Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 11.

Új uniós szabályok a félrevezető állításokkal és a biztonságosabb kozmetikai termékekkel kapcsolatban

A mai naptól kezdve az üzletekben kapható – akár az Unióban gyártott, akár harmadik országokból importált – kozmetikai termékeknek teljes mértékben meg kell felelniük a kozmetikai termékekről szóló rendeletnek, amely szigorúbb biztonsági szabványokat állapít meg és a fogyasztók jobb tájékoztatását írja elő.

Neven Mimica fogyasztóvédelmi biztos így nyilatkozott: „A fogyasztók ezentúl fokozottabb védelmet élveznek, és egyértelműbb tájékoztatáshoz jutnak a megvásárolt kozmetikai termékekkel kapcsolatban, legyen szó olyan nélkülözhetetlen hétköznapi termékekről, mint a fogkrém, vagy olyan apró „luxuscikkekről”, mint egy új rúzs vagy egy borotválkozás utáni arcvíz. Az új szabályok emellett megkönnyítik a jogalkalmazást, megnyugtatják a fogyasztókat, és növelik bizalmukat a termékek iránt.”

A megnövekedett bizalomból nemcsak a fogyasztónak, hanem a gyártóknak is előnye származik. Az Unió számára, amely számos élvonalbeli márkával és több mint 4000 termékgyártóval büszkélkedhet, a kozmetikai iparág fontos ütőkártya a globalizált gazdaságban. Az ágazat közvetlenül és közvetve több mint másfél millió munkahelyet teremt.

A kozmetikai termékekről szóló, a Tanács és a Parlament által 2009-ben elfogadott rendelettel bevezetett legfontosabb változások a következők:

A kozmetikai termékekre vonatkozó szigorúbb biztonsági követelmények: A gyártóknak ezentúl meghatározott követelményekhez kell igazodniuk a kozmetikai termékek forgalomba hozatalát megelőző biztonsági jelentés elkészítése során.

A „felelős személy” fogalmának bevezetése: Csak olyan kozmetikai termék hozható forgalomba, amelyre vonatkozóan az Unióban egy jogi vagy természetes személyt „felelős személynek” jelöltek ki. A kozmetikai termékekről szóló új rendelet lehetővé teszi a felelős személy pontos azonosítását, és egyértelműen meghatározza annak kötelezettségeit. A felelős személynek emellett a termékre vonatkozó naprakész tájékoztató dokumentációt és a biztonsági értékelést is folyamatosan elérhetővé kell tennie arra az esetre, ha az országos piacfelügyeleti hatóságok ellenőrzést kívánnak végezni.

Az Unió piacán forgalomba hozott kozmetikai termékek központosított bejelentése:

A gyártóknak csak egyszer kell bejelenteniük termékeiket, a kozmetikai termékek bejelentésére szolgáló uniós portálon keresztül. A portálon tárolt információk lehetővé teszik, hogy baleset esetén a tagállami toxikológiai központok másodperceken belül megtalálják a termékek összetételének leírását, és az illetékes hatóságok piacfelügyelet céljából egyszerűen hozzáférjenek az uniós piacon forgalomba hozott bármely kozmetikai termékre vonatkozó információhoz.

A súlyos nem kívánt hatásokról szóló jelentések bevezetése: A felelős személynek kötelessége, hogy a súlyos nem kívánt hatásokat jelentse az illetékes tagállami hatóságoknak. A hatóságok a többek között a felhasználóktól és az egészségügyi szakemberektől származó információkat is gyűjteni fogják, és ezeket kötelességük megosztani a többi uniós tagállammal.

A nanoanyagok kozmetikai termékekben való felhasználására vonatkozó új szabályok: A színezőanyagokat, a tartósítószereket és az UV-szűrőket (beleértve a nanoanyagokból készülőket) kifejezetten engedélyezni kell. Amennyiben a Bizottságnak fenntartásai vannak, a kozmetikai termékekről szóló rendelet által különben nem korlátozott nanoanyagokat tartalmazó egyéb termékeket is teljes körű biztonsági ellenőrzésnek vethetik alá. A nanoanyagokat az összetevők jegyzékében az anyag nevét követő, zárójelbe tett „nano” szóval kell jelölni; pl. „titándioxid (nano)”.

Egy ma elfogadott új bizottsági rendelet továbbá megszabja a kozmetikai termékekről tett állításokra alkalmazandó közös kritériumokat: Azoknak a gyártóknak, akik termékükre vonatkozó állítást kívánnak tenni – pl. „48 órán át tartó hatás” – hat közös kritériumnak kell megfelelniük: jogszabályok betartása, hitelesség, bizonyítékokkal való alátámasztás, megbízhatóság, méltányosság és körültekintő döntéshozatal. Az illetékes tagállami hatóságok az állításokat e kritériumok szerint ellenőrizhetik.

Háttér

  • Nem csak a sminkek, a parfümök és a borotválkozás utáni arcvizek tartoznak a kozmetikai termékek közé, hanem a fogyasztók egészsége és jó közérzete szempontjából elengedhetetlen termékek is, mint például a napvédők, a fogkrémek és a tisztítószerek.

  • A kozmetikai termékekről szóló, 2009-ben elfogadott új rendelet 2013. július 11-én lép hatályba egy átmeneti időszakot követően, amely lehetővé tette, hogy az iparág alkalmazkodjon az új szabályokhoz. A kozmetikai termékekről szóló európai jogszabályok 35 évvel ezelőtt léptek életbe, és azóta hét alapos felülvizsgálat tárgyát képezték.

További információk:

http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/index_hu.htm

Mimica biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/mimica/index_en.htm

Kövesse Mimica biztost a Twitteren: @MimicaEU

Kövesse az Egészség- és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságot a Twitteren: @EU_Consumer

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (ad interim) (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar