Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 16.

Viviane Reding, az EU Bizottságának alelnöke civil párbeszédet tart Heidelbergben: „Az EU-nak több demokráciára van szüksége”

„Európa demokratikus, de a jövőben még demokratikusabbá kell válnia, ha új hatásköröket szeretne kapni.”

Ezt nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, annak a civil párbeszédnek az elöljárójában, amelyet Winfried Kretschmann Baden-Württemberg-i miniszterelnökkel közösen a mai napon, július 16-án Heidelbergben fog tartani. A vita a Bizottság által kezdeményezett, Európa jövőjéről szóló civil párbeszédek részét képezi. Az Európai Unió 14 tagállamában eddig összesen 24 alkalommal megrendezett civil párbeszédet követően most kedden Heidelbergben mintegy 400 polgár kap lehetőséget arra, hogy politikusokkal vitassa meg az Európa jövőjével, a gazdasági válság következményeivel és saját uniós jogaikkal kapcsolatos nézeteit, észrevételeit és elképzeléseit, valamint feltehesse kérdéseit.

„Baden-Württemberg aktívabb polgári szerepvállalásra törekszik. Én ezt támogatom. Ugyanígy az európai kérdésekben is szükség van a polgárok nagyobb részvételére. Azt szeretném megvitatni a heidelbergi résztvevőkkel, hogy ezt miként lehetne a legjobban megvalósítani” mondta az Európai Bizottság jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős alelnöke. „Az 1848-as heidelbergi gyűlés mérföldkő volt a frankfurti Paulskirchében ülésező nemzetgyűléshez vezető úton, és ezzel a németországi demokrácia kialakulásának útján. Hasonló demokratikus impulzusra van szükségünk most Európában is.”

A civil párbeszédre ma, július 16-án 19:00 és 21:00 óra között a heidelbergi Halle02-ben kerül sor. A vita élő internetes közvetítés révén követhető nyomon. Az esemény házigazdája Mathias Zurawski, az SWR újságírója lesz. A polgárok Európa bármely szegletéből bekapcsolódhatnak a vitába a Twitteren keresztül (az alábbi címke segítségével: #EUdeb8). A rendezvényt megelőzően az érdekeltek a Twitteren (@EU_Muenchen) és a Facebook–on keresztül is tájékozódhattak és véleményt nyilváníthattak.

Háttér

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Januárban az Európai Bizottság megnyitotta a polgárok európai évét (IP/13/2), amely kiemelten foglalkozik az uniós polgárok számára biztosított jogokkal. Az év során a Bizottság tagjai, az Európai Parlament képviselői, valamint vezető tagállami politikusok az EU mind a 28 tagállamában civil párbeszédeken vesznek részt azzal a céllal, hogy személyesen is képet alkossanak a hétköznapi emberek Európa jövőjével kapcsolatos elvárásairól.

A heidelbergi civil párbeszéd már a harmadik ilyen rendezvény lesz Németországban a berlini (2012, november 10.) és a düsseldorfi (2013. május 8.) rendezvények után. Ezen kívül többek közt Cadizban, Grazban, Dublinban, Torinóban, Coimbraban, Szaloníkiben, Brüsszelben, Esch-sur-Alzetteben, Varsóban és Krétán rendeztek már civil párbeszédeket. Emellett a heidelbergi civil párbeszédet megelőző négy héten további lakossági fórumokat tartottak Tübingenben, Karlsruheban, Mannheimben, Erbachban és Darmstadtban, hogy a lehető legtöbb uniós polgárt bevonják az Európa jövőjéről szóló vitába. A viták itt követhetők: http://ec.europa.eu/european-debate/index_en.htm.

Minden civil párbeszéd arról szól, hogy milyen elképzelései vannak az embereknek az Európai Unió jövőjéről, és hogy kell-e többet tenni annak érdekében, hogy az uniós polgárként őket megillető jogok, pl. az EU-n belüli szabad mozgás, érvényre jussanak a mindennapokban. A civil párbeszédek eredményei bekerülnek az Európai Bizottság 2014-ben benyújtani tervezett, az Európai Unió továbbfejlesztéséről szóló javaslatába.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a párbeszédeket?

Azért, mert Európa fordulóponthoz érkezett. Mindenki Európa jövőjéről beszél. – és gyakran hallani olyan hangokat, miszerint egyfajta politikai unió, nemzetállamok szövetsége vagy Európai Egyesült Államok felé kell elmozdulnunk. Az elkövetkezendő hónapok és évek döntő fontosságúak lesznek az Európai Unió jövőjére nézve. Az európai integráció elmélyítése együtt kell hogy járjon az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével.

Ezen kívül a polgárok gyakran úgy érzik, nem kapnak elegendő tájékoztatást az uniós polgárként őket megillető jogokról. A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint az emberek 74 %-a (Németországban: 63 %-a) érzi magát „európainak”, de 42 %-uk (Németországban: 54 %-uk) nem tudja, milyen jogokkal jár ez.

A civil párbeszédek jó alkalmat kínálnak arra, hogy az uniós polgárok tájékoztatást kapjanak az őket megillető jogokról, és ezzel egyidejűleg visszajelzést kapjunk tőlük az Unió továbbfejlesztéséhez, és előkészítsük a 2014. évi európai parlamenti választásokat.

Hogyan befolyásolhatják az uniós polgárok az EU szintjén megszülető döntéseket?

Ötévenként az európai parlamenti választások alkalmával – legközelebb 2014 májusában lesz erre lehetőségük.

Ezt követően az Európai Parlament választja meg az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács javaslatára. A Bizottság egészét az Európai Tanács nevezi ki az Európai Parlament jóváhagyását követően. Ezen kívül a Bizottság javaslatot tett arra, hogy a politikai pártok a következő európai választásokat megelőzően tegyenek javaslatot a Bizottság elnökének személyére (IP/13/215).

Minden uniós polgárnak joga van arra, hogy az EU hatáskörébe tartozó témákban és személyes érintettség esetén petíciót intézzen az Európai Parlamenthez.

Európai polgári kezdeményezés formájában legalább hét tagállam legalább 1 millió polgára szólíthatja fel az Európai Bizottságot arra, hogy jogi aktusra vonatkozó javaslatot terjesszen elő egy kérdésben.

A Bizottság rendszeres meghallgatásokat szervez adott témákban, amelyeken bármely polgár részt vehet.

További információk

Vita a polgárokkal Európa jövőjéről (uniós civil párbeszéd):

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/index_en.htm.

2013: a polgárok európai éve: http://europa.eu/citizens-2013/hu/home.

Európai polgári kezdeményezés:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=hu.

Központi honlap az uniós polgárokat megillető jogokkal kapcsolatos meghallgatásokról, blogokról és az Európai Bizottság fellépéseiről:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/about/your-eu-rights.

Az uniós polgárokat megillető jogokkal kapcsolatos on-line konzultáció eredményei:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnökének honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm.

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU.

Vegyen részt a vitában a Twitteren: #EUdeb8.

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

MELLÉKLET:

1. A német fiatalok azért vesznek részt az európai parlamenti választásokon, mert a demokrácia fontos számukra.

Forrás: Az Eurobarometer 375. gyorsjelentése: 15 és 30 év közötti résztvevők telefonos megkérdezése 2013 áprilisában.

2. A németek európainak érzik magukat, de az ehhez kapcsolódó jogaikat nem ismerik eléggé.

Forrás: 78. Standard Eurobarométer felmérés.

3. A németek az EU-tól elsősorban a gazdasági válság leküzdését és a tagállamok együttműködésének erősödését várják.

Forrás: 78. Standard Eurobarométer felmérés.


Side Bar