Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 10.

Az EU és az ipari szereplők közös erővel 22 milliárd eurót ruháznak be a kutatásba és az innovációba

Az Európai Bizottság, az EU-tagállamok és az európai cégek több mint 22 milliárd eurót fognak beruházni a következő hét év folyamán a színvonalas munkahelyeket biztosító ágazatokban folyó innovációba. A pénz oroszlánrésze öt köz-magán partnerség (PPP) tevékenységét finanszírozza majd az innovatív gyógyszerek, a repüléstechnika, a bioalapú iparágak, az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia, valamint az elektronika terén. Ezek a kutatási partnerségek növelni fogják az EU iparának versenyképességét. Olyan ágazatokban fejtik majd ki ezt a hatást, amelyek több mint 4 millió embernek adnak munkát. Ezenfelül megoldást hivatottak találni több olyan, az emberek szempontjából igen fontos kihívásra, melyekre a piac egyedül nem képes kellően gyorsan választ találni. Példaként említhető a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, illetve az antibiotikumok új generációjának kifejlesztése (MEMO/13/669). A csomagban a Bizottság arra is javaslatot tesz, hogy – az egységes európai égbolt létrehozásának támogatása céljából – a kutatási és innovációs beruházások összevonására irányuló kezdeményezés a légiforgalmi szolgáltatásokra is terjedjen ki (IP/13/664).

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: „Az Európai Uniónak a jövőben is vezető szerepet kell betöltenie a színvonalas állásokat biztosító és stratégiai jelentőségű globális technológiai ágazatokban. A Bizottság innovációs beruházási javaslatcsomagja éppen ezt próbálja elérni azáltal, hogy a finanszírozást az állami pénzeszközök és a magánforrások ötvözésével valósítja meg. A csomag tökéletes példa arra, hogyan szolgálja az uniós költségvetés a növekedést.”

A javaslatcsomag értelmében az EU 8 milliárd euró értékű beruházást hajt végre a következő uniós kutatási és innovációs program, a Horizont 2020 keretében. Ezt az összeget az ipari szereplők hozzávetőleg 10 milliárd, az uniós tagállamok pedig közel 4 milliárd euróval toldják meg.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos kijelentette: „Ezek a kezdeményezések nemcsak az uniós gazdaságot erősítik, hanem azt is elősegítik, hogy javuljon a polgárok életminősége. Az együttműködés révén képesek leszünk arra, hogy érdemben foglalkozzunk olyan problémákkal, melyekkel egyetlen vállalat vagy ország sem tud önmagában megbirkózni."

A javaslatcsomagban a következő öt – közös technológiai kezdeményezésnek nevezett –köz-magán társulás szerepel:

  • Innovatív gyógyszerek 2 (IMI2): célja a védőoltások, gyógyszerek (pl. antibiotikumok) és kezelések új generációjának kifejlesztése (tájékoztató kiadvány)

  • Üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia 2 (FCH2): célja a tiszta és hatékony technológiák térnyerésének elősegítése a közlekedés, az ipar és az energiaügy területén (tájékoztató kiadvány)

  • „Tiszta Égbolt 2” (CS2): célja a számottevően kevesebb szén-dioxidot a légkörbe kibocsátó, környezetkímélőbb és csendesebb repülőgépek kifejlesztése (tájékoztató kiadvány)

  • Bioalapú iparágak (BBI): célja, hogy a megújuló természeti erőforrások és az innovatív technológiák használata révén környezetkímélőbbé váljanak a mindennapok során használt termékek (tájékoztató kiadvány)

  • Elektronikai alkatrészek és rendszerek (ECSEL): célja az európai elektronikai gyártási kapacitás fellendítése (tájékoztató kiadvány és MEMO/13/673)

Háttér

A közös technológiai kezdeményezések az európai ipari szereplők széles köre előtt nyitva állnak, ideértve a kkv-kat is. Finanszírozást a kutatószervezetek mindegyike megpályázhat, a szervezet típusától függetlenül. A Bizottság az új kezdeményezések kidolgozása során szorosan együttműködött az ipari szereplőkkel, akik jelentős pénzforrásokkal járulnak hozzá a megvalósításhoz. Az új kezdeményezések előkészítése során a Bizottság figyelembe vette azokat a kritikai észrevételeket, miszerint a jelenlegi kezdeményezések túl összetettek, és túl nehéz részt venni bennük, és ezek alapján gyökeres változtatásokat hajtott végre.

Az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló, a Tiszta Égbolt elnevezésű, valamint az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológiai közös technológiai kezdeményezés esetében már létező kezdeményezésről van szó. Az elektronikai alkatrészekkel és rendszerekkel kapcsolatos közös technológiai kezdeményezés két, már életre hívott partnerség tevékenységén fog alapulni. A bioalapú iparágakra vonatkozó közös technológiai kezdeményezés teljesen új. A Bizottság által most előterjesztett csomagban felvázolt új jogalkotási javaslatokra azért van szükség, hogy a kezdeményezések helyet kapjanak az EU következő, Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs keretprogramjában. Ez utóbbi azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elfogadja.

A csomagban ismertetett kezdeményezések közé tartozik négy, az Európai Bizottság és az uniós tagállamok részvételén alapuló köz-magán partnerség is a következő területeken: a szegénységgel összefüggő betegségek kezelését szolgáló új gyógymódok kifejlesztése, az ipari versenyképesség javítását szolgáló méréstechnológiák kidolgozása, a csúcstechnológiai kkv-k támogatása, valamint olyan megoldások kialakítása, melyek lehetővé teszik, hogy az idősek és a fogyatékos személyek biztonságosan élhessenek saját otthonukban.

A jogalkotási javaslatokat ismertető közlemény azt is felvázolja, hogyan kívánja a Bizottság elősegíteni az ipari szereplők szerepvállalását a Horizont 2020 programban azáltal, hogy további partnerségeket hoz létre számos területen, köztük a következőkön: környezetkímélő autók, energiahatékony épületek, „a jövő gyárai”, fenntartható eljárásokat alkalmazó iparágak, robotika és fonotika.

Linkek

Közlemény

Horizont 2020 keretprogram

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martínez García (+32 2 298 73 03)

Innovációs beruházási csomag – a beruházások teljes összege (2014–2020)

Közös technológiai kezdeményezések

Közös technológiai kezdeményezés

EU (Horizont 2020) + EU-tagállamok (csak az elektronikai kezdeményezés esetében)

Ipari szereplők

Összesen

Innovatív gyógyszerek 2

1725 millió EUR

1725 millió EUR

3450 millió EUR

Üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia 2

700 millió EUR

700 millió EUR

1400 millió EUR

Tiszta Égbolt 2

1800 millió EUR

2250 millió EUR

4050 millió EUR

Bioalapú iparágak

1000 millió EUR

2800 millió EUR

3800 millió EUR

Elektronikai alkatrészek és rendszerek

1215 millió EUR (+ 1200 millió EUR az EU-tagállamoktól)

2400 millió EUR

4815 millió EUR

Összes közös technológiai kezdeményezés

7640 millió EUR (6440 millió EUR a Horizont 2020 keretprogramból + 1200 millió EUR az EU-tagállamoktól)

9875 millió EUR

17 515 millió EUR

Közös programok (EU + tagállamok)

Köz- és magánszféra közötti partnerségek

EU (Horizont 2020)

Tagállamok

Összesen

Az európai és a fejlődő országok klinikai vizsgálatok területén létrejött 2. partnersége (EDCTP 2)

683 millió EUR

683 millió EUR

1366 millió EUR

Európai metrológiai program – Innováció és kutatás (EMPIR)

300 millió EUR

300 millió EUR

600 millió EUR

Eurostars 2 (a kkv-k számára)

287 millió EUR

861 millió EUR

1148 millió EUR

A tevékeny és a saját lakókörnyezetben való életvitel segítését célzó kutatási és fejlesztési program

175 millió EUR

175 millió EUR

350 millió EUR

Összes közös program

1445 millió EUR

2019 millió EUR

3464 millió EUR

SESAR Közös Vállalkozás

Közös vállalkozás

EU (Horizont 2020)

Eurocontrol és más tagok

Összesen

Európai légiforgalmi szolgáltatási rendszer (SESAR)

600 millió EUR

1000 millió EUR

1600 millió EUR

ÖSSZESEN

22 579 millió EUR


Side Bar