Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 10.

Európa jövője: Barroso elnök és Reding alelnök civil párbeszédet tart Varsóban

Az eddig 14 tagállamban 22 alkalommal megrendezett civil párbeszédet követően most a Lengyelországban élő polgárok kapnak lehetőséget arra, hogy véleményt nyilvánítsanak Európa jövőjéről. 2013. július 11-én José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Viviane Reding alelnök, valamint Róża Thun európai parlamenti képviselő tart vitát több mint 300 polgár részvételével a varsói Kopernikusz Tudományos Központban.

„Polgáraink felismerik, hogy a jólétüket érintő számos probléma, kockázat és fenyegetés túlmutat a nemzetállam szintjén, így a megoldásoknak is európai szintről kell érkezniük. Az európai integráció támogathatja a nemzeti szakpolitikákat és megerősítheti az európai polgárok szabadságait. Kizárólag Európa lehet garancia arra, hogy a múlt hibáit ne kövessük el újra, a jövő kihívásait pedig jobban kezeljük”, mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. „A széttagolódás kockázata valójában akkor fenyeget minket, ha nem hallgatjuk meg a polgárok aggályait. Valódi vitát szeretnék arról, hogy milyen irányba fejlődjön az Európai Unió a következő években, gazdasági és politikai érdelemben egyaránt. Egy olyan vitát, amelyben minden polgár részt vesz. Ezért megyünk holnap Varsóba, és ezért keresünk fel az idei és a jövő év során minden tagállamot.”

„Ahogy intenzívebbé válik az Európa jövőjéről és a gazdasági válság következményeiről folytatott vita, egyértelmű jövőképet kell kialakítanunk azt illetően, hogy merre tartsunk a következő években. Minden korábbinál fontosabb, hogy mit gondolnak a polgárok, és nagyon várom, hogy Varsóban meghallgathassam a lengyelek véleményét,” mondta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülésért, alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztosa. „Lengyelország az Európai Unió belső köréhez tartozik, és a lengyelek szerepe nagyon fontos volt Európa válságból való kivezetésében és Európa megfelelő eszközökkel való felvértezésében annak biztosításához, hogy a múltban elkövetett hibák ismétlődhessenek meg. Arra számítok, hogy Lengyelország továbbra is tevékeny és fontos szerepet játszik majd egy erősebb Európa előmozdításában.”

A varsói vitát José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Tadeusz Mazowiecki, korábbi lengyel miniszterelnök és Lengyelország elnökének jelenlegi tanácsadója fogja megnyitni, mielőtt átadná a szót Reding alelnöknek és Róża Thun európai parlamenti képviselőnek, akik a gazdasági válságról, a polgárok jogairól és Európa jövőjéről beszélgetnek majd a résztvevőkkel. Aznap délelőtt fogja megtartani Barroso elnök a „Gondoljuk újra Európát” kezdeményezéssel kapcsolatos első találkozót, melynek során értelmiségiekkel, a kulturális élet képviselőivel és színészekkel fog találkozni. Az esemény megnyitóján Donald Tusk lengyel miniszterelnök is részt vesz.

A varsói civil párbeszéd a résztvevők széles körével zajlik majd: vállalkozók, a kulturális élet képviselői, nem kormányzati szervezetek és diákszervezetek egyaránt jelen lesznek. A Lengyelország 31 városában működő Europe Direct információs központok azt is biztosítják majd, hogy az érdeklődő polgárok egész Lengyelországból bekapcsolódhassanak a lengyel fővárosban megrendezésre kerülő vitába. A kétórás rendezvény házigazdája Michał Adamczyk, a TVP lengyel közszolgálati televízió munkatársa lesz.

A vitára közép-európai idő szerint 14:30 és 16:30 között kerül sor a varsói Kopernikusz Tudományos Központban. A vita élő internetes közvetítés révén is nyomon követhető lesz. A polgárok Európa bármely szegletéből bekapcsolódhatnak a vitába a Twitteren keresztül a #EUDeb8 hashtag segítségével.

2013. május 11-én már rendeztek egy civil párbeszédet Janusz Lewandowskival, az EU pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős biztosával. Ezen a rendezvényen közel 200-an vettek részt, és több mint 3000-en követték az élő internetes közvetítést.

Háttér-információk

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Az Európai Bizottság januárban elindította a polgárok európai évét (IP/13/2), amely különös figyelmet szentel a polgároknak és jogaiknak. Az EU biztosai, európai parlamenti képviselők és nemzeti politikusok az egész év folyamán és 2014-ben az EU minden részén találkoznak a polgárokkal és megvitatják velük az Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseiket.

Reding alelnök eddig Cádizban (Spanyolország), Grazban (Ausztria), Berlinben (Németország), Dublinban (Írország), Coimbrában (Portugália), Szalonikiben (Görögország), Brüsszelben (Belgium) és Esch-sur-Alzette-ben (Luxemburg) folytatott ilyen vitát. 2013 és 2014 folyamán az egész Európai Unióban számos hasonló párbeszédre kerül sor, amelyek keretében európai, nemzeti és helyi politikusok folytatnak majd vitát a társadalom minden rétegét képviselő polgárokkal. Valamennyi párbeszéd követhető a következő honlapon: http://ec.europa.eu/european-debate.

Az uniós polgárság bevezetése óta eltelt húsz évben sok mindent elértünk: Egy közelmúltbeli uniós felmérés szerint ma a polgárok 63 %-a érzi magát „európainak”. Lengyelországban ez az arány ennél is magasabb, 74% (lásd a mellékletet). A polgárok szerte az Unióban napi szinten gyakorolják jogaikat. Nincs azonban mindenki tisztában e jogokkal. Például a lengyelek mintegy 60%-a úgy érzi, nem rendelkezik elég információval az őt uniós polgárként megillető jogokról.

Ezért fontos elemei a civil párbeszédek az európai polgárok évének, amelynek középpontjában a polgárok és jogaik állnak.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a vitákat?

Azért, mert Európa válaszúthoz érkezett. Mindenki Európa jövőjéről, a politikai unió, a nemzetállamok föderációja vagy az Európai Egyesült Államok felé való elmozdulásról beszél. Az elkövetkezendő hónapok és évek döntő fontosságúak lesznek az Európai Unió jövőjére nézve. Az európai integráció elmélyítésének együtt kell járnia az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével. Ezért alapvető fontosságú, hogy az európaiak tevékenyen bekapcsolódjanak a vitába és hangot adjanak véleményüknek.

Mi lesz a párbeszédek eredménye?

A polgároktól a párbeszédek során érkező visszajelzések segítik a Bizottságot, hogy meghatározza, merre kell elindulni az EU jövőbeni reformjának megtervezésekor. A párbeszédek egyik fő célja az is, hogy előkészítsék a terepet a 2014-es európai választásokhoz.

2013. május 8-án az Európai Bizottság közzétette a második uniós polgárságról szóló jelentést, amely 12 új konkrét intézkedésre tesz javaslatot a polgárok által még mindig tapasztalt problémák megoldása érdekében (IP/13/410 és MEMO/13/409). Az említett jelentés tartalmazza a Bizottság válaszát a 2012 májusában tartott nagyszabású online konzultáció (IP/12/461), valamint a civil párbeszédek során felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre az uniós polgárok jogaival és jövőjükkel kapcsolatban. A konzultációban tizenkétezer uniós polgár vett részt, akik között a lengyelek alkották a legnagyobb csoportot: a lengyel hozzászólások az összes hozzájárulás 18 %-át tették ki.

További információk

További információk a varsói civil párbeszédről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/poland/warsaw/july_en.htm.

Viták a polgárokkal Európa jövőjéről: http://ec.europa.eu/european-debate/index_en.htm.

A polgárok európai éve: http://europa.eu/citizens-2013/hu/home.

Az európaiak hallatják hangjukat – a polgárok uniós jogairól folytatott nyilvános konzultáció eredményei: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja: http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

A vitához a Facebookon www.facebook.com/komisjaeuropejska és a Twitteren (@EUinPL #EUdeb8) is hozzászólhat.

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Melléklet

1. A lengyelek szerint az EU képes leginkább a jelenlegi válság megoldására

2. A lengyelek több mint 70 %-a érzi magát európai polgárnak, minden második lengyel ismeri a jogait

3. A lengyelek a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgását tartják az EU legnagyobb eredményének


Side Bar