Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 11.

100 millió euró az induló technológiai vállalkozások és kkv-k számára – a Bizottság betartja ígéretét

Mintegy 1000 induló vállalkozás és más kiemelkedően innovatív vállalat kap juttatást az Európai Bizottság a jövő internetének kiépítését célzó köz-magán partnerségi program új, 100 millió eurós finanszírozási ciklusa keretében alkalmazások és más digitális szolgáltatások fejlesztésére olyan területeken, mint a szállítás, az egészség, az innovatív gyártás, az energia és a média.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: A múlt év decemberében Párizsban a Le Web alkalmából tett ígéreteimet most teljesítem. Európában több innovációra és kiterjedtebb digitális gazdaságra van szükség, amelynek kezdetét az induló vállalkozások számára biztosított jobb ökoszisztéma jelenti. E célok megvalósítása érdekében betartjuk ígéretünket.

A partnerségi finanszírozás harmadik szakasza új széles körű internetes alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésére irányul. A támogatások rendelkezésre bocsátása 20 konzorciumon – az internetes ökoszisztéma csoportjain – keresztül történik, közöttük: gyorsítók, közösségi finanszírozási platformok, kockázatitőke-befektetők, együttműködési terek, regionális finanszírozó szervezetek, technológiai vállalatok és kkv-k egyesületei. A sikeres konzorciumokat annak alapján választják ki, hogy az internetes ökoszisztémában hogyan tervezik a finanszírozásuk gazdasági hatásának maximalizálását.

A szolgáltatások és az alkalmazások a Bizottság a jövő internetének kiépítését célzó köz-magán partnerségi program keretében fejlesztett technológiák elnevezésű program köré épülnek.

Háttér

Ez a finanszírozás a jövőbeli internetes köz- és magánszféra közötti partnerségének harmadik és végső felhívása keretében történik, amely egy 2011-ben indított, 500 millió eurós partnerség az üzleti vállalkozások és kormányzatok számára a mobil internet és az adatforradalom hasznosítása, valamint az adatforgalom és a munkahelyteremtés Európa digitális iparágaiban történő ösztönzése érdekében (lásd IP/11/525).

A jövő internetének kiépítését célzó köz-magán partnerségi program arra törekszik, hogy az internetes hálózatok és a számítástechnikai eszközök szorosabb integrációja révén intelligensebbé, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegye az infrastruktúrákat és az üzleti folyamatokat. A jövő internetének kiépítését célzó köz-magán partnerségi program olyan különféle ágazatokat von be, mint a közlekedés, az egészség, a média, az intelligens gyártás és energia, valamint meghatározza az ezen ágazatok számára lehetséges innovatív üzleti modelleket. Az eszközök és szolgáltatások számára egyedülálló európai technológiákat és építőelemeket fejlesztett ki olyan területeken, mint a számítási felhő, az intelligens városok, a tömeges adatok és a tárgyak internete. 2013-ban öt nagyszabású kísérletet indított el a valós felhasználói környezetben kifejlesztett technológiák validálására. Az e kísérletek révén kialakított ágazatspecifikus felületek elérhetők lesznek a kkv-k és az internetes vállalkozók számára szolgáltatások és alkalmazások fejlesztéséhez.

Ez a finanszírozás részét képezi a Bizottság StartUp Europe tervének is, amely gyorsítja, összekapcsolja és üdvözli az európai vállalkozói ökoszisztémákat annak érdekében, hogy az induló vállalkozások működésüket ne csak megkezdjék Európában, hanem ott is folytassák. A terv az alábbiakat foglalja magában:

  • A Vezetők Klubja  (lásd IP/13/262) az alapítók független csoportja a technológia vállalkozás területén, amely szerepmintaként működik az európai internetes vállalkozók számára.

  • Díjak és versenyek. Europioneers: ez a kezdeményezés Európa legjobb technológiai vállalkozóit ünnepli azáltal, hogy díjazza az év két technológiai vállalkozóját (lásd: IP/13/359). Tech All Stars: felkutatja Európa legjobb fiatal induló vállalkozását és összekapcsolja az EU legjobb finanszírozási forrásaival, sikeres vállalkozóival és más befolyásos személyekkel (lásd: MEMO/13/557).

  • Hálózatépítés. Az EU Accelerators Network kezdeményezi és előmozdítja az internetes üzleti ösztönzők európai hálózatának létrehozását.

  • Előmozdítja az EU internetes tehetség Európa programját (az oktatás – mint például a „Massive Online Open Courses” (nyitott online tömegkurzusok) –, a csere, a gyorsítás és az inkubáció, valamint a mentorálás támogatási hálózatai, programjai és erőforrásai által).

Hasznos linkek

Pályázati weboldal

Video a jövő internetének kiépítését célzó köz-magán partnerségi programról

Video az internetes vállalkozókról

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

Kapcsolat:

Email: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar