Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 11 юли 2013 г.

ЕС увеличава хуманитарната си помощ за Централноафриканската република

Европейската комисия ще увеличи хуманитарната си помощ за Централноафриканската република с осем милиона евро. Това обяви днес комисар Кристалина Георгиева по време на съвместно посещение със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Валери Амос в столицата Банги.

Комисар Георгиева и баронеса Амос посещават Централноафриканската република в момент, в който страната е обхваната от нестабилност, а хуманитарната ситуация бързо се влошава. С допълнителните осем милиона евро, които предстои да бъдат одобрени от Европейския парламент и държавите членки по-късно този месец, размерът на спешната помощ от ЕС за Централноафриканската република за тази година ще достигне 20 милиона евро.

От декември миналата година досега, в резултат на конфликта в Централноафриканската република са били разселени 206 000 души, а почти 55 000 са избягали в съседните държави. Хуманитарните организации работят при изключително тежки условия, опитвайки се да стигнат до засегнатите общности и да им предоставят помощ и защита.

„Настоящата криза засяга цялото население, надхвърлящо четири милиона души, което страда от грабежи и нарушаване на правата на човека“, заяви комисар Георгиева. „Ситуацията бързо се влошава и трябва да действаме веднага.“

„Лично се убедих, че случващото се в Централноафриканската република засяга непосредствено хуманитарната ситуация в целия централноафрикански регион. Понастоящем в Демократична република Конго има 35 000 бежанци от Централноафриканската република, а в Камерун — над 85 000. Чад, Дарфур и Южен Судан също са засегнати.

ЕС е най-големият донор в страната, но предоставяната от нас помощ не е достатъчна. Призовавам международните ни хуманитарни партньори и партньори за развитие да положат допълнителни усилия, за да се сложи край на страданието на населението на Централноафриканската република. В този критичен момент нашето съвместно участие може да се окаже от съдбоносно значение за тази страна.“

"Приветствам новината, съобщена от комисар Георгиева. Нуждите в Централно-африканската република са огромни и продължават да растат. В недостиг на храна се намират 1,6 милиона души, като най-уязвими са най-малките. Избухването на епидемии като малария и шарка също е заплаха за милиони хора," посочи Валери Амос, заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси.

Допълнителните средства представляват значително увеличение спрямо помощта, отпусната през миналата година, която възлизаше на осем милиона евро и беше предназначена за над 430 000 души. Те ще бъдат използвани за спешни животоспасяващи дейности като раздаване на основни хранителни продукти и продукти, свързани с оцеляването, както и за предоставянето на подслон, здравни услуги, защита, вода, хигиенни съоръжения и санитарни съоръжения.

Чрез оказваната от Комисията подкрепа помощта ще стигне до най-уязвимото население на Централноафриканската република, сред коeто са вътрешно разселените лица, бежанците и завърналите се в страната лица. Новото финансиране ще бъде усвоено с посредничеството на хуманитарните партньори на Европейската комисия в страната, включително агенциите на ООН и неправителствени организации.

Контекст

От десетина години в Централноафриканската република се води въоръжен конфликт и страната е сред най-бедните в света. Страната беше обхваната от размирици след подновяване на сраженията между правителствените сили и организацията Селека, обединяваща пет бунтовнически групировки, която неотдавна превзе столицата Банги.

Европейската комисия подпомага животоспасяващи дейности в Централноафриканската република от 2001 г. насам, използвайки бюджет от 63,7 милиона евро общо (12 милиона евро през тази година). Тя е сред основните донори на страната през последните пет години.

Заради трудния достъп на нуждаещото се население в Централноафриканската република до хуманитарна помощ Европейската комисия подпомага Службата на ООН за хуманитарна помощ с 650 000 евро.

В страната работи екип от хуманитарни експерти на Комисията, който следи ситуацията, извършва оценка на нуждите и контролира използването на средствата от ЕС. Европейската комисия работи съвместно с хуманитарни организации, които могат най-добре да окажат помощ на съответните държави (УНИЦЕФ, Международният комитет на Червения кръст, Организацията на ООН за хуманитарна помощ (UNOCHA) и няколко неправителствени организации).

Освен това ЕС предоставя помощ за развитие, чиято цел е да се посрещнат основните нужди на най-уязвимото население. Между 2008 г. и 2013 г. са били отпуснати около 210 милиона евро за Централноафриканската република посредством Европейския фонд за развитие (ЕФР).

За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

За контакти :

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar