlamentet afholde debatter med borgerne om deres forventninger til fremtiden i borgerdialoger rundt om i EU.

Viviane Reding har allerede afholdt debatter i Cádiz (Spanien), Graz (Østrig), Berlin (Tyskland), Dublin (Irland), Coimbra (Portugal), Thessaloniki (Grækenland), Bruxelles (Belgien), Esch-sur-Alzette (Luxembourg), Warszawa (Polen) og Heidelberg (Tyskland). I løbet af 2013 og de første måneder af 2014 vil der blive afholdt mange flere dialoger overalt i EU, hvor europæiske, nationale og lokale politikere debatterer med borgere fra alle samfundslag. Følg alle dialogerne på http://ec.europa.eu/european-debate.

Der er opnået meget i de tyve år, der er gået, siden EU-borgerskabet blev indført. Således viser den seneste EU-undersøgelse, som offentliggøres i morgen, at 62 % af borgerne føler sig "europæiske". I Bulgarien er dette tal 48 %. I hele EU udøver borgerne deres rettigheder i dagligdagen. Men de kender ikke altid disse rettigheder. Undersøgelser viser eksempelvis, at omkring seks ud af ti bulgarer (57 %) ikke føler sig velinformeret om deres rettigheder som EU-borgere.

Det er derfor, at Kommissionen har gjort 2013 til Borgernes Europaår. Borgerdialogerne har en central plads i dette år.

Hvorfor tager Kommissionen dette initiativ netop nu?

Fordi EU står ved en skillevej. Europas fremtid er på alles læber, og der er mange, som taler om en udvikling henimod en føderation af nationalstater eller et Europas Forenede Stater. De kommende måneder og år vil være afgørende for EU's fremtid. Yderligere europæisk integration bør gå hånd i hånd med en styrkelse af EU's demokratiske legitimitet. Det er derfor vigtigere end nogensinde at lade borgerne komme til orde i debatten.

Hvad skal der komme ud af disse dialoger?

Borgernes tilbagemeldinger vil være en retningslinje for Kommissionen, når der skal udarbejdes en fremtidig reform af EU. Et af hovedformålene med dialogerne er også at gøde jorden for EU-Parlamentsvalget i 2014.

Europa-Kommissionen offentliggjorde den 8. maj 2013 den anden rapport om unionsborgerskab, der angiver 12 konkrete foranstaltninger til at løse de problemer, som borgerne stadig oplever (IP/13/410 og MEMO/13/409). Rapporten om unionsborgerskab er Kommissionens svar på en større onlinehøring, der blev lanceret i maj 2012 (IP/12/461), og de spørgsmål og forslag, der dukkede op under borgerdialogerne om EU-borgernes rettigheder og fremtid.

Yderligere oplysninger

Yderligere oplysninger om mødet i Sofia:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm

Debatmøder med borgerne om Europas fremtid:

http://ec.europa.eu/european-debate

Borgernes Europaår 2013:

http://europa.eu/citizens-2013

Europæerne siger deres mening: Resultater af høringen om unionsborgeres rettigheder:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Hjemmeside for næstformand Viviane Reding, EU's kommissær for retlige anliggender:

http://ec.europa.eu/reding

Følg næstformanden på Twitter: @VivianeRedingEU

Deltag i debatten på Facebook:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria og på Twitter: @EC_in_Sofia and #EUdeb8

{0>Contacts :<}100{>Kontaktpersoner:<0}

{0>Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)<}0{>Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)<0}

{0>Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)<}0{>Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)<0}

BILAG

1. Ifølge bulgarerne er EU bedst i stand til at gøre en effektiv indsats over for krisen

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

2. Fem ud af ti bulgarer føler sig som EU-borgere, fire ud af ti ved, hvad det vil sige

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

3. Bulgarerne ser den frie bevægelighed for personer, varer og tjenesteydelser som EU's mest positive resultat

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013


Side Bar