Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 8. srpnja 2013.

Komisija financira 18 europskih inicijativa za održivu mobilnost

Kao dio trogodišnje kampanje za održivu mobilnost u gradovima pod nazivom „Odaberi pravu kombinaciju” Europska je komisija danas objavila imena još 18 akcija koje vode sudionici kampanje i kojima je omogućeno financiranje. Svaka akcija primit će do 7 000 EUR koji se mogu upotrijebiti za ojačavanje aktivnosti kojima se promiče održiva mobilnost u gradovima, od biciklističkih tečajeva do zajedničke uporabe automobila, zabavnih aktivnosti za djecu i drugo.

Potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas, koji je odgovoran za promet, rekao je: „Postizanje kulture održive mobilnosti u gradovima predstavlja izazov. Ali nakon uspjeha prvog poziva za financiranje u 2012. znamo da postoji veliki broj Europljana koji su se spremni suočiti s tim izazovom. Želimo poduprijeti što više njih, pomažući im da ostvare pozitivne promjene u svakodnevici građana.”

Od pokretanja kampanje u 2012. na središnjem je web-mjestu www.dotherightmix.eu registrirano skoro 380 akcija za mobilnost u gradovima. Trenutačne i buduće akcije prikazane su na inovativno riješenoj mapi mobilnosti kojom se omogućuje vidljivost kampanje širom Europe. Tijekom drugog poziva za financiranje stigle su 74 prijave iz 18 zemalja koje imaju pravo sudjelovanja. Treći i posljednji poziv za financiranje održive mobilnosti bit će otvoren u ožujku 2014.

Slično kao i prošle godine, pravo na prijavu imale su skupine pojedinaca i nekomercijalni subjekti (škole, nevladine organizacije, javna uprava itd.) Sudionici kampanje iz Bugarske, Grčke, Italije, Latvije, Rumunjske i Ujedinjene Kraljevine nisu, međutim, bili pozvani jer su ove zemlje već ostvarile planiranu potporu za pokretanje nacionalnih kampanja. Uspješne je kandidate birao odbor stručnjaka, koji svi imaju iskustvo u području održive mobilnosti.

Kampanja Europske unije za održivu mobilnost u gradovima povezena je s europskim tjednom mobilnosti, koji traje svake godine od 16. do 22. rujna i kulminira danom „u grad bez mojeg automobila”. Kampanja se financira u okviru programa „Inteligentna energija – Europa”, kojim EU podupire akcije netehnološke prirode u području energetske učinkovitosti i obnovljivih energetskih izvora.

Više informacija:

Popis dobitnika

„Odaberi pravu kombinaciju” na twitteru i facebooku

Pratite potpredsjednika Kallasa na twitteru

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar