Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 22 юли 2013 г.

Дебати за бъдещето на Европа: заместник-председателят Вивиан Рединг дискутира с гражданите в София

„България трябва да продължи по пътя на реформите, като нейните граждани имат ключова роля в процеса“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг преди диалога с над 250 граждани в София (България), който тя ще проведе утре (23 юли) с цел обсъждане на бъдещето на Европа.

Утрешното събитие е двадесет и петото от серия диалози с гражданите, които европейските комисари провеждат в целия Европейски съюз заедно с национални и местни политици и членове на Европейския парламент. Всички дебати са изградени около три теми: икономическата криза, гражданските права и бъдещето на Европа. Дискусията в София, която ще се проведе на 23 юли, ще бъде открита от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

„Радвам се, че президентът Плевнелиев ще се присъедини към мен по време на тази дискусия, за да се вслушаме в българските граждани и да чуем какво очакват от нас, политиците, за своето бъдеще“, заяви Вивиан Рединг, която е комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Предвид на това, че в момента българските граждани изразяват мнението си чрез протести на улицата, тези дебати са не само навременни, но и необходими. Не очаквам диалогът да бъде лесен. Моето послание ще бъде ясно: Комисията желае да подаде ръка на България, за да ѝ съдейства в борбата с корупцията и с организираната престъпност и при изпълнението на реформите в съдебната система. Тези стъпки са особено важни за възстановяването на доверието и на стабилността в страната.“

Дебатите ще се състоят на 23 юли (вторник) от 10.00 до 12.00 ч. (българско време; от 9.00 до 11.00 ч. централноевропейско време) във Военния клуб на бул. „Цар Освободител“, № 7 в София. Събитието ще води г-н Бойко Василев, който е известен водещ на обзорно-политическото предаване „Панорама“ по Българската национална телевизия.

Събитието ще се предава на живо в интернет и пряко по българския телевизионен канал БНТ2. Гражданите от цяла Европа също могат да участват чрез Twitter (хаштаг #EUDeb8). Въпроси могат да бъдат задавани и на официалната Facebook страница на Представителството на Европейската комисия в България.

Контекст

Каква е целта на диалозите с гражданите?

През януари Европейската комисия обяви началото на Европейската година на гражданите (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През тази и през следващата година в целия ЕС членове на Европейската комисия заедно с национални и местни политици и членове на Европейския парламент ще обсъждат на срещи с гражданите техните очаквания за бъдещето на Европа.

Заместник-председателят Рединг вече води няколко дебата в Кадис (Испания), Грац (Австрия), Берлин (Германия), Дъблин (Ирландия), Куимбра (Португалия), Солун (Гърция), Брюксел (Белгия), Еш-сюр-Алзет (Люксембург), Варшава (Полша) и Хайделберг (Германия). През цялата 2013 г. и първите месеци на 2014 г. навсякъде в Европейския съюз ще се проведат още много диалози и редица европейски, национални и местни политици ще се включат в дискусиите с граждани от всички обществени среди. Можете да проследите всички диалози на следния интернет адрес: http://ec.europa.eu/european-debate.

През двете десетилетия, последвали въвеждането на гражданството на ЕС, е постигнато много: според последното проучване на ЕС, което ще бъде публикувано утре, 62 % от гражданите се чувстват „европейци“. В България тези граждани са 48 %. Навсякъде в ЕС гражданите всекидневно се възползват от правата си. Хората обаче невинаги знаят за тях — например приблизително шестима от всеки десет българи (57 %) твърдят, че не са добре информирани за правата си като граждани на ЕС.

Ето защо Комисията обяви 2013 г. за Европейска година на гражданите, чиято основна инициатива са диалозите с тях.

Защо Комисията се зае с това точно сега?

Защото днес Европа се намира на кръстопът. Бъдещето на Европа е в центъра на общественото внимание, като мнозина предлагат да се премине към политически съюз ― федерация на национални държави, или Съединени европейски щати. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за бъдещето на Европейския съюз. По-нататъшната европейска интеграция трябва да върви ръка за ръка с укрепването на демократичната легитимност на Съюза. Ето защо предоставянето на възможност на гражданите да участват пряко в тези дебати е по-важно от всякога.

Какви ще бъдат резултатите от диалозите?

Изразените по време на диалозите мнения на гражданите ще насочат Комисията при изготвянето на плановете за бъдеща реформа на ЕС. Една от основните цели на диалозите ще бъде да се подготви почвата за европейските избори през 2014 г.

На 8 май 2013 г. Европейската комисия публикува втория си доклад за гражданството на ЕС, в който предлага 12 нови конкретни мерки за разрешаване на проблемите, с които гражданите все още се сблъскват (IP/13/410 и MEMO/13/409). С този доклад Комисията дава отговор на широка онлайн консултация, започнала през май 2012 г. (IP/12/461), както и на повдигнатите въпроси и направените предложения по време на диалозите с гражданите за правата на гражданите на ЕС и тяхното бъдеще.

За повече информация

Допълнителна информация за диалога в София:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/bulgaria/sofia/index_en.htm

Дебати с гражданите за бъдещето на Европа:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_bg.htm

Европейска година на гражданите:

http://europa.eu/citizens-2013

Европейците имат какво да кажат: резултати от консултацията относно правата на гражданите на ЕС:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_bg.pdf

Интернет страница на заместник-председателя Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:

http://ec.europa.eu/reding

Следете дейността на заместник-председателя в Twitter: @VivianeRedingEU

За участие в дебатите във Facebook:

http://www.facebook.com/ECinBulgaria и в Twitter: @EC_in_Sofia и #EUdeb8

За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ПРИЛОЖЕНИЕ

1. Според българите ЕС най-добре може да се справи с кризата

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.

2. Петима от всеки десет българи се чувстват граждани на ЕС, а четирима от всеки десет знаят какво означава това

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.

3. Българите считат свободното движение на хора, стоки и услуги за най-голямото постижение на ЕС

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.


Side Bar