Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου 2013

Το μέλλον της Ευρώπης: Ο πρόεδρος Μπαρόζο και η αντιπρόεδρος Ρέντινγκ σε διάλογο με τους πολίτες στη Βαρσοβία

Μετά από 22 διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν με πολίτες σε 14 κράτη μέλη, οι πολίτες στην Πολωνία θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Στις 11 Ιουλίου 2013, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ και το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Róża Thun, θα συζητήσουν με περισσότερους από 300 πολίτες στο επιστημονικό κέντρο Copernicus της Βαρσοβίας.

«Οι πολίτες μας συνειδητοποιούν ότι πολλά από τα προβλήματα και τους κινδύνους που απειλούν την καλή διαβίωσή τους υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και επομένως το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις λύσεις. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να στηρίξει τις εθνικές πολιτικές και να ενισχύσει τις ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών. Μόνο η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν και ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα,» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Ο πραγματικός κίνδυνος κατακερματισμού προέρχεται από το ότι δεν εισακούονται επαρκώς οι ανησυχίες των πολιτών. Επιθυμώ να δω μια πραγματική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξελίσσεται τα επόμενα έτη, τόσο υπό την οικονομική όσο και την πολιτική έννοια. Μια συζήτηση που θα κινητοποιήσει κάθε πολίτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύριο θα είμαστε στη Βαρσοβία και σε όλες τις χώρες της ΕΕ αυτό και επόμενο έτος».

«Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, πρέπει να έχουμε ένα σαφές όραμα για το πού κατευθυνόμαστε τα χρόνια που έρχονται. Το τι πιστεύουν οι πολίτες είναι σήμερα σημαντικότερο από ποτέ και ανυπομονώ να έλθω στην Βαρσοβία και να ακούσω τις απόψεις των Πολωνών πολιτών,» δήλωσε η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας. «Η Πολωνία ανήκει στον εσωτερικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιρροή της Πολωνίας είναι ζωτική για να βγει η Ευρώπη από την κρίση και να εξοπλισθεί με τα σωστά εργαλεία που αποτρέπουν την επανάληψη των σφαλμάτων του παρελθόντος. Αναμένω από την Πολωνία να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό και σημαντικό ρόλο στην προώθηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης.»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ταντέους Μαζοβιέσκι, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και νυν σύμβουλος του προέδρου της Πολωνίας, θα κηρύξουν την έναρξη του διαλόγου στη Βαρσοβία πριν παραχωρήσουν το βήμα στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ και στο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Róża Thun για να συζητήσουν με τους συμμετέχοντες την οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης. Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος Μπαρόζο θα πραγματοποιήσει την πρώτη γενική συνέλευση σχετικά με τη "Νέα αφήγηση για την Ευρώπη", μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν διανοούμενοι, εκπρόσωποι του πολιτιστικού κόσμου και καλλιτέχνες, στην έναρξη της οποίας θα συμμετάσχει επίσης ο πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ.

Τον διάλογο των πολιτών στη Βαρσοβία θα παρακολουθήσει ευρύ και ποικίλο κοινό αποτελούμενο από επιχειρηματίες, ανθρώπους του πνεύματος, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενώσεις σπουδαστών. Τα κέντρα πληροφόρησης Europe Direct που λειτουργούν σε 31 πόλεις της Πολωνίας θα φροντίσουν επίσης ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες από όλες τις περιοχές της Πολωνίας να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον διάλογο που θα διεξάγεται στην πρωτεύουσα της χώρας. Τη δίωρη εκδήλωση θα συντονίζει ο Michał Adamczyk από την πολωνική δημόσια τηλεόραση TVP.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί από τις 14:30 έως τις 16:30, (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στο επιστημονικό κέντρο «Copernicus» στη Βαρσοβία. Θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν πολίτες από όλη την Ευρώπη, μέσω Twitter με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8.

Στις 11 Μαΐου 2013, η Βαρσοβία ήδη φιλοξένησε έναν διάλογο με τους πολίτες με τον Γιάνους Λεβαντόβσκι, επίτροπο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού. Σχεδόν 200 άτομα έλαβαν μέρος, και πάνω από 3.000 παρακολούθησαν τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι των πολιτών;

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), ένα έτος αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και του 2014, επίτροποι της ΕΕ, ευρωβουλευτές και πολιτικοί από τα κράτη μέλη της ΕΕ συναντώνται με πολίτες για να συζητήσουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ έχει ήδη συμμετάσχει σε διάλογο στο Καντίζ (Ισπανία), στο Γκρατς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), στην Κοΐμπρα (Πορτογαλία), στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και στο Esch-sur-Alzette (Λουξεμβούργο). Το 2013 και το 2014, θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολλοί ακόμη διάλογοι, στο πλαίσιο των οποίων πολιτικοί παράγοντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο θα συζητήσουν με πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλους τους διαλόγους εδώ: http://ec.europa.eu/european-debate.

Πολλά έγιναν στην εικοσαετία που ακολούθησε την καθιέρωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας: Από πρόσφατη έρευνα της ΕΕ προκύπτει ότι το 63 % των πολιτών σήμερα αισθάνονται «Ευρωπαίοι». Στην Πολωνία, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, στο 74% (βλέπε Παράρτημα). Σε όλη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενήμεροι γι’ αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, περίπου έξι στους δέκα Πολωνούς δηλώνουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διάλογοι των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών, ένα έτος αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους.

Γιατί η Επιτροπή ανέλαβε τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Επειδή σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Όλοι μιλούν για το μέλλον της Ευρώπης, για τη μετάβαση προς μια πολιτική ένωση, μια ομοσπονδία εθνικών κρατών, ή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Οι προσεχείς μήνες και τα προσεχή έτη θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι πολίτες της Ευρώπης να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση και να ακουστεί η φωνή τους.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Οι απόψεις που θα διατυπώσουν οι πολίτες στο πλαίσιο των διαλόγων αυτών θα βοηθήσουν την Επιτροπή να χαράξει πορεία όσον αφορά τα σχέδια που καταρτίζει για μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους κύριους στόχους αυτών των διαλόγων είναι επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Στις 8 Μαΐου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση αυτή είναι η απάντηση της Επιτροπής σε μια σημαντική ηλεκτρονική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461) καθώς και στα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον τους. Δώδεκα χιλιάδες πολίτες της ΕΕ έλαβαν μέρος στη διαβούλευση, και οι Πολωνοί πολίτες ήταν η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα συμμετεχόντων, αντιπροσωπεύοντας το 18 % του συνολικού αριθμού.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερα για τον διάλογο στην Βαρσοβία:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/poland/warsaw/july_en.htm

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_pl.htm

Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών: http://europa.eu/citizens-2013/en/home

Οι Ευρωπαίοι έχουν λόγο - αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Ιστοσελίδα της αντιπροέδρου Βίβιαν Ρέντινγκ, επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας: http://ec.europa.eu/reding

Η Βίβιαν Ρέντινγκ στο Twitter: @VivianeRedingEU

Για να λάβετε μέρος στο διάλογο στο Facebook: www.facebook.com/komisjaeuropejska, και στο Twitter: @EUinPL #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Annex

1. Poles believe the EU can best tackle the current crisis

2. More than seven out of ten Poles feel they are EU citizens, one in two knows his or her rights

3. Poles consider the free movement of people, goods and services to be the EU’s greatest achievement


Side Bar