Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 10. julija 2013

Varnost v letalstvu: Evropska komisija je posodobila seznam prepovedanih letalskih prevoznikov

Evropska komisija je danes objavila 21. posodobljen evropski seznam letalskih prevoznikov, za katere velja prepoved letenja ali druge omejitve delovanja znotraj EU, t.i. „evropski letalski varnostni seznam“. Philippine Airlines je tako prvi filipinski letalski prevoznik, ki mu je po letu 2010, ko je za Filipine začela veljati prepoved letenja, znova dovoljeno leteti v evropskem zračnem prostoru, saj so pristojni filipinski organi izboljšali varnostni nadzor. Podobno velja za venezuelskega prevoznika Conviasa, ki se je na seznamu znašel leta 2012. Boljša varnost in nadzor sta vidna tudi v Libiji, vendar so se libijski organi strinjali, da dokler varnostne zahteve Evropske unije ne bodo v celoti izpolnjene, libijski letalski prevozniki ne bodo smeli leteti v Evropo.

Evropski komisar za promet in podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas: Letalski varnostni seznam EU smo izdelali z namenom, da zaščitimo evropski zračni prostor in državljane, vendar ga lahko uporabljamo tudi kot opozorilni signal za države in letalske prevoznike, da morajo poskrbeti za varnost. Z današnjim seznamom dokazujemo, da smo pripravljeni s seznama umakniti države in prevoznike, ki pokažejo resnično zavezanost mednarodnim standardom varnosti in zmožnost, da jih trajnostno izpolnjujejo. Poleg Filipinov, Venezuele in Mavretanije so pri tem na dobri poti tudi številne druge afriške države.“

Novi seznam nadomešča prejšnjega iz decembra 2012 in je na ogled na spletni strani Komisije1.

Za umik prepovedi letenja, ki je veljala za filipinskega letalskega prevoznika Philippine Airlines, so se odločili po oceni varnosti na kraju samem junija lani, ki je potrdila izboljšanje nadzora pristojnih filipinskih organov nad varnostjo ter sposobnost prevoznika, da uspešno izpolnjuje ustrezne zahteve glede varnosti v letalskem prometu. Za vse druge letalske prevoznike, ustanovljene na Filipinih, prepoved letenja ostaja.

Tudi venezuelska letalska družba Conviasa ni več na črnem seznamu EU, saj je uspešno odpravila vrsto hudih pomanjkljivosti, zaradi katerih so ji aprila 2012 prepovedali leteti v evropskem zračnem prostoru. Izboljšave v varnosti je dokazala v posvetovanjih z Evropsko komisijo in Agencijo za varnost v letalstvu, potrdili so jih tudi pregledi, ki sta jih v Venezueli opravili Španija in Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO).

Decembra 2012 je Evropska komisija s „črne liste“ kot prvo državo umaknila Mavretanijo, za katero je prepoved začela veljati leta 2010. Izboljšane varnostne zahteve je potrdila ocena varnosti na kraju samem aprila 2013.

Posvetovanje je potekalo tudi z organi za civilno letalstvo v Libiji. Kljub izboljšavam so se libijski organi strinjali, da obdržijo prostovoljne omejitve, ki veljajo za vse libijske letalske prevoznike. Po tej prostovoljni omejitvi libijska letala ne bodo vstopala v evropski zračni prostor, dokler ne bodo znova v celoti izpolnjevala mednarodne standarde varnosti. Izpolnjevanje standardov bosta pozorno spremljala Evropska komisija in odbor EU za varnost zračnega prometa.

Komisija je pohvalila napredek, ki sta ga dosegla Sudan in Mozambik.

Zaveda se tudi prizadevanj nadzornih organov v Demokratični republiki Kongo, Indoneziji, Kazahstanu, Libiji, Mavretaniji, Mozambiku, Filipinih, Rusiji in Sudanu, da bi reformirali sistem civilnega letalstva in izboljšali varnost ter tako zagotovili uspešno uporabo mednarodnih standardov varnosti. Komisija v sodelovanju z Mednarodno organizacijo za civilno letalstvo (ICAO), državami EU in Evropsko agencijo za varnost v letalstvu (EASA) še naprej podpira te reforme.

Druge spremembe na seznamu prepovedanih letalskih družb zadevajo bodisi umik prevoznikov, ki ne delujejo več, bodisi uvrstitev novih, ki so se nedavno ustanovili v nekaterih državah na „črni listi“: Demokratični republiki Kongo, Indoneziji, Kirgizistanu, Mozambiku, Sudanu in Filipinih.

Spremembe so tudi v prilogi B k seznamu EU (v kateri so navedeni prevozniki, ki v EU lahko letijo pod strogimi omejitvami in pogoji), in sicer zaradi sprememb v floti prevoznika Air Madagascar (ki sme uporabljati dodatno letalo) in prevoznika Air Astana iz Kazahstana (v prilogi so izbrisali njegova stara letala Fokker, ki jih ne uporablja več).

Današnja odločitev Komisije temelji na soglasnem mnenju Odbora EU za varnost v zračnem prometu, ki ga sestavljajo predstavniki vseh 28 držav članic EU, Norveške, Islandije, Švice in Evropske agencije za varnost v letalstvu.

Osnovne informacije

Na posodobljenem letalskem varnostnem seznamu je 278 prevoznikov, ki jim je v celoti prepovedano leteti v EU, to je vsi letalski prevozniki iz naslednjih 20 držav: Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (razen treh letalskih prevoznikov, ki lahko letijo pod določenimi pogoji in omejitvami), Indonezije (razen petih prevoznikov), Kazahstana (razen enega prevoznika, ki lahko leti pod določenimi pogoji in omejitvami), Kirgizistana, Liberije, Mozambika, Filipinov (razen enega prevoznika), Sierre Leoneja, São Toméja in Principa, Sudana, Svazija in Zambije. Na seznamu sta še dva posamezna letalska prevoznika: Blue Wing Airlines iz Surinama in Meridian Airways iz Gane. Vseh skupaj jih je tako 280.

Na seznamu je tudi deset letalskih prevoznikov, za katere veljajo omejitve delovanja in lahko zato letijo v Evropsko unijo le pod strogimi pogoji: Air Astana iz Kazahstana, Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores s Komorskih otokov, Iran Air iz Irana, TAAG Angolan Airlines iz Angole in Air Madagascar z Madagaskarja.

Več informacij:

Podpredsednik Evropske komisije Kallas na Twitterju.

Kontakt:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar