Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 10 юли 2013 г.

Бъдещето на Европа: председателят Барозу и зам.-председателят Рединг ще дискутират с гражданите във Варшава

След проведените 22 диалога с граждани в 14 държави членки гражданите на Полша също ще имат възможността да споделят своите виждания за бъдещето на Европа. На 11 юли 2013 г. председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, заместник-председателят Вивиан Рединг и евродепутатът Ружа Тун ще проведат дебат с над 300 граждани в научния център „Коперник“ във Варшава.

„Европейските граждани съзнават, че много от проблемите, рисковете и заплахите за тяхното благоденствие надхвърлят равнището на националната държава и поради това и решенията трябва да се търсят на друго ниво. Европейската интеграция може да подпомага националните политики и да укрепва свободите на европейските граждани. Само Европа може да бъде гаранция, че грешките от миналото няма да се повторят и че предизвикателствата на бъдещето ще бъдат посрещнати подобаващо,“ заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. „Истинската заплаха от разпокъсване идва от пренебрегването на тревогите на гражданите. Бих искал да видя истински дебат за това как Европейският съюз трябва да се развива през следващите години както в икономически, така и в политически план. Дебат, в който да участват всички граждани. Ето защо ще бъдем във Варшава утре и във всяка страна от ЕС тази и следващата година.“

„Дебатът за бъдещето на Европа и последиците от икономическата криза набира скорост, поради което ни е необходимо ясно виждане за посоката, в която ще поемем през идните години. По-важно от всякога е какво мислят гражданите по този въпрос, ето защо очаквам с нетърпение да чуя полските граждани във Варшава," заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Полша е част от вътрешния кръг на Европейския съюз и нейното влияние е от основно значение за излизането на Европа от кризата и за това Европа да разполага с подходящите инструменти, за да не се повтарят грешките от миналото. Очаквам Полша да продължи да играе активна и значима роля за по-силна Европа.“

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и бившият полски премиер и настоящ съветник на президента на Полша, Тадеуш Мазовецки, ще открият дебата във Варшава, след което ще предадат щафетата на заместник-председателя Рединг и депутата от Европейския парламент Ружа Тун, които ще дискутират с участниците икономическата криза, правата на гражданите и бъдещето на Европа. Сутринта на същия ден председателят Барозу ще участва в 1-вата Генерална асамблея за новото повествование за Европа среща с интелектуалци, представители на културните среди и артисти, в откриването на която ще участва и полският министър-председател Доналд Туск

В диалога с гражданите във Варшава ще участват представители на разнородни групи: предприемачи, представители на културните среди, неправителствени организации и студентски сдружения. Информационните центрове Europe Direct, които действат в 31 града в Полша, ще гарантират също, че гражданите от цялата страна могат да участват в диалога в полската столица. Водещ на двучасовото събитие ще бъде Михал Адамчик от полската обществена телевизия TVP.

Дебатът ще се състои между 14:30 ч. и 16:30 ч. (централно европейско време) в научния център „Коперник“ във Варшава. Той ще се предава на живо онлайн. Гражданите от цяла Европа също могат да участват чрез Twitter, като използват хаштаг #EUDeb8.

На 11 май 2013 г. във Варшава се проведе диалог с гражданите с участието на Януш Левандовски, еврокомисар по въпросите на бюджета и финансовото планиране. Близо 200 души взеха участие в него и над 3000 следиха събитието на живо онлайн.

Контекст

Каква е целта на диалозите с гражданите?

През януари Европейската комисия обяви началото на Европейската година на гражданите (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През цялата година и през 2014 г. в целия ЕС членове на Комисията, членове на Европейския парламент и национални политици ще обсъждат на срещи с гражданите техните очаквания за бъдещето на Европа.

Заместник-председателят Рединг вече води няколко дебата в Кадис (Испания), в Грац (Австрия), Берлин (Германия), в Дъблин (Ирландия), в Куимбра (Португалия), Солун (Гърция), Брюксел (Белгия) и в Еш-сюр-Алзет (Люксембург). През цялата 2013 г. и 2014 г. навсякъде в Европейския съюз ще се проведат още много диалози и редица европейски, национални и местни политици ще се включат в дискусиите с граждани от всички обществени среди. Всички диалози могат да се следят в интернет на адрес: http://ec.europa.eu/european-debate.

През двете десетилетия, последвали въвеждането на гражданството на ЕС, е постигнато много: според неотдавнашно проучване на ЕС днес 63 % от гражданите се чувстват „европейци“. В Полша този процент е дори по-голям — 74 % (вж. приложението). Навсякъде в ЕС гражданите всекидневно се възползват от правата си. Но хората невинаги знаят за тези права. Например около 60 % от поляците твърдят, че не са добре информирани за правата си като граждани на ЕС.

Ето защо диалозите с гражданите са основна инициатива през Европейската година на гражданите — година, посветена на гражданите и техните права.

Защо Комисията се зае с това точно сега?

Защото днес Европа се намира на кръстопът. Всички говорят за бъдещето на Европа, за преминаване към политически съюз ― федерация на национални държави или Съединени европейски щати. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за бъдещето на Европейския съюз. По-нататъшната европейска интеграция трябва да върви ръка за ръка с укрепването на демократичната легитимност на Съюза. Ето защо е от основно значение хората в Европа да се включват дейно в дебата и да се чуе гласът им.

Какви ще бъдат резултатите от диалозите?

Обратната информация от гражданите по време на диалозите ще улесни Комисията при изготвянето на плановете за бъдеща реформа на ЕС. Една от основните цели на диалозите ще бъде да се подготви почвата за европейските избори през 2014 г.

На 8 май 2013 г. Европейската комисия публикува втория доклад за гражданството на ЕС, в който предлага 12 нови конкретни мерки за разрешаване на проблемите, с които гражданите все още се сблъскват(IP/13/410 и MEMO/13/409). С доклада за гражданството Комисията дава отговор на голяма обществена консултация, започнала през май 2012 г. (IP/12/461), както и на повдигнатите въпроси и направените предложения по време на диалозите с гражданите за правата на гражданите на ЕС и тяхното бъдеще. Дванадесет хиляди граждани на ЕС участваха в консултацията, като поляците съставляват най-голямата група от тях с 18 % от общия брой на отговорите.

За повече информация

Допълнителна информация за диалога във Варшава:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/poland/warsaw/july_en.htm

Дебати с гражданите за бъдещето на Европа:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_pl.htm

Европейска година на гражданите: http://europa.eu/citizens-2013/en/home

Европейците имат думата — резултати от консултацията относно правата на гражданите на ЕС: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Уебстраница на заместник-председателя на Комисията Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството: http://ec.europa.eu/reding

Вивиан Рединг в Twitter: @VivianeRedingEU

Участвайте в дебата чрез Facebook: www.facebook.com/komisjaeuropejska и чрез Twitter: @EUinPL #EUdeb8

За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Annex

1. Poles believe the EU can best tackle the current crisis

2. More than seven out of ten Poles feel they are EU citizens, one in two knows his or her rights

3. Poles consider the free movement of people, goods and services to be the EU’s greatest achievement


Side Bar