Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. július 10.

600 millió euró az európai légtér túlzsúfoltságának megszüntetésére irányuló kutatásra

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, hogy 600 millió eurót kíván fordítani az európai légtér túlzsúfoltságának megszüntetését célzó kutatásra. A Bizottság a kapacitáshiány megszüntetésének lehetőségét keresi, mivel a járatok száma az elkövetkező 10-20 évben várhatóan 50%-kal nőni fog. A cél az egységes európai égbolt megvalósításához szükséges új technológia kifejlesztése. Az egységes európai égbolt az európai légtér megreformálására irányuló ambiciózus projekt, amely a forgalomirányítási költségek megfelezése mellett megkétszerezi a kapacitást.

Siim Kallas, az EU közlekedéspolitikai biztosa így nyilatkozott: „Európai légterét és repülőtereit a telítődés kockázata fenyegeti. Ha nem változtatunk a dolgok menetén, légterünk túlzsúfolttá és kaotikussá fog válni. Repülőtereink leterheltsége miatt 2 millió járat fel- és leszállása válik bizonytalanná. A fokozott torlódás nagyobb biztonsági kockázatokkal, késésekkel és valós gazdasági költségekkel fog járni. A szóban forgó a kutatásfinanszírozás nélkülözhetetlen annak a technológiának a kifejlesztéséhez, amely elősegítheti a tisztább és hatékonyabb, a 21. század követelményeinek megfelelő európai légtérhasználatot.”

A hatékonyság hiánya, amely az európai légtér széttagoltságából adódik, éves szinten közel 5 milliárd euróval növeli a légitársaságok és ügyfeleik költségeit. E széttagoltság 42 kilométerrel növeli meg egy átlagos repülőút hosszát, így a légi járműveknek több üzemanyagra van szükségük, nagyobb a károsanyag-kibocsátásuk, a légi társaságok több használati díjat kénytelenek fizetni és egyre nagyobban a járatkésések. Az Egyesült Államok csaknem feleannyi költség ráfordításával irányítja az európaival közel megegyező méretű, nagyobb forgalmú légterét.

Az említett kutatás elengedhetetlen az egységes európai égbolt, vagyis az egységes európai légtér létrehozására irányuló kiemelt kezdeményezés megvalósításához, amely a légiforgalmi költségek megfelezése mellett megháromszorozza a kapacitást. A kutatási tevékenységet továbbra is az "Egységes európai égbolt" légiforgalmi szolgáltatási kutatás (SESAR) megvalósítását célzó közös vállalkozás fogja irányítani, amelynek megbízatását további 8 évvel egészen 2024-ig meghosszabbították.

A kutatás célja, hogy a repülőjáratokat környezetkímélőbbé, olcsóbbá és biztonságosabbá tegye. Az új finanszírozás a következőkre fog összpontosítani:

  1. olyan eszközök kifejlesztése, amelyek a repülőgépek és a földi kiszolgálóegységek közötti adatkommunikációt elősegítő új technológiák felhasználása révén lehetővé teszik a légitársaságoknak, hogy preferált (közvetlenebb) útvonalaikon repüljenek;

  2. új repülőgéptípusok, pl. robotrepülőgépek felvétele a légiforgalmi szolgáltatási rendszerbe;

  3. a légiforgalmi szolgáltatás optimalizálása, különösen a földi kiszolgálás vonatkozásában; például a futópályák megközelítésének és elhagyásának hatékonyabbá és biztonságosabbá tétele a mindenkori időjárási viszonyok között.

A projektben több mint 2500 szakértő vesz részt, akiknek a szaktudása a légiforgalmi szolgáltatás minden területét lefedi. A szakértők továbbra is a légiforgalmi szolgáltatással kapcsolatos összehangolt kutatáson dolgoznak, valamint folytatják a fejlesztési és hitelesítési tevékenységeket, a nagy léptékű demonstrációs projekteket is beleértve.

A SESAR megvalósítását célzó közös vállalkozás megbízatásának meghosszabbítása is bizonyítja, hogy a Bizottság szilárdan elkötelezte magát az egységes európai égbolt megvalósítása mellett (lásd IP 13/523). A Bizottság ezenkívül elismeri a közös vállalkozás által eddig elért eredmények fontosságát.

A közös vállalkozást továbbra is az Eurocontrol és a légiközlekedési ágazat fogja együttesen finanszírozni. A megbízatás meghosszabbításának finanszírozását az EU a maga részéről legfeljebb 600 millió euró erejéig vállalja, amelyet – az EU új többéves pénzügyi keretének részeként – a „Horizont 2020” keretprogram fog biztosítani. Ez az összeg a meghosszabbított működésű közös vállalkozás új munkaprogramjára vonatkozó, 1,6 milliárd euróra becsült összköltségvetésnek csak egy része. Az említett költségvetésből a következők részesülnek támogatásban: a légiforgalmi szolgáltatásra irányuló felderítő kutatás (6%), alkalmazott kutatás (47%), a gyártási szakasz előtti fejlesztés (28%) és nagy léptékű demonstrációs projektek (9%).

Háttér

A SESAR megvalósítását célzó közös vállalkozás a köz- és magánszféra között kialakult egyedi partnerség, amelynek célja egy olyan új generációs légiforgalmi szolgáltatási rendszer kifejlesztése, amely a lehető legbiztonságosabb, legköltséghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb módon tud majd megbirkózni az egyre növekvő légi forgalommal. A közös vállalkozás egyúttal az európai légiforgalmi szolgáltatási főterv „őre” is. Ez a főterv nem más, mint a közös vállalkozás tevékenységeinek és jövőbeli megvalósításuknak az ütemterve.

A SESAR megvalósítását célzó közös vállalkozást 2007-ben hozták létre a 2007–2013 közötti pénzügyi keret által finanszírozott, légiforgalmi szolgáltatásokkal összefüggő uniós kutatási és fejlesztési tevékenységek összehangolása végett. A szóban forgó pénzügyi keret 2016. december 31-ig teszi lehetővé a közös vállalkozás működését.

A közös vállalkozás két alapító tagja (az EU és az Eurocontrol) és 15 másik tagja (ide tartoznak a köz- és magánszféra különféle szereplői, például a repülőgépgyártó Airbus, valamint a jelentős nemzeti léginavigációs szolgáltatók, repülőterek és berendezésgyártók, pl. a Thales, az Indra, az Alenia Aermacchi, a Frequentis, a Selex SI és a Honeywell) már megerősítették azon elkötelezettségüket, hogy folytatják a SESAR megvalósítására irányuló erőfeszítéseiket.

A közös vállalkozás kulcsszerepet játszik az egységes európai égbolt megvalósításához szükséges technológia kifejlesztésében. Az egységes európai égbolt az egységes európai légtér kialakítására irányuló kiemelt projekt, amely a következő előnyökkel kecsegtet:

  1. a légiforgalmi szolgáltatással kapcsolatos, légtérhasználókat érintő költségek megfeleződése;

  2. a repülőjáratok környezeti hatásának 10%-os csökkenése;

  3. háromszoros kapacitásnövekedés, amely a földön és a levegőben is csökkenti a késéseket;

  4. a biztonság szintjének tízszeres növekedése.

További információk:

IP/13/523

http://www.sesarju.eu/

http://ec.europa.eu/transport/modes/air/sesar/

Kövesse Siim Kallas biztost a Twitteren

MEMO/13/666

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar