Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 11. julija 2013

100 milijonov evrov za mlada tehnološka podjetja in MSP

Približno 1 000 zagonskih in drugih inovativnih podjetij bo prejelo nepovratna sredstva iz tretje faze financiranja v okviru programa Evropske komisije. Sredstva javno-zasebnega partnerstva za internet prihodnosti (FI-PPP) v višini 100 milijonov evrov bodo namenjena razvoju aplikacij in drugih digitalnih storitev na številnih področjih, od prometa in zdravja do pametne proizvodnje, energije in medijev.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je ob tem dejala: „Lani decembra sem na konferenci Le Web v Parizu obljubila nove ukrepe in zdaj obljubo izpolnjujem. V Evropi potrebujemo več inovacij in bolj digitalno gospodarstvo, to pa lahko dosežemo samo z boljšim okoljem za zagonska podjetja. Zdaj smo svoje besede podkrepili z dejanji.

V tretji fazi financiranja so sredstva namenjena razvoju novih internetnih aplikacij in storitev na številnih področjih. Financiranje bo potekalo prek 20 konzorcijev, predstavnikov spletnega ekosistema, denimo: pospeševalcev, platform za skupinsko financiranje (crowdfunding), imetnikov tveganega kapitala, so-delovnih prostorov (co-working), regionalnih organizacij za financiranje, tehnoloških podjetij ter združenj malih in srednje velikih podjetij (MSP). Sodelujoče konzorcije bodo izbrali na podlagi tega, kako načrtujejo kar največji ekonomski učinek financiranja na celotni spletni ekosistem.

Storitve in aplikacije bodo uporabile tehnologije, razvite v okviru programa Komisije FI-PPP.

Osnovne informacije

Tokratni razpis za sredstva je tretji in zadnji razpis javno-zasebnega partnerstva za internet prihodnosti, vrednega 500 milijonov evrov, ki od leta 2011 podjetjem in državam pomaga izkoristiti priložnosti mobilnega interneta in podatkovne revolucije ter spodbuditi inovativnost in odpiranje delovnih mest v evropskem digitalnem sektorju (glej tudi OP/11/525).

Cilj javno-zasebnega partnerstva za internet prihodnosti so pametnejša (tj. inteligentnejša, učinkovitejša, trajnejša) infrastruktura in poslovni procesi, kar je moč doseči z boljšo uporabo zmogljivosti, ki jih ponujata spletno mreženje in omrežno računalništvo. Javno-zasebno partnerstvo financira projekte z različnih področij, denimo prometa, zdravja, medijev, pametne proizvodnje in energije, in zanje določa možne inovativne poslovne modele. V prejšnjih fazah partnerstva so razvili edinstvene evropske tehnologije in gradnike orodij in storitev, denimo za storitve v oblaku, pametna mesta, masovne podatke in splet stvari. Leta 2013 se je okviru partnerstva začelo tudi pet obsežnih preskusov uporabnosti razvitih tehnologij s pravimi uporabniki. Posamezne sektorske platforme, razvite s temi preskusi, bodo nato na voljo MSP in spletnim podjetnikom za nadaljnji razvoj storitev in aplikacij.

Financiranje je del pobude StartUp Europe, s katero želi Komisija pospešiti, povezati in nagraditi evropske podjetniške ekosisteme ter zagotoviti, da Evropa ne bo za zagonska podjetja samo odskočna deska, ampak tudi topel dom. Pobudo sestavljajo še:

  • Klub vodilnih (glej tudi IP/13/262) – neodvisna skupina ustanoviteljev tehnoloških podjetij, ki so zgled evropskim spletnim podjetnikom.

  • Nagrade in tekmovanja – Europioneers: pobuda, v okviru katere vsako leto nagradimo dva najboljša dosežka evropskega tehnološkega podjetništva (glej tudi IP/13/359). Tech All Stars: odkriva najboljša mlada zagonska podjetja Evrope in jih povezuje z glavnimi viri financiranja EU, uspešnimi podjetniki in drugimi koristnimi podporniki (glej tudi MEMO/13/557). 

  • Mreženje – Mreža pospeševalcev EU: spodbuja in podpira povezovanje evropskih spletnih poslovnih pospeševalcev.

  • Podpora spletnim talentom Evrope (z izobraževanjem, denimo množičnimi spletnimi odprtimi tečaji, podpornimi mrežami, programi in viri za menjave, pospeševanje in inkubacijo ter mentorstvom).

Uporabne povezave

Stran razpisa

Videoposnetek o javno-zasebnem partnerstvu za internet prihodnosti

Videoposnetek: spletna podjetnica družine Clikkers

Spletišče komisarke Neelie Kroes

Spremljajte komisarko Neelie Kroes na Twitterju

Kontakt

E-naslov: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar