Navigation path

Left navigation

Additional tools

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2013

Διάλογος της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ με τους πολίτες της Χαϊδελβέργης: "Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία"

«Η Ευρώπη είναι δημοκρατική, οφείλει όμως να γίνει δημοκρατικότερη στο μέλλον αν πρόκειται να της ανατεθούν νέες αρμοδιότητες.»

Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ ενόψει συζήτησης με πολίτες, από κοινού με τον πρόεδρο της κυβέρνησης της Βάδης-Βυρτεμβέργης Winfried Kretschmann που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 16 Ιουλίου, στη Χαϊδελβέργη. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των διαλόγων που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης. Μετά από 24 διαλόγους σε 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε η σειρά 400 περίπου πολιτών της Χαϊδελβέργης να διατυπώσουν, την Τρίτη, στους πολιτικούς τις απόψεις, τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τα οράματά τους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.

«Η Βάδη-Βυρτεμβέργη επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών. Υποστηρίζω απολύτως αυτή την πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα ευρωπαϊκά θέματα. Το πώς θα το καταφέρουμε, είναι ένα ερώτημα που θα ήθελα να συζητήσουμε με τους πολίτες στη Χαϊδελβέργη", δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η συνέλευση της Χαϊδελβέργης, το 1848, αποτέλεσε ορόσημο στον δρόμο για το πρώτο γερμανικό κοινοβούλιο που συνεδρίαζε στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Φραγκφούρτη, και, συνεπώς, για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στη Γερμανία. Μια τέτοια δημοκρατική αφύπνιση χρειαζόμαστε σήμερα και στην Ευρώπη.»

Ο διάλογος με τους πολίτες θα διεξαχθεί σήμερα, 16 Ιουλίου, από τις 19:00 ως τις 21:00 μ.μ. στο Halle02 στη Χαϊδελβέργη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος του SWR Mathias Zurawski. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν πολίτες από όλη την Ευρώπη, μέσω Twitter (#EUdeb8). Πριν από την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν μέσω Twitter @EU_Muenchen και Facebook.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι με τους πολίτες;

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), ένα έτος αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέλη της Επιτροπής, ευρωβουλευτές και κορυφαίοι πολιτικοί των κρατών μελών συζητούν με τους πολίτες και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Η συνάντηση στη Χαϊδελβέργη είναι ήδη ο τρίτος τέτοιος διάλογος στη Γερμανία – μετά τις εκδηλώσεις στο Βερολίνο (10.11.2012) και το Ντύσελντορφ (8.5.2013). Διάλογοι αυτού του είδους διεξήχθησαν επίσης στο Καντίζ, το Γκρατς, το Δουβλίνο, το Τουρίνο, την Κοΐμπρα, τη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Esch/Alzette , τη Βαρσοβία και την Κρήτη. Επιπλέον, κατά τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τον διάλογο της Χαϊδελβέργης διεξήχθησαν διάλογοι με τους πολίτες στο Τίμπινγκεν, την Καρλσρούη, το Μανχάιμ, το Έρμπαχ και το Ντάρμσταντ, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της Ένωσης να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Παρακολουθήστε όλους τους διαλόγους εδώ: http://ec.europa.eu/european-debate/index_de.htm.

Σε όλους τους διαλόγους πολιτών συζητώνται οι απόψεις των πολιτών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το αν πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, όπως για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, να αποκτήσουν υπόσταση στην καθημερινότητά τους. Τα αποτελέσματα των διαλόγων θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις προτάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες προτίθεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014

Γιατί η Επιτροπή ανέλαβε τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Γιατί σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων — πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την πολιτική ένωση, τη δημιουργία Ομοσπονδίας Κρατών Εθνών ή των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Οι προσεχείς μήνες και τα προσεχή έτη θα έχουν αποφασιστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης.

Εξάλλου, οι πολίτες αισθάνονται συχνά ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους ως πολιτών της ΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 74% (Γερμανία: 63%) των πολιτών νιώθουν "Ευρωπαίοι", ενώ το 42% (Γερμανία: 54%) δεν γνωρίζουν ποια δικαιώματα συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα.

Οι διάλογοι αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία,αφενός, για να ενημερωθούν οι πολίτες της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να διατυπώσουν τα σχόλιά τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης και, αφετέρου, για να προετοιμαστούν οι ευρωεκλογές του 2014.

Πώς μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στην Ένωση;

Κάθε 5 χρόνια ψηφίζοντας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επόμενες εκλογές είναι τον Μάιο του 2014

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει , με βάση πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή στο σύνολό της διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφού ληφθεί η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή έχει επίσης προτείνει να ορίσουν τα πολιτικά κόμματα, έναν υποψήφιο ως πρόεδρο της Επιτροπής, πριν από τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (IP/13/215).

Κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ζητήματα που τον αφορούν προσωπικά, εφόσον εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο Πρωτοβουλίας ευρωπαίων πολιτών με τη συμμετοχή ενός τουλάχιστον εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη, μπορεί να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί νομοθετική πρόταση για συγκεκριμένο θέμα.

Η Επιτροπή διεξάγει τακτικά ακροάσεις για συγκεκριμένα θέματα, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης.

Περισσότερες πληροφορίες

Συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης (Διάλογοι με τους πολίτες της ΕΕ)

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/index_en.htm

Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013: http://europa.eu/citizens-2013/de/home

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome

Κεντρική πύλη για ακροάσεις, ιστολόγια και εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη

http://europa.eu/citizens-2013/de/about/your-eu-rights

Αποτελέσματα της διαδικτυακής διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_de.pdf

Αρχική σελίδα της Viviane Reding, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_de.htm

Ακολουθήστε την αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Twitter: #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι Γερμανοί νεαρής ηλικίας συμμετέχουν στις ευρωεκλογές επειδή πιστεύουν στη δημοκρατία

Quelle: Flash Eurobarometer 375: Telefonbefragung von Teilnehmern im Alter von 15 bis 30 Jahren im April 2013

2. Οι Γερμανοί αισθάνονται Ευρωπαίοι, αλλά δεν γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη

Quelle: Standard-Eurobarometer 78:

3. Οι Γερμανοί περιμένουν από την ΕΕ ιδίως την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών

Quelle: Standard-Eurobarometer 78


Side Bar