Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 10 iulie 2013

Comisia Europeană investește 600 de milioane de euro în noi activități de cercetare pentru decongestionarea spațiului aerian al Europei

Comisia Europeană a anunțat astăzi o finanțare nouă de 600 de milioane de euro pentru decongestionarea spațiului aerian al Europei. Comisia dorește să prevină o criză de capacitate, deoarece se preconizează o creștere cu 50 % a numărului de zboruri în următorii 10-20 de ani. Obiectivul este de a dezvolta noua tehnologie necesară pentru a realiza Cerul unic european — proiectul ambițios menit să reformeze spațiul aerian al Europei, dublând capacitatea acestuia și reducând la jumătate costurile de management al traficului aerian.

Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, a declarat: "Spațiul aerian și aeroporturile Europei riscă să ajungă la saturare. Dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt, ne vom confrunta cu o congestionare puternică și cu haos în spațiul nostru aerian. La sol, aeroporturile vor fi atât de aglomerate încât 2 milioane de zboruri nu vor mai putea să decoleze sau să aterizeze. Creșterea gradului de congestionare aduce cu sine un risc pentru siguranță crescut, precum și întârzieri și costuri economice reale. Această finanțare pentru cercetare este vitală și reprezintă calea de acces spre tehnologia necesară pentru un spațiu aerian european mai curat, mai eficient și adecvat secolului XXI.”

Ineficiența spațiului aerian fragmentat al Europei generează în fiecare an costuri suplimentare de aproape 5 miliarde EUR pentru companiile aeriene și clienții acestora. La un zbor pe distanță medie se adaugă 42 km, astfel încât aeronava consumă mai mult combustibil, generează mai multe emisii, plătește mai mult sub formă de taxe de utilizator costisitoare și are întârzieri mai mari. Statele Unite controlează, cu costuri aproape înjumătățite, un spațiu aerian de aceleași dimensiuni, dar cu un trafic mai intens.

Această cercetare este esențială pentru realizarea Cerului unic european, proiectul emblematic care vizează crearea unui spațiu aerian european unic — triplând capacitatea și reducând la jumătate costurile de management al traficului aerian. Proiectul va continua să fie gestionat de întreprinderea comună pentru Programul de cercetare privind managementul traficului aerian în cerul unic european — al cărei mandat va fi prelungit pentru o perioadă suplimentară de 8 ani, până în 2024.

Activitatea de cercetare urmărește să facă transportul aerian mai curat, mai ieftin și mai sigur. Noua finanțare se va concentra pe:

  1. dezvoltarea de mijloace pentru a permite companiilor aeriene să zboare pe rutele lor preferate (și mai directe), utilizând tehnologii noi pentru schimbul de date între aer și sol;

  2. integrarea de noi tipuri de aeronave, cum ar fi vehiculele aeriene fără pilot, în sistemul de management al traficului aerian;

  3. optimizarea managementului traficului, în special la sol; de exemplu, pentru a face accesul la piste și ieșirea de pe piste mai eficiente și mai sigure în orice condiții meteorologice.

La proiect participă peste 2 500 de experți acoperind întreaga gamă de expertiză în ceea ce privește managementul traficului aerian (ATM). Activitatea lor în ceea ce privește cercetarea legată de un ATM coordonat va continua, la fel ca activitățile de dezvoltare și de validare, inclusiv demonstrațiile pe scară largă.

Extinderea întreprinderii comune SESAR arată angajamentul ferm al Comisiei privind proiectul Cerului unic european (a se vedea IP 13/523) și recunoaște importanța rezultatelor care au fost obținute până în prezent de întreprinderea comună SESAR.

Întreprinderea comună SESAR va continua să fie cofinanțată de Eurocontrol și de industria aviatică. Cota UE de finanțare pentru extindere, care se ridică la o sumă maximă de 600 de milioane de euro, va proveni din programul Orizont 2020, ca parte a noului cadru financiar multianual al UE. Această sumă face parte dintr-un buget total estimat de 1,6 miliarde EUR, care acoperă noul program de lucru al întreprinderii comune SESAR extinse. Cu titlu indicativ, acest buget va sprijini cercetarea ATM de explorare (6 %), cercetarea aplicată (47 %), dezvoltarea preindustrială (28 %) și proiectele demonstrative pe scară largă (9 %).

Context

Întreprinderea comună SESAR este un parteneriat unic între sectorul public și cel privat care își propune să dezvolte un sistem de management al traficului aerian (ATM) de ultimă generație, care să facă față intensificării traficului aerian în cele mai sigure, rentabile și ecologice condiții. De asemenea, întreprinderea comună SESAR este „gardianul” Planului general european de management al traficului aerian, foaia de parcurs pentru toate activitățile întreprinderii comune SESAR și dezvoltarea lor viitoare.

Întreprinderea comună SESAR a fost înființată în 2007 pentru a coordona ansamblul activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul managementului traficului aerian în UE în cadrul perspectivelor financiare 2007-2013, mandatul întreprinderii comune urmând a se încheia la 31 decembrie 2016.

Cei doi membri fondatori ai întreprinderii comune SESAR (UE și Eurocontrol) și ceilalți 15 membri, care includ entități publice și private, cum ar fi producătorul de aeronave Airbus, furnizori naționali de servicii de navigație aeriană, principalele aeroporturi și producătorii de echipamente, cum ar fi Thales, Indra, Alenia Aermacchi, Frequentis, Selex și Honeywell, și-au confirmat deja angajamentul de a-și continua activitatea în cadrul SESAR.

Întreprinderea comună SESAR are un rol esențial în dezvoltarea tehnologiei necesare realizării Cerului unic european, proiectul emblematic care vizează crearea unui spațiu aerian european unic:

  1. reducerea la jumătate a cheltuielilor legate de ATM pentru utilizatorii spațiului aerian

  2. reducerea cu 10 % a efectelor pe care le au zborurile asupra mediului

  3. creșterea de trei ori a capacității, ceea ce va reduce și întârzierile, atât la sol, cât și în aer;

  4. îmbunătățirea siguranței cu un factor de 10.

Pentru mai multe informații:

IP/13/523

http://www.sesarju.eu/

http://ec.europa.eu/transport/modes/air/sesar/

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Kallas pe Twitter

MEMO/13/666

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar