Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 11. srpnja 2013.

Komisija dodjeljuje 100 milijuna eura novim tehnološkim poduzećima i MSP-ovima – provodi riječi u djelo

Novim krugom financiranja vrijednim 100 milijuna eura u okviru javno-privatnog partnerstva Europske komisije za internet budućnosti predviđeno je da će otprilike 1000 novih i ostalih visoko inovativnih poduzeća dobiti bespovratna sredstva za razvoj aplikacija i ostalih digitalnih usluga u područjima kao što su promet, zdravlje, pametna proizvodnja, energetika i mediji.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes izjavila je: Na konferenciji Le Web u Parizu u prosincu prošle godine obećala sam da ćemo poduzeti konkretne mjere i sada to obećanje ispunjujem. Europi je potrebno više inovacija i digitalnije gospodarstvo, temelj čega je bolji ekosustav za nova poduzeća, a sada poduzimamo i konkretne mjere.

Tom trećom fazom financiranja u okviru partnerstva žele se razviti nove internetske aplikacije i usluge za čitav niz područja. Sredstva će se usmjeriti putem 20 konzorcija – skupina iz internetskog ekosustava – koji uključuju: poduzetničke akceleratore, platforme za skupno financiranje, upravitelje rizičnog kapitala, co-working prostore, regionalne organizacije za financiranje, udruženja tehnoloških poduzeća i malih i srednjih poduzeća, tehnološka poduzeća. Uspješni konzorciji bit će odabrani na temelju načina na koji namjeravaju najbolje iskoristiti gospodarski učinak sredstava na internetski ekosustav.

Usluge i aplikacije izradit će se u okviru programa tehnologija razvijenih u sklopu javno-privatnog partnerstva Komisije za internet budućnosti.

Pozadina

Ova obavijest o financiranju treći je i završni poziv u okviru javno-privatnog partnerstva za internet budućnosti, partnerstva vrijednog 500 milijuna eura pokrenutog 2011. da bi se pomoglo poduzećima i tijelima vlasti da iskoriste mobilni internet i podatkovnu revoluciju te da se potaknu inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u europskom digitalnom sektoru (vidi IP/11/525).

Javno-privatnim partnerstvom za internet budućnosti nastoji se učiniti infrastrukture i poslovne procese pametnijima (tj. inteligentnijima, učinkovitijima, održivijima) boljom integracijom s internetskim umrežavanjem i računalnim sposobnostima. Javno-privatno partnerstvo usmjereno je na različite sektore poput prometa, zdravlja, medija, pametne proizvodnje i energetike. Njime se određuju mogući poslovni modeli za te sektore. Razvijene su jedinstvene europske tehnologije i sastavnice za alate i usluge u područjima kao što su oblak, pametni gradovi, velike količine podataka te internet stvari. U 2013. započeto je pet ispitivanja velikih razmjera kako bi se potvrdile tehnologije razvijene u stvarnim korisničkim kontekstima. Posebne platforme po sektorima razvijene ovim ispitivanjima bit će na raspolaganju MSP-ovima i mrežnim poduzetnicima kako bi oni mogli razviti usluge i aplikacije.

Ova su sredstva također dio Komisijinog plana StartUp Europe za ubrzavanje, povezivanje i pozdravljanje europskih poduzetničkih ekosustava kako se nova tehnološka poduzeća ne bi samo osnovala u Europi, već u njoj i ostala. Njime je predviđeno sljedeće:

  • Leaders Club (vidi IP/13/262) neovisna je skupina osnivača u području tehnološkog poduzetništva koji su uzor europskim web poduzetnicima.

  • Nagrade i natječaji. Europioneers: riječ je o inicijativi kojom se odaje priznanje najboljim europskim poduzetnicima u području tehnologije tako što se nagrađuju dva poduzetnika godine iz područja tehnologije (vidi IP/13/359). Tech All Stars: utvrđuju se najbolja mlada nova poduzeća i povezuje ih se s najboljim izvorima financiranja EU-a, uspješnim poduzetnicima i ostalim utjecajnim osobama (vidi MEMO/13/557).

  • Umrežavanje. EU AcceleratorsRaz Network služi za osnivanje i lakše stvaranje europske mreže web poduzetničkih akceleratora.

  • Potiču se mrežni talenti Europe (obrazovanjem, primjerice masovnim mrežnim otvorenim tečajevima; podupiranjem mreža, programa i sredstava za razmjenu, akceleraciju i inkubaciju te mentorstvo).

Korisne poveznice

Stranica poziva za podnošenje ponuda

Javno-privatno partnerstvo za internet budućnosti

Clikkers video o web poduzetnicima

Web-stranice Neelie Kroes

Pratite Neelie na Twitteru

Contacts

Email: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar