Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT SV PT FI EL CS HU PL GA

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 19. srpnja 2013.

287 istraživača na počeku karijere od EU-a dobilo 400 milijuna EUR u okviru financiranja temeljnih istraživanja

Europsko istraživačko vijeće (ERC) odabralo je 287 vrhunskih znanstvenika na početku karijere koje će financirati u okviru svojeg šestog natječaja za bespovratna sredstva namijenjena mladim istraživačima (starting grants) čime će im omogućiti provođenje najsuvremenijih temeljnih istraživanja. Istraživačima će biti dodijeljeno ukupno gotovo 400 milijuna EUR u obliku pojedinačnih bespovratnih sredstava u iznosu do 2 milijuna EUR i u razdoblju od najviše pet godina. Konkurencija u okviru tog uglednog natječaja i dalje je u porastu pa je tako ove godine ukupna potražnja za bespovratnim sredstvima porasla za 50 %. Došlo je i do porasta udjela uspješnih istraživačica među kandidatima (s 24 % na 30 %). Spomenuti natječaj za bespovratna sredstva namijenjena mladim istraživačima zadnji je u okviru Sedmog okvirnog programa EU-a za istraživanja (FP7). Sljedeći pozivi na podnošenje prijedloga bit će u okviru novog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., kojim su predviđena znatno veća sredstava namijenjena ERC-u.

Odabrani projekti obuhvaćaju širok spektar tema, primjerice projektiranje jedinstvenih obalnih obrambenih sustava protiv tsunamija, razvoj visokotehnološke radioterapije koja bi mogla pomoći osobama koje boluju od raka glave i vrata, istraživanje praćenja zagađenosti zraka u stvarnom vremenu uz pomoć tehnologije GPS-a ili proizvodnja novih jeftinih i učinkovitijih solarnih ćelija.

Máire Geoghegan-Quinn, povjerenica Komisije za istraživanje, inovacije i znanost, izjavila je: „Europsko istraživačko vijeće promijenilo je istraživačko okružje za mlade talente i podiglo razinu znanosti diljem Europe. Ono financira temeljna istraživanja čime se proširuje ljudsko znanje, ali je zaslužno i za važna otkrića koja bi jednog dana mogla postati sastavni dio naših života. Europsko istraživačko vijeće afirmirana je oznaka izvrsnosti koja će nastaviti jačati u okviru Obzora 2020.”

Na spomenuti je poziv na podnošenje prijedloga pristiglo 3329 prijava što je 50 % više u usporedbi s odgovarajućom skupinom prošle godine, a zbog znatno veće konkurencije samo je 9 % prijavitelja bilo uspješno. Među istraživačima kojima su dodijeljena bespovratna sredstva prisutno je 34 nacionalnosti, a domaćini su im 162 različite institucije diljem Europe. Bespovratna sredstva namijenjena mladim istraživačima usmjerena su na istraživače svih nacionalnosti koji imaju 2 do 7 godina iskustva nakon završenog doktorata (ili jednakovrijednog akademskog stupnja) i izrazito obećavajuću dosadašnju karijeru. Prosječna je dob odabranih istraživača u ovom šestom natječaju 34 godine.

Pozadina

U okviru ovog poziva na podnošenje prijedloga odabrano je 44 % prijavitelja iz područja fizičkih znanosti i inženjerstva, 38 % iz područja znanosti o životu i 18 % iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Dobitnici su odabrani na temelju stručnog vrednovanja koje je provelo 25 odbora sastavljenih od poznatih znanstvenika iz cijelog svijeta.

Bespovratna sredstva namijenjena mladim istraživačima usmjerena su na istraživače svih nacionalnosti koji imaju 2 do 7 godina iskustva nakon završenog doktorata (ili jednakovrijednog akademskog stupnja) i izrazito obećavajuću dosadašnju karijeru. Istraživanja se moraju provesti u javnim ili privatnim istraživačkim organizacijama (institucije domaćini) smještenim u jednoj od država članica ili pridruženih zemalja. Istraživačima se dodjeljuju bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 2 milijuna u razdoblju od najviše pet godina. Pozivi na podnošenje prijedloga objavljuju se svake godine.

Ciljna skupina tih poziva i drugih programa bespovratnih sredstava vrhunski su znanstvenici svih nacionalnosti čije je sjedište Europa ili su voljni ovamo se preseliti. Bespovratna sredstva dodijeljena u okviru zadnjeg natječaja omogućit će znanstvenicima stvaranje vlastitih istraživačkih timova čime će više od 1000 poslijedoktorskih i poslijediplomskih studenata postati članovi tima ERC-a. Na taj način ERC pridonosi potpori novog naraštaja vrhunskih istraživača u Europi.

Europsko istraživačko vijeće, koje je 2007. osnovao EU, prva je paneuropska organizacija za dodjelu sredstava za pionirska istraživanja. Ukupni proračun Europskog istraživačkog vijeća, najnovije predvodničke sastavnice Sedmog programa EU-a za istraživanje (posebni program „Ideje”), iznosi 7,5 milijardi EUR za razdoblje 2007. – 2013.

Više informacija

Primjeri projekata financiranih u okviru ERC-ovog natječaja za bespovratna sredstva namijenjena mladim istraživačima.

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/Examples_ERC_StG_Projects_2013.pdf

Statistika zadnjeg ERC-ovog natječaja za bespovratna sredstva namijenjena mladim istraživačima:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2013_stg_statistics.pdf

Popis svih odabranih istraživača po državama u kojima se nalaze institucije domaćini (abecednim redom u svakoj skupini zemalja):

http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2013_stg_results_all_domains.pdf

Web-mjesto ERC-a:

http://erc.europa.eu

Obzor 2020.

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/

Osobe za kontakt:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar