Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 10 iulie 2013

UE și industria își unesc forțele pentru a investi 22 de miliarde EUR în cercetare și inovare

Comisia Europeană, statele membre ale UE și industria europeană vor investi peste 22 de miliarde EUR în următorii șapte ani în domeniul inovării pentru sectoarele care generează locuri de muncă de înaltă calitate. Cea mai mare parte a investițiilor are ca destinație cinci parteneriate public-privat în ceea ce privește medicamentele inovatoare, aeronautica, industriile ecologice, pilele de combustie și hidrogen, precum și electronica. Aceste parteneriate de cercetare vor stimula competitivitatea industriei din UE în sectoare care furnizează deja peste 4 milioane de locuri de muncă. De asemenea, acestea vor găsi soluții la provocările majore pentru societate care nu sunt soluționate suficient de rapid prin acțiunea exclusivă a forțelor pieței, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon sau furnizarea următoarei generații de antibiotice (NOTA/13/669). Pachetul propune, de asemenea, extinderea unei inițiative de regrupare a investițiilor în cercetare și inovare în domeniul gestionării traficului aerian, în sprijinul cerului unic european (IP/13/664).

José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a declarat: UE trebuie să-și păstreze poziția de lider în sectoarele mondiale ale tehnologiilor strategice care oferă locuri de muncă de înaltă calitate. Acest pachet de investiții în domeniul inovării combină fonduri publice și private pentru a-și atinge obiectivele. Aceasta este o demonstrație perfectă a modului în care bugetul UE este un buget pentru creștere.”

În general, o propunere de investiții în valoare de 8 miliarde EUR pentru următorul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, va asigura aproximativ 10 miliarde EUR din partea industriei și aproape 4 miliarde EUR din partea statelor membre ale UE.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Aceste inițiative nu numai că participă la consolidarea economiei noastre, ele reprezintă o investiție pentru îmbunătățirea calității vieții. Cooperarea ne va permite să abordăm aspecte cărora nicio societate sau țară nu poate le face față singură.”

Cele cinci parteneriate public-privat, denumite „inițiative tehnologice comune” (ITC), sunt:

  • Inițiativa privind medicamentele inovatoare 2 (IMI2): pentru elaborarea generației următoare de vaccinuri, medicamente și tratamente, cum ar fi noi antibiotice (Link către fișa descriptivă)

  • Pile de combustie și hidrogen 2 (FCH2): pentru extinderea utilizării unor tehnologii nepoluante și eficiente în transporturi, industrie și energie (Link către fișa descriptivă)

  • Clean Sky 2 (CS2): pentru proiectarea unor aeronave mai ecologice, mai silențioase cu mult mai puține emisii de CO2 (Link către fișa descriptivă)

  • Industrii ecologice (BBI): pentru utilizarea resurselor naturale regenerabile și a tehnologiilor inovatoare pentru produse cotidiene mai ecologice (Link către fișa descriptivă)

  • Componente și sisteme electronice (ECSEL): pentru a stimula capacitățile europene de fabricare a produselor electronice, (Link către fișa descriptivă și NOTA/13/673)

Context

ITC-urile sunt accesibile unei game largi de sectoare industriale din Europa, inclusiv IMM-urilor, toate tipurile de organizații de cercetare având posibilitatea de a depune cereri de finanțare. Comisia a elaborat noi inițiative în parteneriat strâns cu industria, care, la rândul său, a angajat resurse financiare substanțiale. Au fost introduse modificări majore pentru abordarea criticilor potrivit cărora inițiativele actuale sunt prea complexe și participarea la acestea este dificilă.

ITC-urile referitoare la Inițiativa pentru medicamente inovatoare, Clean Sky și Pile de combustie și hidrogen există, toate, în prezent, în timp ce inițiativa tehnologică comună privind industria electronică va combina două parteneriate actuale. Inițiativa tehnologică comună privind industriile ecologice este o inițiativă nouă. În prezent sunt necesare noi propuneri legislative pentru a stabili inițiativele din contextul următorului program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, care sunt supuse aprobării Parlamentului European și a Consiliului.

Pachetul include, de asemenea, patru parteneriate public-privat între Comisia Europeană și statele membre ale UE: noi tratamente împotriva bolilor legate de sărăcie, tehnologii de măsurare a competitivității industriale, sprijin pentru IMM-urile de înaltă tehnologie și soluții pentru ca persoanele în vârstă și persoanele cu handicap să trăiască în condiții de siguranță în casele lor.

De asemenea, comunicarea Comisiei care însoțește propunerile legislative stabilește modul în care Comisia intenționează să consolideze angajamentul industrial în cadrul programului Orizont 2020, prin dezvoltarea de noi parteneriate public-privat, de exemplu în domeniile automobilelor ecologice, clădirilor eficiente din punct de vedere energetic, fabricilor viitorului, industriilor prelucrătoare durabile, roboticii și fotonicii.

Linkuri

Comunicare

Orizont 2020

Contact :

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martínez García (+32 2 298 73 03)

Pachet de măsuri privind investițiile — investiții totale (2014-2020)

Inițiative comune în domeniul tehnologiei

ITC

UE (Orizont 2020)+ statele membre ale UE (numai pentru industria electronică)

Industrie

Total

Inițiativa privind medicamentele inovatoare 2

1725 milioane EUR

1725 milioane EUR

3450 milioane EUR

Pilele de combustie și hidrogen 2

700 milioane EUR

700 milioane EUR

1400 milioane EUR

Clean Sky 2

1800 milioane EUR

2250 milioane EUR

4050 milioane EUR

Industriile ecologice

1000 milioane EUR

2800 milioane EUR

3800 milioane EUR

Componente și sisteme electronice (ECSEL)

1215 milioane EUR (+ 1200 milioane EUR din partea statelor membre)

2400 milioane EUR

4815 milioane EUR

Total ITC

7640 milioane EUR (6440 milioane EUR din programul Orizont 2020 + 1200 milioane EUR din partea statelor membre)

9875 milioane EUR

17515 milioane EUR

Programe comune cu statele membre

Parteneriatele public-public

UE (Orizont 2020)

State membre

Total

Parteneriatul dintre țările europene și cele în curs de dezvoltare privind studiile clinice (EDCTP 2)

683 milioane EUR

683 milioane EUR

1366 milioane EUR

Programul european de cercetare metrologică (EMPIR)

300 milioane EUR

300 milioane EUR

600 milioane EUR

Eurostars 2 (pentru IMM-uri)

287 milioane EUR

861 milioane EUR

1148 milioane EUR

Programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie și asistență a cetățenilor

175 milioane EUR

175 milioane EUR

350 milioane EUR

Total programe comune

1445 milioane EUR

2019 milioane EUR

3464 milioane EUR

Întreprinderea comună SESAR

IC

UE (Orizont 2020)

Eurocontrol și alți membri

Total

Sistemul european de gestionare a traficului aerian (SESAR)

600 milioane EUR

1000 milioane EUR

1600 milioane EUR

TOTAL

22579 milioane EUR


Side Bar