Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 11. srpnja 2013.

EU danas uvodi nova pravila o borbi protiv obmanjujućih informacija i o stavljanju sigurnih kozmetičkih proizvoda na police diljem Unije

Kozmetički proizvodi koje nalazimo na policama dućana, uključujući one proizvedene u Europskoj uniji i one uvezene iz trećih zemalja, odsad moraju biti u potpunosti sukladni Uredbi o kozmetičkim proizvodima kojom se osiguravaju snažnije sigurnosne norme i omogućuje bolje informiranje potrošača.

Neven Mimica, povjerenik EK-a za potrošačku politiku, izjavio je: „Bez obzira na to radi li se o svakodnevnim potrepštinama poput paste za zube ili o sitnim luksuzima kao što je novi ruž za usne ili krema za poslije brijanja, potrošači će odsad biti bolje zaštićeni i imat će jasnije informacije o kozmetičkim proizvodima koje kupuju. Novim se pravilima također pojednostavnjuje i provedba zakonodavstva, a potrošačima se omogućuje bezbrižnost i povjerenje u proizvode koje kupuju.”

Veće povjerenje trebalo bi donijeti dobrobit i proizvođačima i potrošačima. Budući da u ovom sektoru djeluju brojni vodeći svjetski proizvođači, a sektor ukupno broji više od 4 000 proizvođača kozmetičkih proizvoda, kozmetička je industrija velik adut Europske unije u globalnom gospodarstvu. U ovom sektoru izravno i neizravno zapošljava se više od 1,5 milijuna ljudi.

Među najbitnijim promjenama uvedenima Uredbom o kozmetičkim proizvodima koju su Vijeće i Parlament donijeli 2009. valja istaknuti sljedeće:

Pojačani zahtjevi sigurnosti za kozmetičke proizvode: od danas proizvođači moraju poštovati posebne zahtjeve prilikom pripreme izvješća o sigurnosti proizvoda prije stavljanja proizvoda na tržište.

Uvođenje pojma „odgovorne osobe”: na tržište se smiju stavljati samo oni kozmetički proizvodi za koje je imenovana „odgovorna osoba”, koja može biti pravna ili fizička osoba u EU-u. Nova Uredba o kozmetičkim proizvodima omogućuje precizno utvrđivanje identiteta odgovorne osobe i jasno opisuje obveze te osobe. Odgovorna osoba mora voditi ažuriranu dokumentaciju s podacima o proizvodu, uključujući i ocjenu sigurnosti proizvoda, te je dati na raspolaganje u slučaju inspekcijskog nadzora nadležnih nacionalnih tijela za provedbu nadzora nad tržištem.

Centralizirano prijavljivanje svih kozmetičkih proizvoda koji se stavljaju na tržište EU-a: proizvođači će odsad morati prijaviti svoj proizvod samo jednom, na Portalu EU-a za Prijavu kozmetičkih proizvoda (CPNP). Zahvaljujući pohrani podataka na portalu zaposlenici nacionalnih Centara za borbu protiv otrova će u slučaju nezgode moći pristupiti sastavu proizvoda u samo nekoliko sekunda, a nadležna će tijela moći lako doći do podataka o svim kozmetičkim proizvodima stavljenima na tržište EU-a za potrebe nadzora nad tržištem.

Uvođenje obavješćivanja o ozbiljnim neželjenim učincima: odgovorna će osoba biti obvezna obavijestiti nadležna nacionalna tijela o ozbiljnim neželjenim učincima. Ta će tijela prikupljati i informacije koje dolaze od, primjerice, korisnika i zdravstvenog osoblja te će biti dužna te informacije pružiti i ostalim državama članicama Europske unije.

Nova pravila o uporabi nanomaterijala u kozmetičkim proizvodima: bojila, konzervansi i UV-filtri, uključujući i one koji su načinjeni od nanomaterijala, moraju se izrijekom odobriti. Ako Komisija ima dvojbe u pogledu proizvoda koji sadrže nanomaterijale čija uporaba nije ograničena Uredbom o kozmetičkim proizvodima. Nad tim će se proizvodima provesti potpuna ocjena sigurnosti na razini EU-a. Nanomaterijali se moraju označiti na popisu tvari na način da se iza naziva tvari u nastavku doda riječ „nano” u zagradama, npr. „titanov dioksid (nano)”.

Osim toga, Uredbom Komisije koja danas stupa na snagu utvrđuju se zajednički kriteriji za tvrdnje o kozmetičkim proizvodima: proizvođači koji žele staviti tvrdnju na svoj proizvod, npr. „učinkovitost 48 sati” za dezodoranse, morat će poštovati šest zajedničkih kriterija: poštovanje zakonodavstva, vjerodostojnost, dokazna građa, poštenje, pravednost i donošenje informiranih odluka. Nadležna nacionalna tijela moći će provjeriti tvrdnje u odnosu na te kriterije.

Pozadina

  • Kozmetički proizvodi ne obuhvaćaju samo šminku, parfeme i pripravke za poslije brijanja, već i proizvode koji su ključni za zdravlje i dobrobit potrošača kao što su proizvodi za zaštitu od sunca, paste za zube, šamponi i sapuni.

  • Nova Uredba Komisije, donesena 2009., stupa na snagu 11. srpnja 2013. nakon prijelaznog razdoblja tijekom kojeg se industrija mogla prilagoditi se novim pravilima. Prvi europski zakonodavni akt o kozmetičkim proizvodima, donesen prije 35 godina, dosad je revidiran već 7 puta.

Dodatne informacije:

http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/index_en.htm

Web-mjesto povjerenika Mimice:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/mimica/index_en.htm

Pratite povjerenika Mimicu na Twitteru: @MimicaEU

Pratite Glavnu upravu za zdravlje i potrošače na Twitteru: @EU_Consumer

Kontakti:

Frédéric Vincent (v.d.) (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar