Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 30.

Dublini konferencia: Zöld út az új nemzetközi felsőoktatási toplista létrehozása előtt

Az ír uniós elnökség keretében a mai napon, azaz 2013. január 30-án Dublinban nyilvánosan is bejelentették, hogy az EU új egyetemi rangsorolási rendszert vezet be. A „U-Multirank” elnevezésű kezdeményezés uniós finanszírozással valósult meg. Az új, többdimenziós rangsorolás szakít a hagyományos megközelítésekkel, amelyek aránytalanul nagy hangsúlyt fektetnek a kutatási kiválóságra. Az új rendszer az egyetemeket sokrétűbb tényezők szerint osztályozza, amelyek öt témakörbe sorolhatók: a kutatási tevékenység hírneve, az oktatás és a tanítás minősége, a nemzetközi jelleg, a tudástranszfer sikeressége (pl. hoztak-e létre partnerségeket a gazdasági élet szereplőivel, induló vállalkozásokkal) és a regionális növekedéshez történő hozzájárulás. Várhatóan mintegy 500 európai egyetem fogja jelezni részvételét a megmérettetésben. Az első eredményeket 2014 elején teszik majd közzé.

Megnyitó beszédében Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa elmondta: „Európa egyik legsikeresebb találmánya az egyetem. Nem ülhetünk azonban ölbe tett kézzel. Stratégiaibb gondolkodásmódra és tettekre van szükség ahhoz, hogy ki tudjuk használni az egyetemeinkben rejlő valamennyi potenciált. Ehhez azonban jobban kell ismernünk, hogy mit kínálnak és hogyan teljesítenek. A meglévő rangsorolások mindenekelőtt a kutatási eredményekre összpontosítanak. Az „U-Multirank” ezzel szemben pontos képet fog majd adni arról, hogy milyen teljesítményt nyújtanak az egyetemek bizonyos kiemelt területeken, megkönnyítve így a diákok dolgát pályaválasztáskor. A rangsornak köszönhetően az egyetemek beazonosíthatják erős és gyenge pontjaikat, valamint tanulhatnak egymástól, azaz az „U-Multirank” végső soron hozzájárul a felsőoktatás modernizálásához és minőségének javításához. A kezdeményezés révén a politikaalkotók teljesebb képet kapnak felsőoktatási rendszereikről, így javítani tudják az ország egészében vett teljesítményét.

Az „U-Multirank” projekt bejelentésének szentelt konferenciát Ruairi Quinn, az ír oktatási miniszter nyitja meg. A politikus így nyilatkozott: „Mivel a felsőoktatás egyre fontosabb Európa társadalmi, kulturális és gazdasági jóléte szempontjából, felsőoktatási rendszereinknek egyre minőségibbnek és sokszínűbbnek kell lenniük. Az ír elnökség elkötelezetten támogatja az „U-Multirank” következő szakaszának kidolgozását. Arra ösztönzöm a felsőoktatási intézményeket, hogy éljenek a lehetőséggel és vegyenek részt a rangsorolásban. A diákok, intézményvezetők, politikaalkotók és egyéb érdekelt felek javát szolgáló kezdeményezés Európa-szerte rá fog világítani arra, hogy a felsőoktatásnak számos pozitív oldala van.

Az általános toplistán kívül az „U-Multirank” az egyetemeket négy külön szak vonatkozásában (üzleti, gépészmérnöki, villamosmérnöki tanulmányok, fizika) külön-külön is rangsorolja. A külön vizsgált karok listája később bővülni fog.

Háttér

A rangsorolást független konzorcium végzi, amelynek munkáját a németországi felsőoktatásfejlesztési központ (CHE) és a hollandiai felsőoktatás-politikai tanulmányok központja (CHEPS) fogja irányítani. A kezdeményezés partnerei továbbá: a Leideni Egyetemen működő tudományos és technológiai tanulmányok központja (CWTS), az Elsevier tudományos könyvkiadó, a Bertelsmann Alapítvány és a Folge 3 szoftvercég. A teljesség és az alaposság érdekében a konzorcium együttműködik tagállami rangsorolásokat végző partnerekkel, valamint diákokat, egyetemeket és vállalatokat képviselő más érdekelt szervezetekkel is.

Az új rendszer pártatlan lesz, valamint mérhető kritériumokon és adatokon fog alapulni. A több dimenziót vizsgáló módszer révén a rangsorolás mindegyik egyetem és főiskola teljesítményéről valós képet ad. A rangsort használók saját konkrét igényeik kielégítése érdekében személyre szabottan böngészhetik a toplistát: azokra az adatokra összpontosíthatnak, amelyek leginkább érdeklik őket és saját preferenciáik szerint súlyozhatják az intézményekről vagy a szakokról rendelkezésre álló információkat.

Az „U-Multirank” gyökerei egy, a 2008. évi francia EU-elnökség idején szervezett konferencián útjára indított kezdeményezésig nyúlnak vissza. A konferencia résztvevői jelezték, hogy új egyetemi rangsorolási rendszerre van szükség, amely a kiválóságot többféle szempontból hasonlítja össze nemzetközi környezetben.

Az Európai Bizottság ezt követően megbízást adott egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, amelyet egy felsőoktatási és kutató szervezetekből álló konzorcium (CHERPA) állított össze 2011-ben. A tanulmány, amelynek elkészítésében 150 európai és Európán kívüli felsőoktatási intézmény működött közre, megerősítette, hogy a többdimenziós rangsor koncepciója és megvalósítása egyaránt reális. A szükséges adatok összegyűjtéséhez online felmérési eszköz kidolgozására került sor. A konzorcium együttműködik a meglévő tagállami rangsorolási rendszerekkel, hogy az egyetemeknek ne kelljen többször ugyanarra a kérdésre felelniük.

A U-Multirank 2013–2014-ben 2 millió euró finanszírozásban részesül az egész életen át tartó tanulás programjából, 2015–2016-ban pedig a további önfenntartó működést megalapozó kezdő finanszírozásban is részesülhet. Az elképzelések szerint a rangsorolási rendszert a későbbiekben egy független szervezet működteti majd.

További információk

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar