Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 10. srpnja 2013.

Europska komisija ulaže 600 milijuna EUR u novo istraživanje kako bi se riješio problem zakrčenosti europskog zračnog prostora

Europska komisija danas je najavila novi program financiranja u iznosu od 600 milijuna EUR kako bi se riješio problem zakrčenosti europskog zračnog prostora Komisija nastoji spriječiti nastajanje krize u vezi s kapacitetima jer se predviđa da će se broj letova tijekom idućih 10 – 20 godina povećati za 50 %. Cilj je razviti novu tehnologiju kojom bi se omogućilo stvaranje jedinstvenog europskog neba – ambicioznog projekta kojim bi se uvele reforme u europski zračni prostor, udvostručili kapaciteti te prepolovili troškovi upravljanja zračnim prijevozom.

Povjerenik EU-a za promet Siim Kallas rekao je: „Europsko nebo i zračne luke u opasnosti su od preopterećenja. Ako stanje ostavimo nepromijenjenim, suočit ćemo se s teškim zakrčenjem i kaosom u našem zračnom prostoru. Zračne luke bit će toliko preopterećene da će biti onemogućeno 2 milijuna polijetanja ili slijetanja. Uz sve veće zakrčenje dolazi do većih sigurnosnih rizika, kao i do kašnjenja i stvarnih gospodarskih troškova. Ovim ključnim financiranjem istraživanja omogućit će se razvoj tehnologije kojom će se ostvariti čišći i učinkovitiji europski zračni prostor, prilagođen potrebama 21. stoljeća.

Zbog neučinkovitosti u europskom rascjepkanom zračnom prostoru nastaju dodatni troškovi za zračne prijevoznike i njihove kupce od blizu 5 milijardi eura godišnje. Njima se prosječnoj dužini leta dodaje 42 kilometra i zrakoplove prisiljava trošiti više goriva, povećavati emisije plinova, plaćati veće korisničke naknade i trpjeti veća kašnjenja. Sjedinjene Američke Države nadziru jednako velik zračni prostor uz veći promet i skoro upola manje troškove.

Ovo je istraživanje ključno za uspostavu jedinstvenog europskog neba, vodećeg projekta u stvaranju jedinstvenog europskog zračnog prostora, kojim će se ustrostručiti kapaciteti i prepoloviti troškovi prometa. Njime će i dalje upravljati Zajedničko poduzeće za istraživanje o upravljanju zračnim prometom jedinstvenog europskog neba (SESAR), čiji će mandat biti produžen za još 8 godina, sve do 2024.

Cilj je projekta letenje učiniti čišćim, jeftinijim i sigurnijim. Novo će financiranje biti usmjereno na

 1. razvijanje mehanizama kojima će se zračnim prijevoznicima omogućiti letenje njima prihvatljivijim (i izravnijim) pravcima, uz uporabu nove tehnologije za razmjenu podataka između službi na zemlji i u zraku

 2. Integriranje novih vrsta letjelica, primjerice bespilotnih letjelica, u sustav upravljanja zračnim prometom

 3. optimiziranje upravljanja prometom, posebno onog na zemlji, primjerice čineći pristup uzletištima i izlazak s njih učinkovitijim i sigurnijim u svim vremenskim uvjetima

  U projekt je uključeno više od 2500 stručnjaka koji pokrivaju sva stručna područja upravljanja zračnim prometom. Njihov rad na istraživanju u vezi s usklađenim upravljanjem zračnim prometom nastavit će se, kao i aktivnosti razvoja i vrednovanja, uključujući opsežne demonstracijske projekte.

Produženjem mandata zajedničkog poduzeća SESAR Komisija potvrđuje svoju predanost projektu jedinstvenog europskog neba (vidi IP 13/523) i uviđa važnost rezultata koje je zajedničko poduzeće za SESAR već postiglo.

Zajedničko poduzeće SESAR i dalje će zajednički financirati Eurocontrol i zrakoplovna industrija. EU-ov dio financiranja nastavka djelovanja, koji će iznositi najviše 600 milijuna eura, bit će ostvaren iz programa Horizon 2020, kao dio EU-ova novog višegodišnjeg financijskog okvira. To je dio ukupnog proračuna kojime se pokriva novi radni program nastavka rada zajedničkog poduzeća SESAR, u iznosu od 1,6 mlijardi EUR. Financijska sredstva iz tog proračuna dodijelit će se za izviđajno istraživanje (6 %), primijenjeno istraživanje (47 %), predindustrijski razvoj (28 %) i opsežne demonstracijske projekte (9 %).

Pozadina

Zajedničko poduzeće SESAR jedinstveno je javno-privatno partnerstvo kojim se nastoji razviti nova generacija sustava upravljanja zračnim prometom koji će biti u stanju nositi se s porastom zračnog prometa u najsigurnijim, najisplatljivijim i ekološki najprihvatljivijim uvjetima. Ono je i „čuvar” glavnog europskog plana upravljanja zračnim prometom, koji predstavlja akcijski plan za sve aktivnosti zajedničkog poduzeća za SESAR i za njihovo daljnje provođenje.

Zajedničko poduzeće SESAR osnovano je u 2007. u svrhu koordiniranja svih aktivnosti istraživanja i razvoja povezanih s upravljanjem zračnim prometom u EU-u u okviru financijske perspektive 2007. - 2013., kojom je trajanje Zajedničkog poduzeća ograničeno do 31. prosinca 2016.

Dva osnivača zajedničkog poduzeća SESAR, (EU i Eurocontrol) i ostalih njegovih 15 članova, uključujući javne i privatne subjekte poput proizvođača zrakoplova Airbus, glavnih nacionalnih pružatelja usluga zračne navigacije te zračnih luka i proizvođača opreme poput Thalesa, Indre, Alenije Aermacchi, Frequentisa, Selexa SI i Honeywella, već su potvrdili svoju predanost nastavku rada u SESAR-u.

Zajedničko poduzeće SESAR ima ključnu ulogu u razvoju tehnologije kojom će se omogućiti stvaranje jedinstvenog europskog neba, koje je vodeći projekt u stvaranju jedinstvenog europskog zračnog prostora:

 1. smanjenjem troškova za korisnike zračnog prometa vezanih uz upravljanje zračnim prometom na polovinu

 2. smanjenjem učinka letova na okoliš za 10 %

 3. ostvarenjem trostrukog povećanja kapaciteta, kojim će se isto tako smanjiti kašnjenja na zemlji i u zraku

 4. desetorostukim poboljšanjem sigurnosti

  Dodatne informacije:

IP/13/523

http://www.sesarju.eu/

http://ec.europa.eu/transport/modes/air/sesar/

Pratite potpredsjednika Kallasa na twitteru

MEMO/13/666

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar