Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 10. srpnja 2013.

Budućnost Europe: Predsjednik Barroso i potpredsjednica Reding u Varšavi će raspravljati s građanima

Nakon 22 dijaloga s građanima u 14 država članica i građani Poljske dobit će priliku izraziti svoje mišljenje o budućnosti Europe. Dana 11. srpnja 2013. predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i potpredsjednica Viviane Reding zajedno s članicom Europskog parlamenta Różom Thun održat će raspravu s više od 300 građana u Znanstvenom centru Kopernik u Varšavi.

„Naši građani shvaćaju da se mnogi problemi, rizici i prijetnje koji ugrožavaju njihovu dobrobit prelaze okvire nacionalnih država te da se zato i rješenja moraju tražiti izvan tih okvira. Europskom se integracijom podupiru nacionalne politike i jačaju slobode europskih građana. Samo Europa može jamčiti da se pogreške iz prošlosti neće ponoviti i da će se izazovi budućnosti bolje rješavati”, izjavio je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. „Stvarni rizik rascjepkanosti leži u neslušanju problema građana. Želim svjedočiti stvarnoj raspravi o tome kako bi se Europska unija trebala razvijati u predstojećim godinama, u gospodarskom i političkom smislu. Raspravi koja uključuje svakog građanina. Zato ćemo sutra biti u Varšavi, a tijekom ove i iduće godine i u svakoj državi članici.”

„Budući da rasprava o budućnosti Europe i posljedicama gospodarske krize napreduje, moramo imati jasnu viziju o tome kamo idemo u predstojećim godinama. Mišljenje građana danas je važnije no ikad i radujem se što ću doći u Varšavu i čuti mišljenja poljskih građana”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo. „Poljska pripada u samo srce Europske unije i njezin je utjecaj bio ključan za spašavanje Europe iz krize i osiguravanje da se pogreške iz prošlosti više nikad ne ponove. Od Poljske očekujem da zadrži svoju aktivnu i važnu ulogu u zagovaranju snažnije Europe.”

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i Tadeusz Mazowiecki, bivši poljski premijer, a sadašnji savjetnik poljskog predsjednika, otvorit će raspravu u Varšavi, a zatim predati riječ potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding i članici Europskog parlamenta Różi Thun, koje će sa sudionicima raspravljati o gospodarskoj krizi, pravima građana i budućnosti Europe. Ujutro istoga dana predsjednik Barroso održat će prvu Glavnu skupštinu o novom europskom razgovoru – sastanak s intelektualcima, predstavnicima iz svijeta kulture i umjetnosti, u čijem će otvaranju sudjelovati i poljski premijer Donald Tusk.

U dijalogu s građanima u Varšavi sudjelovat će raznovrsna publika sastavljena od poduzetnika, predstavnika iz svijeta kulture, nevladinih organizacija i studentskih udruženja. Informacijski centri Europe Direct, koji djeluju u 31 gradu u Poljskoj, također će se pobrinuti da zainteresirani građani iz cijele Poljske mogu sudjelovati u dijalogu u poljskoj prijestolnici. Dvosatni događaj moderirat će Michał Adamczyk s poljske javne televizije (TVP).

Rasprava će se održati između 14:30 i 16:30 po srednjoeuropskom vremenu (CET) u Znanstvenom centru Kopernik u Varšavi. Izravni prijenos moći će se pratiti na mreži. Građani iz cijele Europe mogu sudjelovati i putem Twittera s pomoću oznake #EUDeb8.

Varšava je 11. svibnja 2013. već ugostila jedan dijalog s građanima s Januszem Lewandowskim, povjerenikom EK-a za financijsko programiranje i proračun. Sudjelovalo je gotovo 200 ljudi, a izravni prijenos na mreži pratilo je više od 3 000 gledatelja.

Pozadina

O čemu je riječ u dijalozima s građanima?

Europska je komisija u siječnju otvorila Europsku godinu građana (IP/13/2), posvećenu građanima i njihovim pravima. Tijekom 2013. i 2014. povjerenici EK-a, članovi Europskog parlamenta i političari iz država članica diljem EU-a sastaju se s građanima kako bi razgovarali o njihovim očekivanjima u pogledu budućnosti Europe.

Potpredsjednica Reding već je održala rasprave u Cádizu (Španjolska), Grazu (Austrija), Berlinu (Njemačka), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugal), Solunu (Grčka), Bruxellesu (Belgija) i Esch-sur-Alzetteu (Luksemburg). Tijekom 2013. i 2014. održat će se još mnogo dijaloga po cijeloj Europskoj uniji u kojima će se europski, nacionalni i lokalni političari uključiti u raspravu s građanima iz svih društvenih slojeva. Svi dijalozi mogu se pratiti ovdje: http://ec.europa.eu/european-debate.

Od uvođenja koncepta europskog građanstva prije dvadeset godina postiglo se mnogo: Nedavna anketa EU-a pokazuje da se danas 63 % građana EU-a smatra Europljanima. U Poljskoj je ta brojka još i viša te iznosi 74 % (vidi Prilog). Građani diljem Europske unije svakodnevno koriste svoja prava, no nisu uvijek svjesni tih prava. Primjerice, otprilike svaki šesti Poljak kaže da nije dobro informiran o pravima koja ima kao građanin Europske unije.

Stoga se dijalozi s građanima nalaze u samom središtu Europske godine građana, godine posvećene građanima i njihovim pravima.

Zašto Komisija to čini upravo sada?

Zato što je Europa trenutačno na raskrižju. Svi govore o budućnosti Europe, o kretanju prema političkoj uniji, federaciji nacionalnih država ili Sjedinjenim Europskim Državama. Predstojeći mjeseci i godine bit će presudni za budući razvoj Europske unije. Daljnja europska integracija mora ići ruku pod ruku s jačanjem demokratskog legitimiteta Unije. Stoga je ključno da se stanovnici Europe aktivno pridruže raspravi i izraze svoje mišljenje.

Kakve će rezultate polučiti dijalozi?

Povratne informacije iz dijaloga s građanima poslužit će Komisiji kao pokazatelj prilikom sastavljanja planova za buduće reforme EU-a. Jedan od osnovnih ciljeva dijaloga bit će i pripreme za europske izbore 2014.

Europska komisija je 8. svibnja 2013. objavila drugo Izvješće o građanstvu EU-a, u kojemu se predstavlja 12 novih konkretnih mjera za rješavanje problema s kojima se građani još uvijek susreću (IP/13/410 i MEMO/13/409). Izvješće o građanstvu Komisijin je odgovor na veliko savjetovanje održano putem interneta u svibnju 2012. (IP/12/461) i na pitanja i preporuke iz dijaloga s građanima o pravima građana EU-a i njihovoj budućnosti. U savjetovanju je sudjelovalo dvanaest tisuća građana EU-a, među kojima je skupina Poljaka bila najbrojnija, predstavljajući 18 % ukupnog broja sudionika.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o dijalogu u Varšavi:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/poland/warsaw/july_en.htm

Rasprave s građanima o budućnosti Europe:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_pl.htm

Europska godina građana: http://europa.eu/citizens-2013/en/home

Europljani preuzimaju riječ – rezultati javnog savjetovanja o pravima građana u EU-u: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Web-mjesto potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, povjerenice za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo: http://ec.europa.eu/reding

Viviane Reding na Twitteru: @VivianeRedingEU

Sudjelujte u raspravi na Facebooku: www.facebook.com/komisjaeuropejska i na Twitteru: @EUinPL #EUdeb8

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Annex

1. Poles believe the EU can best tackle the current crisis

2. More than seven out of ten Poles feel they are EU citizens, one in two knows his or her rights

3. Poles consider the free movement of people, goods and services to be the EU’s greatest achievement


Side Bar